Mindere dag open team

Wuhan, Hubei (China), 20 september 2019. Het Nederlands open team had vandaag een mindere dag op de wereldkampioenschappen voor landenteams in China. Eerst won het nog van China met 10,91 winstpunten, daarna verloor het met 8,24 van Hongkong, en ten slotte leed het een gevoelige nederlaag tegen Noorwegen voor slechts 2,41 punten. Nederland staat nu derde, wel nog ruim voor op nummer negen, de eerste die niet kwalificeert voor de play‑offs.

Wat beter deden het vandaag de vrouwen. Tegen het vrij sterke USA 2 kwamen zij niet verder dan 4,62, maar vervolgens haalden zij de volle 20–0 tegen Tunesië, en ten slotte 10,61 tegen Brazilië. Nederland staat hier nu zevende, vier punten voor op nummer negen.

Op zo’n negende plaats vinden we wel de senioren, drie achter nummer acht. Zij haalden vandaag 7,20 tegen Polen, 11,20 tegen Zweden en precies 10–10 tegen Hongkong.

Slem, manche, slem, manche

Ook het open team had vandaag onder meer Hongkong op het programma. De wedstrijd werd gemarkeerd door twee slems die Hongkong bood (een keer down, een keer gemaakt) en Nederland niet; gelijkspel met +13 en –13 voor Nederland. Een kwetsbare 3SA tegen 1SA+1 leverde Hongkong het grootste deel van zijn voorsprong op, met nog één spel te gaan 33–16 in Chinees voordeel. Een verschil in bieden gaf Nederland een kans op het laatste spel:

Muller geeft op de zuidhand een doublet, flexibeler en beter dan een 2-volgbod op die magere zeskaart. Als De Wijs 3♣ biedt, heeft west in de uitpas een probleem: tegenspelen en vrijwel zeker downspelen, of toch naar de hartenmanche gaan? Hij besluit tot het eerste en moet dat doen zonder voor straf te kunnen doubleren. Vredig twee down.

Aan de andere tafel introduceert zuid zijn ruitens. Nab doet een invite in harten en Drijver biedt de manche. Alles hangt op de hartenbeslissing. Ruitenstart voor de vrouw, harten voor heer en aas, schoppenaas en schoppen na. Drijver speelt harten en op de negen van noord gaat hij in de denkkamer. Wat heeft zuid nu voor zijn volgbod? Niet ♣AK, want daarmee was hij zeker gestart of hij had ze nagespeeld in slag drie. Dus ♠A, maximaal zes lege ruitens (geen ruitennaspel in slag drie), één klaverenhonneur (waarschijnlijk de heer gezien ♠A en niet ♣A na) en A. Een gezellig zooitje. Drijver besluit dat A daar waarschijnlijk sec bij gezeten heeft en legt 10. Dat zijn 11 imps terug voor Nederland, waardoor de eindstand 33–27 imp wordt voor Hongkong.

Tussentijdse butlerscores

De WBF publiceert pas butlerscores na afloop van de round‑robin. IMP houdt echter zelf tussentijdse butlerscores bij van de Nederlandse paren: