Open team op weg naar top

Wuhan, Hubei (China), 18 september 2019. Het Nederlands open team draait steeds beter en is op weg naar de toppositie in de round‑robin op de wereldkampioenschappen voor landenteams in China. Vandaag haalde het team 13,97 winstpunten tegen Chili, de volle mep van 20–0 tegen Bangladesh en 16,42 tegen Indonesië. Het staat nu tweede, vijf punten achter koploper USA 1 (‘Nickell’) en ruim 33 voor op nummer negen, waar de bovenste acht kwalificeren voor de play‑offs.

Zo goed gaat het nog niet met de Nederlandse vrouwen. Die haalden vandaag 9,39 tegen Zuid-Afrika, 6,48 tegen Japan (zie ook onder) en 13,97 tegen Trinidad & Tobago. Het team staat nu negende, ruim drie punten onder de kwalificerende achtste plaats.

Ook bij de senioren gaat het even wat minder: 4,08 punten tegen Frankrijk, 0–20 verlies tegen Canada en 11,48 tegen Ierland. Ook zij staan nu op de negende plaats, echter vijftien punten achter nummer acht. De round‑robin duurt nog elf wedstrijden en eindigt zondag.

Voorzichtigheidscup

Uit de wedstrijd van het Nederlands vrouwenteam tegen Japan:

Het biedverloop aan de open tafel is vrij normaal. Velen in Nederland en internationaal zouden de noordhand al openen. De K sec is daarvoor een minpunt, de twee azen een pluspunt, en schoppen is een kleur die we altijd graag in de (aan)bieding gooien. Maar passen is ook verdedigbaar te noemen.

Dat kan niet worden gezegd van het Japanse bieden aan de andere tafel. Ook hier past noord, alla. Maar met de zuidhand zou toch werkelijk iedereen 1♠ volgen. En áls je als noord hebt voorgepast, dan ga je op 2 toch een keer 2♠ volgen of doubleren. En zelfs in de uitpas op 2 doet zuid nog altijd niets. Aldus zijn de Japanse dames Kaho-Sato de enigen die deze koude 4♠ missen. De Voorzichtigheidscup (die ook onder andere namen bekendstaat) lijkt hun niet meer te kunnen ontgaan. 4♠ +1 voor 650 tegen 2 twee down voor 100 betekent 11 imps voor Nederland, dat niettemin de wedstrijd met 24–37 imps verliest.

Tussentijdse butlerscores

De WBF publiceert pas butlerscores na afloop van de round‑robin. IMP houdt echter zelf tussentijdse butlerscores bij van alle Nederlandse paren: