Uit het clubleven (99)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Eerst de teller op 0

Vroeger was alles beter, dat is algemeen bekend. Toch is er minstens één uitzondering: ik heb tegenwoordig een veel betere kijk op een mogelijke dwangpositie. Met een gelegenheidspartner was ik dummy op het volgende spel (gedraaid, Z/NZ):

Z/NZ

spade icon A V 4

heart icon A H 8

diamond icon H B 4 3

club icon A H 2

spade icon H B 10 3

heart icon 10 9 4

diamond icon A 5

club icon V 10 8 7

Het is butler. Ik zit zuid en we boden als volgt:

West
N.N

Noord
N.N

Oost
N.N

Zuid
Rinus

pas
pas
2club icon
pas
2spade icon
pas
2 SA
pas
3club icon
pas
3 SA
pas
6 SA
a.p

Toelichting: 2club icon belooft een mancheforcing hand of een zwakke hand met beide majors. In het laatste geval heb ik voorkeur voor spade icon. Partner blijkt sterk te zijn. Ik zoek een fit in spade icon en als die er niet blijkt te zijn wordt het 6SA. We hebben immers minstens 34 punten samen en ik mis de middelen om uit te zoeken of het groot slem kan zijn.

Oost komt uit met spade icon6. Mijn partner telt elf slagen. Hij raapt vier spade icon op. Oost heeft er twee en gooit ook twee diamond icon af; de leider neemt zelf afscheid van een heart icon.  Daarna volgt driemaal club icon. Oost heeft er weer twee en gooit ook een heart icon af. club iconB blijft hangen in west. Nu is de leider aangewezen op de snit in diamond icon. Oost heeft een groot aantal diamond icon en de vooruitzichten zijn slecht. West heeft er zelfs maar 1! Oost wint de diamond icon-slag laag – de leider legt de boer niet als west niet bekent – en komt terug met heart icon.

Het zit nu zo:

Z/NZ

spade icon

heart icon A H

diamond icon H B

club icon

spade icon

heart icon 10 9 4

diamond icon

club icon 10

De leider raapt heart icon aas-heer op en verliest diamond iconB aan de vrouw in oost: één down. Het zit tegen: de snit in diamond icon verkeerd en in club icon blijft de boer hangen. Goed slem, jammer dat het niet gemaakt wordt.

Ik zie direct dat de extra kans is gemist. In butler en viertallen moet je in ieder geval je contract maken. Als je twaalf slagen moet hebben en je hebt er maar elf, is het altijd een goed plan om te beginnen met een snit. Als die goed zit heb je je contract binnen. Als die mislukt, heb je altijd nog kans op een dwang. Rectifying the count heet dat. In het Nederlands: zet de teller op 0. Welke teller? De teller die aangeeft hoeveel slagen je nog mag verliezen. Dus hoe had het wel gemoeten? Als volgt:

Z/NZ

spade icon A V 4

heart icon A H 8

diamond icon H B 4 3

club icon A H 2

spade icon H B 10 3

heart icon 10 9 4

diamond icon A 5

club icon V 10 8 7

Zoals gezegd: spade icon uit. Die neem je met de aas. Nu tel je elf slagen en je neemt eerst de snit: kleine diamond icon naar de aas en kleine diamond icon terug. West bekent niet en speelt een kleine spade icon: je legt als leider diamond iconB en oost neemt met de vrouw. Hij komt met diamond icon terug. Nu heb je nog steeds kans op het vallen van club iconB en je kunt spelen op een heart icon/club icon dwang: als west club iconB in vieren heeft en ook heart iconV B komt hij in dwang. club icon10 op tafel of heart icon8 in de hand wordt de 12e slag.  De eindfiguur ziet er als volgt uit:

Z/NZ

spade icon

heart icon A H 8

diamond icon 4

club icon

spade icon B

heart icon 10 9

diamond icon

club icon 10

Je hebt na het verlies van de slag in diamond icon de volgende diamond icon genomen met de H. Op tafel gaat een heart icon weg. Nu heb je eerst de club icon opgeraapt: de boer blijft hangen in west. Daarna raap je spade iconV en H op en dan ben je op tafel (dat is in dit geval de zuidhand). Als west nu nog club iconB heeft en heart iconV B x moet hij een kleine heart icon afgooien op spade iconB. De leider gooit in de hand zijn laatste ruiten weg. Nu speelt de leider heart icon10 en hoopt op het gedroomde zitsel. En voor deze keer komen dromen uit!

Het hele spel zat zo:

Z/NZ

W

N

O

Z

spade icon 9 8 7 5

heart icon V B 6 3

diamond icon 8

club icon B 9 5 3

spade icon A V 4

heart icon A H 8

diamond icon H B 4 3

club icon A H 2

spade icon 6 2

heart icon 7 5 2

diamond icon V 10 9 7 6 2

club icon 6 4

spade icon H B 10 3

heart icon 10 9 4

diamond icon A 5

club icon V 10 8 7

Iedereen zit in 6SA, op één na allen down. En de leider die het maakte hoefde niet geniaal te zijn: hij kreeg diamond icon uit. 16 imps voor deze geluksvogel. Wij min 5.

Overigens: moet je in diamond icon de B zetten als je zeker weet dat de V erachter zit? Liever niet. Maar hier maakt het niet uit, want oost kan er nog met een andere kleur uit als hij met een kleine diamond icon aan slag komt. Wel moet je in dat geval niet vergeten zelf diamond iconH mee te nemen voordat je de club icon en spade icon meeneemt, anders gaat de dwang niet op.

Verder nog dit: je kunt 6 SA ook maken door oost in te gooien met diamond icon of door de vierde ruiten hoog te spelen als oost driemaal diamond icon afgooit op de zwarte kleuren. Maar ik ben fan van de dwang – overigens alleen in bridge!