Via Vorden naar Atlanta

In deze periode wordt in Atlanta een National gespeeld. Veel Nederlandse topspelers zijn present en ook meteen succesvol. Zo wonnen Oscar Nijssen en Luc Tijssen het openingstoernooi de Life Master pairs. Hoofdmoot van het tweeweekse festival is deze week de Soloway knock-out teams en volgende week de Reisinger. Met de hele wereldtop aanwezig is het smullen via BBO.

De afwezigheid van de topspelers op de clubavond heeft invloed op de grootte van het veld. Maar met de barjuf en wedstrijdleider als back-up redden we nog net 9×3. De stemming is enigszins uitgelaten en het tempo bedroevend.

Halverwege de avond treffen we oudgedienden Jan en Jaap.  Jan klaagt steen en been over het aantal secce heren, maar voegt berustend toe dat -40 of -60 toch niks uitmaakt. Ze beginnen met een kwantitatieve 6SA waar aas-heer van ruiten ontbreken en met 6club icon dicht, is dat een duur spel. Daarna doubleer ik, net zo uitgelaten, 3club icon en word prompt getrakteerd op een redoublet. Nadat mijn maat een secce heer (!) maakt en later een aftroever krijgt in die kleur schrijven we eentje down. Tot slot:

O/Allen

W

N

O

Z

spade icon B 3

heart icon 4 3

diamond icon H V B 9 5

club icon 9 6 5 3

spade icon A H 8 4

heart icon A V 10

diamond icon 10 6

club icon A 8 7 2

spade icon 10 7 6 5

heart icon B 9 7 6

diamond icon 8 7 4 2

club icon H

spade icon V 9 2

heart icon H 8 5 2

diamond icon A 3

club icon V B 10 4

Zuid opent met 1club icon en na 1diamond icon van west biedt noord 1spade icon. In de stijl van de avond spring ik naar 3diamond icon en twee passen volgen. Noord investeert flink wat tijd in zijn tweede bod en dat wordt 5club icon. Iedereen speelt negatieve doubletten tot en met 7SA, dus hoewel lomp, is het 3diamond icon bod redelijk veilig. Mochten NZ voor straf kunnen doubleren dan kost het geintje 800 punten.

Tegen 5club icon begint west met diamond iconH en zuid neemt meteen in de hand en kijkt wat schamper naar links en rechts. OW hebben flink wat lawaai gemaakt met hun armzalige bezit, maar 5club icon is een prima contract. Beter dan 3SA, want met club iconH mis en geen van de majors rond zijn negen slagen lastig.

Na diamond iconA volgt club iconV en ik maak mijn secce heer. Er waren er vijf die avond. Ik speel ruiten terug en zuid is aan. Mijn maat speelt harten en de leider neemt mijn boer met zijn heer. Er volgen drie rondjes troef. Ik kan twee ruiten kwijt, maar zit op de laatste in dwang. Ik weet dat zuid een vierkaart harten heeft en een 3-4-2-4 verdeling.

Een harten kan dus niet, maar een schoppen is ook fout. Zuid maakt de rest en wint 10 imps.
Een paar dagen later scrol ik door de spellen van de eerste ronde van de Soloway KO. Team Nickell speelt tegen Fleisher. Beide zestallen behoren tot de sterkste teams van het veld en het is sneu dat er een al in een vroeg stadium moet vertrekken. Fleisher wint en het laatste spel is om des keizers baard. Maar dat weten de spelers natuurlijk niet:

N/-

W

N

O

Z

spade icon

heart icon H 10 9 6

diamond icon A B 9 4 3

club icon 10 8 6 2

spade icon V 10 9 4 2

heart icon B 8

diamond icon H 8 6 5 2

club icon 5

spade icon 7 5 3

heart icon V 7 4 3 2

diamond icon 10

club icon V B 9 4

spade icon A H B 8 6

heart icon A 5

diamond icon V 7

club icon A H 7 3

Na twee passen opent zuid met 2SA en transfereert noord naar schoppen. OW zijn muisstil. Zuid vertelt met 4club icon een goede hand en een goede fit te hebben en na 4heart icon-4spade icon checkt noord de azen. Nadat zuid vertelt dat hij er vier heeft, wordt het eindcontract 6spade icon.

Aan de andere tafel bieden Lorenzini en Bessis 1spade icon-4spade icon en maken een upje.
Tegen 6spade icon begint west met klaveren en zuid neemt club iconB met het aas. Zou zuid een troef spelen, dan moet west geen ruiten afgooien, omdat de leider in dat geval die kleur kan ontwikkelen na drie rondjes troef.

Tel je de verliezers in zuid dan kom je tot vier. Een in elk van de rode kleuren en twee klaveren. De twee klaveren kun je troeven aan de overkant en als je op club iconH een harten wegpoetst in noord, kun je de hartenverliezer ook troeven. De enige verliesslag is dan diamond iconA.

In slag twee speel je club iconH, een 7-1 zitsel in klaveren is niet waarschijnlijk en je gooit een harten af. Dan troef je een klaveren met spade icon9 en komt terug in de hand met heart iconA. Je troeft een harten met een klein troefje en speelt een troef naar het aas. De laatste klaveren wordt getroefd met spade icon10 en als je daarna spade iconV overneemt met de heer en ook spade iconB speelt, haal je de laatste troeven. diamond iconV forceert het aas en je claimt.

De leider speelt echter een hoge troef in slag twee en nadat west een harten afgooit, werkt het plan niet meer, omdat je te weinig troeven hebt. De leider speelt daarom een kleine ruiten in slag drie en nu is west op zijn post en neemt voor met diamond iconA en geeft zijn maat een aftroever.

Door spade iconA voortijdig te spelen kun je na het aftroeven van twee klaveren en een harten, je moet een keer oversteken in troef, niet meer in de hand komen om de laatste troef te halen. De verdediging komt met diamond iconA aan slag en oost krijgt een aftroever.

Tien troeven en nog te weinig.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.