Uit het clubleven (8)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

W/OW

spade icon 8 7 5

heart icon 10 8 5

diamond icon A V 9 5

club icon A B 10

spade icon A 9 6

heart icon A B 4 2

diamond icon H B 6

club icon H 6 3

Je zit als zuid in 3 SA. OW hebben niet geboden. West komt uit met heart icon3, kleintje belooft plaatje.  Via 5 en 9 is die slag voor jouw B. Je telt 9 slagen, maar het is paren, dus een overslag is gewenst. Hoe pak je dit aan?

Het is te warm

16 juni 2022: Zomeravond bij Josephine in Haarlem.  We zijn halverwege en het loopt matig. En het is warm. Dit spel boeit ook al niet erg: na 3 passen heb ik 1 SA geopend, door Geurt (Boon) zonder omwegen verhoogd naar 3 SA. Uitkomst door west een kleine heart icon, via 5 en 9 naar mijn B. Ik tel 9 slagen en ik wil graag een 10e.  Daarbij mag ik waarschijnlijk maar 1 keer van slag: als de geachte tegenstanders naar spade icon switchen heb ik maar 1 stop.

Ze zeggen wel eens dat je eerst je lange kleur moet oprapen om te zien hoe die verdeeld zit, zodat je meer zicht krijgt op de verdeling. Ik kan natuurlijk ook heart iconA slaan. Als Oost is begonnen met H 9 of V 9 kan ik de andere honneur eruit jagen met een kleine harten naar de overgebleven 10 op tafel. En dan is mijn harten 4 te laag voor de overgebleven 7 van de west speler. Dat is het dus niet.

Misschien is het beste plan wel om een flesje water te gaan halen aan de bar! Hup, kleintje naar club icon10, door oost genomen met de V. Oost speelt daarna spade iconH en ik raap mijn 9 slagen op.

Op dat moment is het spel 3 maal gespeeld, waarvan 2 maal met een overslag. Ik realiseer me dat west de lange harten heeft en waarschijnlijk dus de korte klaveren. De snit had de andere kant op gemoeten. Geurt vindt dat ook. We druipen af naar de bar. Zo lag het hele spel:

N/-

W

N

O

Z

spade icon B 4 3

heart icon H V 7 6 3

diamond icon 4

club icon 7 5 4 2

spade icon 8 7 5

heart icon 10 8 5

diamond icon A V 9 5

club icon A B 10

spade icon H V 10 2

heart icon 9

diamond icon 10 8 7 3 2

club icon V 9 8

spade icon A 9 6

heart icon A B 4 2

diamond icon H B 6

club icon H 6 3

De nabespreking

De bar in het Denksportcentrum in Haarlem na afloop is gezellig. Vlotte bediening ook, leve Jessica! Natuurlijk worden de nodige  spellen nabesproken. Dit spel komt ook aan de orde. 5 maal 3 SA +1, 3 maal 3 SA C, 1 paar verdwaalt in 4heart icon en gaat down. 2 andere spelers in west kwamen met een kleine club icon of heart iconH: dan is de overslag gemakkelijk. De goegemeente vindt wel  dat ik eerst de diamond icon had moeten testen. Na 2 slagen kom ik er dan achter dan west er 1 heeft en oost 5. Dan kan ik de rode kleuren tellen:  oost heeft hierin 6 of 7 kaarten; west 5 of 6. Dus zit de lengte club icon waarschijnlijk bij west en is de kans op de V daar het grootst. Maar let op: voor extra zekerheid  speel je uit noord eerst club iconB voor. Als oost niet dekt (doet-ie heus niet!) neem je met de H over en je snijdt over west. Oost neemt die slag en dan haal je nog steeds 25%, maar wel op meer wetenschappelijke wijze.  “Het lijkt wel of er geen verband is tussen de moeite die je doet en de score die je haalt”, opper ik nog. Voor jou geldt dat zeker, vindt een omstander. Hij krijgt bijval. Ik laat het over me heen komen. Het is inmiddels na middernacht.