Uit het clubleven (53)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit noord en je raapt deze hand op in een Butler met W/NZ;

spade icon H 9 6 5 heart icon 5 4 2 diamond icon V 8 5 4 club icon V 10.

West opent met 2diamond icon, multi, meestal een zwakke 6 krt heart icon of spade icon. Je past, oost biedt 2heart icon, zuid komt met een dubbel, west met 2spade icon. Jouw eerste bod was niet zo moeilijk. Het 2e ook niet?

Op 4 mei bij BC Josephine

BC Josephine bridget op donderdag, reden waarom ik lid ben geworden van de initiatiefgroep GFGD, Geen Feest- of Gedenkdagen op Donderdag. Zijn bridgers echt zo monomaan?  Nou sommigen wel. 40 jaren geleden was ik lid van een Amsterdamse bridgeclub (Watergraafsmeer). Toen waren er ook al bejaarde bridgers, zeker wel,  en die zag ik eens op een bloedhete zaterdag in Zandvoort. Op een terras. Aan het bridgen. Geen strand gezien. Een bridgeclub in Haarlem vierde nog niet zo lang geleden een lustrum. Boot afgehuurd, het Spaarne op. Hengels mee? Ben jij gek. Het schijnt erg leuk te zijn geweest.

Koningsdag valt dit jaar op donderdag, dus werd er niet gebridget. Dodenherdenking is ook op een donderdag. Ik ben niet bij de besluitvorming betrokken geweest, maar het bridgen ging door.  Rare gewaarwording om naar het Denksportcentrum te fietsen langs vlaggen halfstok. Maar we hebben om 20 uur precies de kaarten gelaten voor wat ze waren en de 2 minuten stilte in acht genomen. Net als veel automobilisten: aan de kant met de bak en dan weer verder. Overigens moest ik wel moeite doen om niet aan mijn hand te denken. Maar het is gelukt.

Het was voor mij persoonlijk geen beste avond. 2 kwetsbare manches verknoeid en een paar  beslissingen – vooral over het bieden op 5 niveau – verkeerd genomen. Maar het mooie van bridgen is dat er altijd wel één spel is, waarop je tevreden kunt terugkijken. Op spel 28 (W/NZ) raap ik als zuid dit op:

spade icon 4 heart icon A H V diamond icon H B 10 3 club icon A 7 4 3 2.

Het bieden gaat als volgt:

West
N.N

Noord
Geurt

Oost
N.N

Zuid
Rinus

2diamond icon
pas
2heart icon
doublet
2spade icon
doublet
pas
3 SA
a.p.

Toelichting: 2diamond icon is multicoloured, 2heart icon zwakke relay, mijn doublet belooft punten (niet 16-18 evenwichtig), 2 spade icon uiteraard 6 krt zwak. Geurt doublet. Dat belooft bij ons de kleur van de tegenpartij + punten. Daarmee is mijn zwakte afgedekt en met mijn overwaarde bied ik 3 SA.

West komt uit met spade iconA en dummy komt op tafel:

W/NZ

spade icon H 9 6 5

heart icon 5 4 2

diamond icon V 8 5 4

club icon V 10

spade icon 4

heart icon A H V

diamond icon H B 10 3

club icon A 7 4 3 2

Dummy houdt niet over! Ik tel 8 slagen zeker: 3 in de rode kleuren en 1 in de zwarte. De extra slag zal uit club icon moeten  komen. Om dat te bereiken moet ik eerst zeker 2 slagen in club icon afstaan. En verder mag club iconH natuurlijk niet bij west zitten.

West haalt de eerste slag (oost de 2) en ik pak de nagekomen V met de H. Oost de 3, ik neem afscheid van club icon2. Nu een kleine diamond icon van tafel voor mijn H en een kleine ruiten naar tafel. West bekent 2 maal, Oost neemt met de A en speelt een kleine heart icon terug. Die neem ik met de A, ik vervolg met diamond iconB en west bekent nog. Dat is goed nieuws: west heeft met een beetje goede wil 2club icon en 2heart icon. En er is nog meer goed nieuws: oost legt club icon5, een aansignaal. Nu dan een kleine club icon: west de 8, tafel de V en oost de H. Oost komt terug met club icon6, Maar nu laat ik het niet meer lopen. Ik sla de A, west de B,  op tafel de 10. Er zijn  8club icon uit, dus kan ik vervolgen met een kleine club icon, inderdaad voor de 9 van Oost. Die komt met heart icon, maar ik raap mijn slagen op: 3 SA C. Het hele spel lag als volgt:

W/NZ

W

N

O

Z

spade icon A V B 10 8 7

heart icon B 6

diamond icon 9 6 2

club icon B 8

spade icon H 9 6 5

heart icon 5 4 2

diamond icon V 8 5 4

club icon V 10

spade icon 3 2

heart icon 10 9 8 7 3

diamond icon A 7

club icon H 9 6 5

spade icon 4

heart icon A H V

diamond icon H B 10 3

club icon A 7 4 3 2

Als Oost de club icon vasthoudt, ga ik down. Ik mag ook niet klagen over het bezit in club icon van west: Met B 8 levert hij een goede bijdrage aan het vrijmaken van mijn kleintjes. En het nemen van de club iconA in de tweede slag was een gelukkige beslissing.

Tot zover kwam ik zelf. De redactie van de website kan beter bridgen dan ik. Opmerking 1: als west met spade iconV komt ben je kansloos. Je mag die slag niet nemen en als west vervolgens switcht naar een rode kleur ga je absoluut down.  Dat is waar. Maar ik was de leider in dit contract, ik pak de kansen die ik krijg. Opmerking 2: als je de club icon aanspeelt zal west de H leggen als hij hem heeft. West legt een kleintje, waarom leg je dan de V in de dummy? De 10 is toch goed? Oost moet die met de H nemen en zo maak je zelfs een overslag. En deze kwam wel aan……hoe is het mogelijk dat ik dat zelf niet bedacht heb….

Het spel is 7 maal gespeeld, 5 maal luidt het contract 3 SA. Ik ben de enige leider in Zuid. Het contract gaat 3 maal 1 down. 2 maal was 3diamond icon het eindcontract: 1 maal gemaakt, 1 maal gemaakt met 2 overslagen. 10 impen voor ons. Niet genoeg om aan het eind van de avond in de plus te eindigen.

Overigens ben ik ook tegen feest- en gedenkdagen op maandagen en woensdagen. Maar ik ben geen monomaan. Voor bevrijdingspop moet alles wijken. Komen Karsu of Warhaus binnenkort in de buurt optreden? Mag je niet missen!