Beste bridgeboek en beste verdediging

Orlando, Florida (USA), 3 oktober 2018. Het boek The Language of Bridge van Kit Woolsey is unaniem verkozen tot bridgeboek van het jaar door de International Bridge Press Association op de vijftiende World Bridge Series in Orlando, Florida, Verenigde Staten. Woolsey was al een bekend en geroemd auteur van bridgeboeken, zoals zijn Partnership Defense in Bridge uit 1980. Ook uitgever Bridge Winners Store mag trots zijn (en betoont zich dat ook), want voor het tweede jaar op rij wint een boek uit die stal. En Woolsey (1943) draait ook als speler al decennia lang mee in de wereldtop met onder meer een winst in de Vanderbilt.

Wereldverdediging

‘Jezus redt’ is een door sommigen gehuldigd principe dat redbiedingen oftewel uitnemers door de bank genomen verliezend bridge vormen. Kit Woolsey, in Orlando spelend met zijn vrouw Sally, is kennelijk niet van die school, blijkens het volgende spel uit de kwalificatie van de gemengde viertallen. En als je dan zo nodig moet uitnemen, maar je speelt tegen Zia Mahmood & Marion Michielsen, dan kan het helemaal duur worden. Zie hoe die twee onze heiland aan het kruis nagelen met een wereldverdediging.

Uitkomst ruiten voor de heer. ♣A en de boer na voor de heer. Ruiten voor het aas. Marion laat Zia eerst ♣Q oprapen. Die speelt nu een kleine schoppen voor noords heer. Ruiten na, voorgetroefd met de boer, en door niet over te troeven doet Zia de tien promoveren. De leider troeft een schoppen in dummy, speelt harten voor vrouw en heer, en claimt gedesillusioneerd vijf down voor 1100. ‘Best defense of tournament so far’ volgens de commentator op Bridge Base Online.