Wat doe je? (4) – Afspel

In een online viertallenpot tegen goede spelers (MK-niveau) krijg je een fijne kaart:

spade iconheart icon H 10 9 5 diamond icon H V B 8 7 6 4 club icon B 3

Niemand kwetsbaar, rechts begint met pas, en nu mag jij. Wat doe je?

Je bent natuurlijk veel te sterk voor 3diamond icon, dus je mag beslissen of je 5diamond icon knalt of gewoon rustig begint met 1diamond icon. Omdat je met de mooie vierkaart harten nog wel potentieel hebt voor andere contracten begin je met 1diamond icon. Links volgt met een zwakke 2spade icon, maat biedt 3club icon, rechts springt naar 4spade icon, en jij mag.

Vervelend probleem – je kunt gewoon 5diamond icon bieden, maar misschien komt 4SA ook wel in aanmerking. Wat zou dat betekenen – ruiten met een beetje klaversteun? Of een stap richting slam? Azen vragen voor klaveren? Je biedt toch maar gewoon 5diamond icon – niet te ingewikkeld, en je hebt je bod in ieder geval. Hierna is iedereen uitgeboden, hoewel maat nog wel even ruim de tijd neemt voor zijn pas.

Dit was het bieden dus:

West
Kanjer links

Noord
Maurits

Oost
Kanjer rechts

Zuid
Ik

pas
1diamond icon
2spade icon
3club icon
4spade icon
5diamond icon
a.p.

Nadat kanjer links is uitgekomen met spade icon3 zie je dit:

O/Niemand

spade icon A H 7

heart icon A 7 6 3

diamond icon

club icon H V 10 9 8 2

spade icon

heart icon H 10 9 5

diamond icon H V B 8 7 6 4

club icon B 3

Je snapt waarom maat nog even dacht – dit was niet echt het bieden dat hij verwachtte toen hij 3club icon bood!

Hoe ga je dit varkentje wassen?

Je hebt een aantal kansen. De ruiten kunnen rond zitten of 109 kunnen vallen. club iconA kan rechts zitten. Ze kunnen niet optimaal verdedigen. Rechttoe-rechtaan is de suggestie van Marcel Winkel: op spade iconAH twee klavers weggooien, en club iconH spelen. Als rechts die heeft en hem legt dan troef je en speel je diamond iconH. Je kunt dan te zijner tijd je twee hartens weggooien op de hoge klaveren.

Het risico is dat als links club iconA heeft, je ineens down kunt zijn met de ruiten rond. Links speelt klaver na (niet heel moeilijk) die je in de hand kan troeven. Je speelt dan diamond iconH voor de aas, en als er een driekaart klaver zit bij die aas dan ben je down met de diamond icon10 en 9 verdeeld – als links diamond iconA heeft via een uppercut, en als rechts hem heeft via een coup.

Uiteraard kunnen er ook vervelende dingen gebeuren als rechts club iconH besluit te zakken – als je een harten afgooit zit je op tafel met nog steeds een hartenverliezer, dus moet je nu wel club iconV spelen. Rechts dekt, je troeft met diamond icon6, en als links nu kan overtroeven met 10 of 9 dubbelton of 109 vierde, dan ben je ook weer down. En met 109x links moet je het goed doen.

Aan tafel leek dit me allemaal niks. Ik dacht: ik ga gewoon troef trekken – met al die klavers op tafel is dat helemaal geen aantrekkelijke kleur om na te spelen. Ik troefde dus de schoppen in de hand en speelde diamond iconH die links won met de aas. Als hij nu schoppen naspeelt kan ik veel veiliger club iconH spelen. Als rechts dekt dan ben ik klaar, zo niet dan speel ik ook club iconV en hoef ik alleen maar te hopen op de dubbelton klaver links.

Maar links speelde geen schoppen na, maar heart iconV! Goed gedaan, want nu gaat de truc met het weggooien van de klavers niet lukken. Ik kan nu de vrouw naar de hand laten lopen en troef trekken. Ik heb dan een eventuele snit op heart iconB achter de hand. Of ik kan nu op tafel nemen en harten naar de 10 spelen – goed als links heart iconVx had. Ik gokte op heart iconVB links, dus ik nam de heer, speelde diamond iconVB (die zaten 4-2) en nam de hartensnit voor de boer van rechts: 1 down.

Niet voor de eerste keer bleek de simpele speelwijze de beste: club iconA zat rechts, en diamond iconA vierde links, dus daar kon niks fout gaan. Ik ben benieuwd wat de beste kans is op dit spel! Kan iemand dat uitrekenen?

Het hele spel:

O/Niemand

W

N

O

Z

spade icon V 8 5 4 3 2

heart icon V

diamond icon A 10 9 3

club icon 7 6

spade icon A H 7

heart icon A 7 6 3

diamond icon

club icon H V 10 9 8 2

spade icon B 10 9 6

heart icon B 8 4 2

diamond icon 5 2

club icon A 5 4

spade icon

heart icon H 10 9 5

diamond icon H V B 8 7 6 4

club icon B 3