Nederlanders in finale

Orlando, Florida (USA), 6 oktober 2018. Team ‘Wilson’ met voor de helft Nederlanders heeft de finale gehaald van de gemengde viertallen op de vijftiende World Bridge Series in Orlando, Florida, Verenigde Staten. Het team bestaat uit Sally Brock (Engeland) & Chris Willenken (USA), Ricco van Prooijen (NL) & Alison Wilson (USA) en Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá (beiden NL). Gisteren in de halve finale versloegen zij met 221–161 imps het Chinese team ‘Zhaoheng’. Vandaag treedt ‘Wilson’ in de finale aan tegen het Amerikaanse team ‘Manfield’ (William Cole & Beth Palmer, Melanie Manfield & William Pettis, Debbie Rosenberg & Michael Rosenberg). Dat team won zijn halve finale met 117–93 imps van het andere team met drie Nederlanders, ‘Ferm’ met Sjoert Brink, Bas Drijver en Simon de Wijs. De finale gaat vandaag over viermaal veertien spellen, maar is door het tijdsverschil van zes uur pas vannacht onze tijd afgelopen.

Gisteren vonden ook de halve finales plaats van de gemengde paren. Daarin heeft geen paar met Nederlanders zich voor de finale geplaatst.

Laag gebleven

Na hun te hoge, maar wel fabelachtig mooi gespeelde slem voor de ‘zwijnprijs’ (zie ons artikel van gisteren) lijken Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá zich te hebben voorgenomen wat minder hard door te bieden. Op een spel uit de halve finale gisteren slaat dit wat te ver door.

“Opmerkelijk dat aan de tafel waar een reële ruiten werd geopend, die kleur op de een of andere manier zoek raakte, terwijl aan de tafel waar de opening een sterke klaveren was, de ruitenfit moeiteloos werd vastgesteld”, aldus commentator Brian Senior in het Daily Bulletin. Ondanks zijn overwaarde en quick tricks heeft Ritmeijer geen bod op 2♠, dus past hij maar. Vervolgens ziet 3 van Tichá met een dikke opening erg voorzichtig uit, en de rustige verhoging naar 4 lijkt erop te wijzen dat het niet forcing was, althans zo werd opgevat. Een negatief doublet, zoals bij de Chinezen, zou beter hebben gewerkt en meer opties open hebben gelaten. Tegen een vrijwel koud 7 aan de andere tafel kost het spel 16 imps en dreigt het de goed begonnen wedstrijd te doen kantelen tot nog slechts 148–139 voorsprong na drie zittingen, maar gelukkig stelt een goede laatste zitting de winst veilig en mag ‘Wilson’ met Richard en Magie vandaag voor goud gaan.