Grote tegenswing door Raptor

Salsomaggiore Terme (Italië), 9 april 2022. De tot nu toe een na grootste swing in de finale van de wereldkampioenschappen bridge voor landenteams zagen we vanochtend (zie voor de grootste swing ons artikel van gisteren). Het betreft dit spel (Z/OW):

Aan de andere tafel werd zonder tegenbieden moeiteloos 6 bereikt na een 1SA-opening van west. Ook na een 1-opening zouden de meesten met de noordhand geen bod hebben, althans deze hand geen bieding waard vinden. Echter, de ‘Zwitsers’ en voormalige Nederlanders Sjoert Brink & Bas Drijver spelen de conventie Raptor en die zien we hier in actie. Daarbij belooft een volgbod van 1SA een vierkaart hoog plus een vijfkaart of langer laag, beide ongeboden. Deze conventie kent in Nederland weinig, maar wel enthousiaste aanhangers, onder wie als enigen binnen de kernploeg Ricco van Prooijen & Louk Verhees (deze zitting niet opgesteld). Maarten Schollaardt schreef erover in de papieren IMP van januari/februari 2009, pagina 30:

Zelf speel ik ook dit Poolse 1SA volgbod, ook wel bekend onder de lelijke naam Raptor. Een goede conventie die nogal wat uitgesproken voor- en tegenstanders kent. Mijn ervaring is dat spelers die het op enig moment invoeren er niet meer vanaf willen. Maar de tegenstanders (‘ik wil mijn natuurlijk 1SA-volgbod niet kwijt’) zijn ook erg overtuigd van hun mening.

2SA van oost is volgens commentatoren inviterend of beter met een vierkaart+ steun. Het verdere bieden van Berend van den Bos & Joris van Lankveld als OW doet eerder ongelukkig dan verwijtbaar aan. Aldus missen zij het dichte 6 voor een verlies van 15 imps. Zie ook de officiële pagina met uitslagen.