Zilver voor Nederland op WK bridge

Salsomaggiore Terme (Italië), 9 april 2022. Nederland heeft zilver gewonnen op de wereldkampioenschappen bridge voor landenteams. In de finale verloor het open team van Zwitserland met 164–167 imps. Na alleen een stroef begin voor Nederland (zie ook ons artikel van 8 april) ging de wedstrijd voortdurend vrijwel gelijk op, met nu eens Zwitserland, dan weer Nederland op een kleine voorsprong. Het bleef tot het eind toe spannend. Op Bridge Base Online liep het aantal toeschouwers op tot 8300. De relatief lage eindstand in imps wijst op een hoog niveau van de wedstrijd. Ook sloegen soms spellen uit terwijl dat niet voor de hand lag, zoals dit spel uit de vijfde zitting (west/allen):

Zoals we zien is het koud 7SA. Nederlandse supporters veerden dan ook op toen Sjoert Brink & Bas Drijver voor Zwitserland bleven steken in slechts een ‘beschamende’ – dixit commentator – 3SA. In de andere kamer zaten Bauke Muller & Simon de Wijs. Die zullen het toch zeker wel bieden? En al bieden ze maar ‘slechts’ zes, dan wint dat al 13 imps.

Het spel is echter niet zo gemakkelijk als het met open kaarten lijkt. Na de voor de hand liggende 1♠-opening is noord uiteraard verder niet te porren. Zuid kan zien dat het zeven is als noord drie azen heeft én ofwel een heer, ofwel minimaal een driekaart harten; dit laatste ligt niet zo voor de hand als noord al minstens vijf schoppen en vier ruiten heeft getoond. Merk ook op dat bij twee azen in noord klein slem nog geen zekerheid is. En een minimale opener heeft niet zo vaak drie azen, hoeft er zelfs niet één te hebben.

Beide paren spelen uitgebreide relayseries met biedingen van ondoorgrondelijke betekenis voor toeschouwers en zelfs voor commentatoren. Groot was in elk geval de teleurstelling toen ook de Nederlanders bleven steken in 3SA. Zoals elke sport – anders mag het geen ‘sport’ heten – is bridge moeilijk, soms té moeilijk, niet alleen voor gewone mensen maar ook voor de wereldtop.

Per saldo mag TeamNL Bridge Open (foto) met Berend van den Bos & Joris van Lankveld, Bauke Muller & Simon de Wijs en Ricco van Prooijen & Louk Verhees terugkijken op een geslaagd optreden in dit wereldkampioenschap, waarin alle drie de paren geregeld indrukwekkende prestaties lieten zien.

In de andere finales wint Zweden van Turkije de Venice Cup voor vrouwen, wint Polen van India de d’Orsi Trofee voor senioren, en wint Frankrijk van USA 1 de Wuhan Cup voor gemengde teams. Zie ook de officiële pagina met uitslagen.