In memoriam Eddie Kantar

Santa Monica, California (USA), 10 april 2022. Op 8 april is Edwin Bruce (Eddie) Kantar overleden op de leeftijd van 89 jaar. Kantar (foto) mocht met recht een icoon van de bridgewereld heten. Als speler won hij onder meer twee Bermuda Bowls (wereldkampioenschap voor landenteams open categorie) in 1977 en 1979, en vijftien maal een Noord-Amerikaans bridgekampioenschap. Niet minder bekend was hij als bridgeschrijver van meer dan 35 boeken waaronder klassiekers als Defensive Bridge Play Complete (1974). Ook had hij vaste rubrieken in diverse bridgeperiodieken zoals The Bridge World.

Misschien het bekendst is Kantar echter van dit spel uit de finale om de Bermuda Bowl 1975:

Kantar als west en Billy Eisenberg als oost speelden hier tegen de Italiaanse grootheden Benito Garozzo en Giorgio Belladonna. De Italianen boden:

In het gehanteerde sterkeklaverensysteem toont 2 een gelimiteerde opening met een zeskaart+ klaveren of een vijfkaart met een vierkaart hoog. 2 was een relay, de rest was min of meer natuurlijk en het eindigde in een overambitieus groot slem.

Denk je eens in Kantar zijn schoenen: je speelt de finale om de Bermuda Bowl, de wedstrijd gaat nogal gelijk op (evenals die van gisteren), en nu zit je tegen groot slem met heer-ander achter de lange klaveren. Je denkt: ha, ik word wereldkampioen! En dan verschijnt er een dummy met aas-vrouw achter je heer.

Kantar was niet de enige die schrok; Belladonna was de andere. Die nam echter zijn enige kans door klaveren te snijden en tot zijn opluchting te zien dat vervolgens de heer onder het aas viel.

Later echter bedacht Kantar dat hij Belladonna een probleem had kunnen geven door in de eerste klaverenslag de heer in te leggen. ‘Wat zou er dan gebeurd zijn’, vroeg hij tijdens het slotbanket aan Belladonna, die antwoordde: ‘Dan zouden jullie nu wereldkampioen zijn’. Hij zou geneigd zijn een secce heer te geloven en gaan proberen de vermeende tien-vierde bij oost aan te kunnen. Zie ook The True Story of the King of Club by Eddie Kantar.