Vrouwen maken mooie comeback

Wuhan, Hubei (China), 19 september 2019. Het Nederlands vrouwenteam heeft een prima dag achter de rug en is helemaal terug in de race om kwalificatie voor de play‑offs op de wereldkampioenschappen voor landenteams in China. Eerst haalde het team de volle 20–0 overwinning tegen Nieuw-Zeeland (dat boven het gemiddelde stond). Daarna een fraaie 16,09 winstpunten tegen het sterke Frankrijk (zie ook onder). Ten slotte tegen Hongkong een wat tegenvallend verlies voor 5,40. Nederland staat nu zesde, negen punten voor op nummer negen.

Ook het open team blijft het prima doen. Vandaag haalde het 18,44 winstpunten tegen het sterke Zweden (met de Rimstedtjes en de man van Marion Michielsen), 9,69 tegen Singapore, en 9,39 tegen het eveneens sterke Israël. Het team staat nog steeds tweede, een straatlengte van 35 punten voor op nummer negen.

Ook de senioren draaien nog mee. Vandaag haalden zij 17,97 tegen Nieuw-Zeeland, 5,40 tegen Engeland en 14,80 tegen Réunion. Het team staat nu achtste, anderhalf punt voor op nummer negen.

Kwetsbaar? Who cares?

Frankrijk is van oudsher een geduchte tegenstander van de Nederlandse vrouwen. Een topontmoeting dus. Martine Verbeek & Wietske van Zwol hebben een zwakke 2 in hun arsenaal die beide hoge kleuren aangeeft. Nadeel van die conventie is dat antwoorder met gelijke lengte in de hoge kleuren niet weet wat te doen: passen of voorkeur geven met 2♠. Wel is men het erover eens dat onderbrengen in 2 beter is dan in 2♣, waar voornoemd probleem is opgelost maar het de sterke spellen met hoge kleuren in de wielen rijdt. Voordeel is dat het de tegenpartij voor lastige problemen kan stellen, zoals op onderstaand spel, waar het tot een dodelijke start leidde:

Nadat Verbeek past op 2 gedoubleerd, daarmee geen voorkeur voor schoppen aangevend, besluit Van Zwol met harten te starten. De leider neemt de derde harten en snijdt in klaveren. Uit noord komt schoppen na die de leider neemt met het aas, waarna ze de klaverensnit herhaalt en alle klaverenslagen opraapt. Van Zwol gooit alle schoppens weg op de heer na en de leider moet Q vinden. Met de bekende ruitenlengte in noord gaat ze mee met de kansrekening; ze speelt A en snijdt op de vrouw over noord: twee down.

Aan de andere tafel past zuid en noord start met haar langste kleur: ruiten. Dat lost alle problemen op. Nederland scoort 13 imps op het spel, wat behoorlijk bijdraagt aan de overwinning met 51–25 imps voor 16,09–3,91 winstpunten.