Uit het Clubleven (9)

Helaas, je bent uit de Engelse eredivisie gedegradeerd; het is zaak om snel terug te promoveren. Wederom een wedstrijdje van 8 spellen; op de eerste 6 leek er weinig gebeurd te zijn. Dan komt spel 7, en je raapt als Noord op:

Spel 7 Z/Allen

spade icon B 3

heart icon A H 3 2

diamond icon H 10 5

club icon 9 7 6 5

En je hoort het volgende biedverloop:

West
Altocampo

Noord
Falconnell

Oost
Rhelle

Zuid
MaddieA

pas
1club icon
pas
1diamond icon
pas
1heart icon
pas
1SA
pas
2club icon
pas
2heart icon
pas
2spade icon
pas
3club icon
pas
3diamond icon
pas
3heart icon
pas
3spade icon
pas
4heart icon
pas
4spade icon
pas
4SA
pas
6club icon
pas
pas
pas
West Oost
1club icon: 16+ 1diamond icon: 0-8
1heart icon: 19+ 1SA: 6-8, 4+heart icon, ongebalanceerd
2club icon: relay 2heart icon: 4+club icon
2spade icon: relay 3club icon: 5+heart icon en 5+club icon
3diamond icon: relay 3heart icon: 0-1spade icon
3spade icon: relay 4heart icon: 0-6-2-5 (of nog extremer), 1 Heer, geen Azen
4spade icon: relay 4SA: niet heart iconAas, Heer of Vrouw

Na een slaapverwekkend biedverloop hoor je dat de dummy minstens een 6-5 in heart icon en club icon neer gaat leggen, met een renonce spade icon. Je weet niets van de West hand. Wel ligt de conclusie voor de hand dat West kort in heart icon zal zijn; daar heb je immers AH van, en West weet dat’ie die mist. Dummy heeft 6-8 punten, dus niet sterk. Wat ga je starten? Toch even heart iconaas of heer op tafel leggen? Aggressieve diamond icon of spade icon? Passief troefje?

‘Onze’ Noord heeft er niet veel tijd voor nodig om een troefje op tafel te leggen, wat de dodelijke start blijkt te zijn:

W

N

O

Z

spade icon A H V 8 5

heart icon

diamond icon A 9 4 3

club icon A B 8 3

spade icon B 3

heart icon A H 3 2

diamond icon H 10 5

club icon 9 7 6 5

spade icon

heart icon B 10 9 7 6 4

diamond icon V 8

club icon H V 10 4 2

spade icon 10 9 7 6 4 2

heart icon V 8 5

diamond icon B 7 6 2

club icon

De dummy gaat open, ik zie Ed’s hand en mijn eerste reactie is: “7 gemist; dat hadden we een stuk beter kunnen bieden in plaats van slaafs die relays te volgen”. Maar, zoals de grote Schlemilov in “Rustig en onrustig bridge” al zei: Wie op een nobel ros Sofia zou kunnen bereiken, moet blij zijn als hij op een kreupele ezel halverwege komt”.

Ed heeft een interessant dilemma. De troefstart haalt een slag weg uit de cross-ruff, dus hij heeft 8 troefslagen, 3spade icon en diamond iconaas over – als die spade icon er doorheen komen. Om zich tegen een slecht spade icon zitsel te wapenen kan hij een diamond icon naar de vrouw spelen. Maar als die heer goed zit, wint dat een slag; die meteen weer van hem afgenomen wordt door nog een rondje troef. MAW: diamond icon helpt niet, waar de heer ook zit.

Hij speelt 3 keer spade icon; voorgetroefd en overgetroefd. Hij spartelt nog wat, en komt aan het eind een slag tekort. Aan de andere tafel zat hetzelfde contract in de andere hand, en daar werd de troefstart uiteraard niet gevonden. 16 IMPs weg. Het gaat nog een lang seizoen worden …