Een nachtelijk uitstapje helpt

Bij de analyse na afloop van de clubavond sta ik er meestal een beetje verloren bij. Als iemand spel 17 ter sprake brengt, weet je wel waar je die 6-3 fit in schoppen had met diamond iconA sec in de dummy, moet ik bekennen dat het spel me niks zegt. Ik red me met, “oh die hebben we zeker gedupliceerd”. Pas als mijn gespreksgenoot me het hele spel laat zien, komt er iets naar boven.

Dat is overigens niet met alle spellen zo. Afgelopen week had ik al tijdens het spelen het gevoel dat er iets misging in de verdediging. Zelfs de kleintjes wist ik en diverse varianten spookten door mijn hoofd. Maar zonder papier en in de auto heb je niet de juiste condities voor een degelijke analyse.

Thuis gooi ik het spel door de dubbel-dummy solver en word teleurgesteld als het ding een overslag voorspelt. Mijn gevoel liet me blijkbaar in de steek. Gedurende de nacht blijft het spel door mijn hoofd spoken. Na de plaspauze om kwart voor vijf, zit ik weer achter de computer.

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon H 7 3 2

heart icon A 8 5

diamond icon A 3 2

club icon 9 5 4

spade icon A 9

heart icon V B 10 7 6 3

diamond icon H

club icon A H 7 6

spade icon 8 5 4

heart icon H 9 4

diamond icon 9 7 6 5

club icon B 3 2

spade icon V B 10 6

heart icon 2

diamond icon V B 10 8 4

club icon V 10 8

Na 1heart icon-1spade icon-3club icon bereiken NZ vlot 3SA. Ik begin met klaveren en de leider neemt de boer van Geon met de vrouw. Ruiten naar de heer, gedoken en twee keer schoppen, wel gepakt, geven zuid acht slagen en we kunnen niet vermijden dat ze nog een rooie slag krijgt.

Gelukkig speelt ze niet zo, maar neemt een schoppensnit in slag twee. Ik dek maar niet en een tweede schoppen is voor het aas. Hierna volgen twee rondjes klaveren en dat kan nog net. Ze speelt ook de laatste hoge klaveren, maar dat is de beslissende fout.

Oost gooit een ruiten en ik kan een harten missen. Hierna duik ik diamond iconH en met alleen nog harten in de dummy volgt harten voor mijn aas. Zuid heeft nog drie ruitens en twee schoppen en we krijgen haar niet in dwang op deze manier.

Als ik harten speel voor de heer van Steenbakkers houdt de leider beide puntige kleuren makkelijk onder controle. Het verschil komt als oost de hartenslag duikt. heart iconB maakt de slag, maar met slechts harten in de dummy, komt oost in de volgende ronde aan de beurt en wordt zuid gesqueezed.

Ze heeft nog boer-tien van schoppen en vrouw-boer van ruiten en moet er eentje afgooien. Ik gooi daarna pas af en maak een extra slag in de kleur die de leider afbreekt. Pff, ik kan weer naar bed.

Zonder fouten gaat het nooit, maar het afspel van zuid was niet fraai. Ook ons tegenspel was knudde. Mijn partner had geconcludeerd dat ik wel heart iconA moest hebben, omdat zuid anders eerder harten zou hebben gespeeld. Hij gooide geen ruiten af maar heart icon9 – hij wilde zo vertellen dat hij de heer had. De dwang was nu uit het spel en we konden niet vermijden dat zuid alsnog een negende slag kreeg.

Eerder op de dag speelde een deel van Team Oranje tegen Zweden. Dat het ook zonder fouten kan bewijst Bart Nab op het volgende spel:

N/OW

W

N

O

Z

spade icon H 7 5

heart icon 10 5 2

diamond icon 5

club icon A B 10 9 7 6

spade icon A

heart icon 8 7 4

diamond icon A V 10 9 8 7 2

club icon H 8

spade icon V B 6 4 2

heart icon B 6

diamond icon H B 4 3

club icon 5 4

spade icon 10 9 8 3

heart icon A H V 9 3

diamond icon 6

club icon V 3 2

Na 1diamond icon van Kiljan biedt Nab 1heart icon. West komt erin met 2club icon en noord kan met doublet een driekaart harten vertellen. Aan de andere kant legt noord meer nadruk op de ruitenkleur en eindigen de broers Rimstedt in 3SA. Met de hele wereld in ruiten er achter een kansloze affaire.

Nab biedt 3heart icon na het doublet, waarna noord de manche biedt. West begint met ruiten voor het aas. Hoewel zuid vermoedt dat west kort is in ruiten, kun je weinig anders dan spelen met de ruitenkleur. In slag twee volgt diamond iconV. Oost dekt niet, maar zuid gooit een schoppen.

West troeft en valt de entrees van de dummy aan door schoppen te spelen. Zuid speelt een troefje naar de hand en troeft een schoppen op tafel. De verbinding met de zuidhand om nog een schoppen te troeven is ruiten.

Nab speelt ruiten en troeft met heart iconH. De schoppenaftroever wordt gevolgd door nog een ruiten uit de dummy en zuid troeft met heart iconA. Het is nu dringend noodzakelijk dat de resterende troeven 1-1 zitten en Nab slaakt een zucht van opluchting als beide tegenspelers bekennen op de volgende ronde harten.

Oost komt aan slag en speelt een hoge schoppen die zuid troeft met zijn laatste harten. Klaveren naar de heer volgt. West stapt op en speelt klaveren na, waarna zuid claimt met club iconH en de vrije ruiten van de dummy.

Artistiek gespeeld van Bart. Er is een zijvariant. Troef na spade iconA een ruiten laag. Troeft west over, dan kun je de troeven halen en de ruiten nog vrijtroeven. Ze moeten dan wel 2-2 zitten, maar dat is bij de andere speelwijze ook nodig.

Met een kleine schoppen of club iconB uit gaat de vlieger niet op. De entrees naar dummy worden aangevallen en je mist er dan net een om het contract te maken.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.