Uit het clubleven (93)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Weergaloos!

Geurt en ik hebben een manche verschrikkelijk mooi down gespeeld. Laat ik zien! Mijn hand als west bij Z/OW:

spade icon 7 6 5 heart icon A H 5 diamond icon H V 10 8 7 6 club icon 10.

Zuid opent 1 SA. Omdat wij Multi Landy spelen moet ik passen. Noord 2club icon,  Geurt in oost past, zuid 2heart icon. Nu kan ik 3diamond icon bieden in de strijd om de deelscore, het is immers paren. Maar die strijd komt er niet, want noord maakt het bieden af met 4heart icon. Ik heb een simpele uitkomst met diamond iconH en dan komt de dummy op tafel:

De leider neemt de uitkomst (Geurt de 5), speelt en behoudt spade iconH, gaat met een kleine club icon naar de A in zijn hand, ruimt op spade iconA en V de 2 diamond icon op tafel op en speelt een kleine heart icon uit zijn hand. Ondertussen heb ik bedacht dat Geurt nauwelijks punten heeft en begonnen is met een singleton diamond icon.  En het mag dan een parenwedstrijd zijn, ik ben uit op het downspelen van de leider. Er lijkt maar één kans te zijn: opstappen met troef A, kleine diamond icon als Lavinthalsignaal naar Geurt en hopen dat hij de tafel kan overtroeven. Zo gezegd, zo gedaan en Geurt blijkt inderdaad heart iconV te hebben! Hij troeft over en komt zoals verwacht met club icon terug voor mijn heart icon5. Ik incasseer heart iconH en hef onmiddellijk op vol volume een ruig overwinningslied aan. Goed van ons!

De zaal reageert geschokt. De wedstrijdleider ziet zich genoodzaakt om de wedstrijd met een half uur op te schorten. In die periode worden de heren op de been geholpen met een glaasje dubbelgebeide oude klare. De dames vatten nieuwe moed met een nipje pisang ambon. De rekening voor deze consumpties komt bij mij te liggen. Maar daar maal ik niet om. De toespraak van de wedstijdleider over gewenst ordelijk gedrag hoor ik blijmoedig aan. Beloof ik beterschap? Absoluut!

De avond verloopt verder ongestoord. Maar tijdens de nabespreking blijkt dat op dit spel 4heart icon slechts 1 keer is gemaakt en 4 keer down is gegaan. Dat is merkwaardig. Geurt en ik zijn geniaal bezig geweest, maar genialiteit is per definitie schaars. We kijken nog eens naar het hele spel:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon 7 6 5

heart icon A H 5

diamond icon H V 10 8 7 6

club icon 10

spade icon H

heart icon B 7 6 3

diamond icon A 9 3

club icon V 9 7 3 2

spade icon 10 9 8 4 2

heart icon V 2

diamond icon 5

club icon B 8 6 5 4

spade icon A V B 3

heart icon 10 9 8 4

diamond icon B 4 2

club icon A H

Als west de 1e heart icon slag duikt zijn er altijd 10 slagen, zelfs als oost met heart icon terugkomt. West kan 2 slagen oprapen, maar moet dan diamond iconV spelen, die op tafel wordt getroefd. diamond iconB is dan de 10e slag. Ook een nakomst in een zwarte kleur helpt niet. Waarom gaan er nog 4 leiders down? Ik vermoed dat zij direct na het opruimen van de diamond icon op tafel een kleine diamond icon uit de hand spelen. Die wordt op tafel getroefd en door oost over getroefd. Ook als oost dan geen club icon terugspeelt gaat de leider down. Hij wordt troefkort op tafel en kan vanwege de blokkade in club icon de V niet incasseren.

Maar is het echt zo gegaan aan de andere tafels? Ik hoor van 1 leider dat west met club icon10 uitkwam en dat hij direct de 2e club icon wilde oprapen. Dat liep dus verkeerd af en vervolgens had hij het hele spel verdrongen.

Wat ik maar zeggen wil: genialiteit is schaars. Net als beschaafde overwinningsliederen.