Uit het clubleven (89)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Trends in conventies

Het begint allemaal met een goed biedsysteem (en je moet natuurlijk ook kunnen af- en tegenspelen, uiteraard, voorzitter). Ik heb daarin de nodige ontwikkelingen meegemaakt en ik probeer nog steeds bij te blijven. Mijn kennis van conventies begon met het boek van Gerrit Jan Förch met de originele titel “Biedconventies”. Overzichtelijke tijden waren dat. De Gerberconventie staat er ook in. Met 4club icon vraag je naar het aantal  azen. Later werd het gebruik van de Gerber 4club icon beperkt tot het directe bod na 1 of 2 SA. Zo ontstond er ruimte voor het controlebod. Er was toen ook een Roman variant. Gerber fungeerde als een soort breuklijn: wij nieuwelingen eind jaren 70 moesten er niets van hebben. Gerber was voor bridgers die zich nog aan de bron zelf hadden gelaafd. Wij gebruikten 4club icon als transfer naar 4heart icon. Dat was hip en de conventie had ook een prachtige naam: de Zuid-Afrikaanse Texas. Die stond ook in het boek van Förch. Ik kan me niet herinneren dat we destijds deze conventie ook echt gebruikten. Maar hij stond wel op de kaart, ondanks de waarschuwing van Gerrit Jan in de inleiding: “Ik zou (trouwens) het partnership beklagen dat zoveel conventies paraat moet hebben”.

Twintig jaren later ging ik met een nieuwe partner spelen, die zeer gehecht was aan een conventie met de naam Poolse Combinatiebiedingen. Dat ging volgt: opening 1heart icon, antwoord 2heart icon. En nou komt het: het rebid van 2spade icon had als boodschap: “partner, ik heb een renonce of singleton”. Partner bood dan verplicht 2 SA: “laat eens horen dan”. En dan legde openaar bijvoorbeeld 3diamond icon op tafel: renonce of singleton ruiten. Deze truc werkt ook na 1spade icon – 2 spade icon. Nu fungeerde 2 SA als aankondiging en 3club icon als verzoek om bekendmaking. Met een renonce of singleton club icon bood openaar dan 3spade icon. Hier was duidelijk over nagedacht. Met deze handicap, sorry deze conventie en deze partner ben ik nog eens clubkampioen geworden. Maar deze prestatie heeft de conventie niet gered. Als je nu op internet de zoekterm “Poolse combinatiebiedingen” intikt leer je van alles over Polen (land en mensen), maar niks over bridge. Er komen ook aanbiedingen van Poolse supermarkten in Nederland tevoorschijn.

We gaan met de tijd mee, ook op onze leeftijd! Sinds een aantal jaren spelen wij een variant van IMP 25.  Eén onderdeel daarvan is de afspraak om na een transfer op een 2 SA opening alleen de major op 3 niveau te bieden als je er maar 2 hebt. Met een 3 kaart of beter bied je 3 SA. Het contract komt dan toch in jouw hand na een retransfer, bijvoorbeeld: 2 SA – 3heart icon – 3 SA (3 krt spade icon) – 4heart icon (retransfer) – 4spade icon.

Waarom doen we dit? Omdat de antwoordende hand wil weten of er een fit is. Zonder fit kan de antwoordende hand een 2e kleur bieden. Bijvoorbeeld: 2SA – 3heart icon – 3spade icon (doubleton) – 4club icon: echte club icon!

Deze conventie is niet moeilijk te onthouden, maar echt voordeel hadden we er niet van. Tot maandag 5 februari bij BCG in Heemstede! Ik raap dit als noord op:

spade icon H 8 3  heart icon A 6 diamond icon A 9 7 6 club icon A H V 7.

Het is spel 28, West/NZ en het bieden gaat als volgt:

West
N.N

Noord
Rinus

Oost
N.N

Zuid
Chrétienne

pas
2 SA
pas
3heart icon
pas
3 SA
pas
4 diamond icon
pas
4heart icon
pas
4 SA
pas
5club icon
pas
5diamond icon
pas
5spade icon
pas
6spade icon
a.p

Chrétienne heeft:

spade icon A B 9 7 6 5 heart icon H 9 8 diamond icon 8 club icon 9 8 2

Mijn partner is niet bang uitgevallen.  Als zij uit mijn 3 SA bod kan afleiden dat ik minstens 3spade icon heb, heeft zij met een 6 krt spade icon, een singleton en 8 waardevolle punten reden om een controle te bieden: 4diamond icon. Ik bied mijn controle 4heart icon en dan beloof ik met 5club icon 4 van de 5 tophonneurs. 5diamond icon vraagt naar spade iconV. Die ontken ik met 5spade icon. Chrétienne maakt daar geen probleem van. Met 9 kaarten in troef moet die maar vallen en anders is er vast nog wel een snit in een andere kleur. Het wordt 6spade icon.

Het hele spel zat als volgt:

W/NZ

W

N

O

Z

spade icon V 10 4

heart icon 10 7 4

diamond icon H V B 5 4

club icon 10 6

spade icon H 8 3

heart icon A 6

diamond icon A 9 7 6

club icon A H V 7

spade icon 2

heart icon V B 5 3 2

diamond icon 10 3 2

club icon B 5 4 3

spade icon A B 9 7 6 5

heart icon H 9 8

diamond icon 8

club icon 9 8 2

Oost kwam uit met diamond icon10 en het afspel was een eitje. Slag genomen, 3 maal heart icon, de laatste getroefd in Noord. Dan spade iconA en H, waarna de tegenstanders alleen troef V incasseren.

We waren de enigen die het slem boden. Er volgde een indrukwekkende stilte.