Uit het clubleven (88)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Pakken of zakken?

BOC en Josephine hebben in eendrachtige samenwerking een training van vier avonden georganiseerd. Docenten zijn Tim Verbeek en Tim van de Paverd. Prima initiatief, 25 deelnemers zaten op de laatste avond van januari onder leiding van de oudste van de twee het tegenspelen te oefenen. We kregen twaalf spellen voorgeschoteld, waarvan het doel was het gegeven contract down te spelen. Mijn incidentele partner en ik scoorden geen 100%, dus viel er wat te leren.

Volgt de nabespreking: hoe had het wel gemoeten? Daar bleek dat ik voor 66,67% overeen kom met Berry Westra. Het probleem lag als volgt: contract 3SA door noord, na biedverloop 1SA – 3SA.  Ik zat west met een verdeelde hand, waaronder spade iconV-vierde en heart iconA 9 6 3. West was uitgekomen met een kleine diamond icon, een kleur zonder perspectief. De complete heart icon-figuur:

N/-

W

N

O

Z

spade icon

heart icon A 9 6 3

diamond icon

club icon

spade icon

heart icon H V 10 2

diamond icon

club icon

spade icon

heart icon 7 5

diamond icon

club icon

spade icon

heart icon B 8 4

diamond icon

club icon

Noord neemt de uitkomst in zijn hand en speelt heart iconH en V. Vraag: wanneer neem je met heart iconA en waarmee kom je terug? Tim vertelde dat dit spel was voorgekomen tijdens een training van team Oranje met Berry op west. Berry had de eerste slag gedoken en was in de denktank gegaan na het spelen van heart iconV. Ik had dat ook gedaan! Daarna had Berry de slag genomen. Ik ook! En toen was Berry geswitcht naar spade icon. Dat leidde tot down. Ik koos voor club icon. Toen maakte de leider zijn contract. Jammer, maar 66,67% overeenstemming met een crack vind ik toch netjes.

Een dag later bleek op de clubavond van Josephine dat meer leden iets te leren hebben over het ophouden van een aas in een SA contract. Je moet niet alleen ophouden omdat ophouden nu eenmaal goed is. Het gaat ook om het tempo. Jij moet in 3SA eerder 5 slagen hebben dan de leider 9. Geurt en ik profiteerden twee keer van tegenstanders die te lang ophielden.  Zie hieronder gedraaid spel 13, met Geurt in zuid als leider.

W/allen

W

N

O

Z

spade icon 10 9 5 4

heart icon H 10 9 6

diamond icon 10 8

club icon 10 7 2

spade icon A 3

heart icon 7 4

diamond icon H V 9 7 5 2

club icon V B 3

spade icon 8 7 6

heart icon A B 8

diamond icon A 6 3

club icon 9 6 5 4

spade icon H V B 2

heart icon V 5 3 2

diamond icon B 4

club icon A H 8

Het was Butler: het tegenspel moet gericht zijn op het downspelen van de leider. Het risico op overslagen neem je voor lief. West kwam uit met een muizige club icon7: 2e van boven in een kleur zonder plaatjes. Geurt nam de uitkomst in zijn hand en speelde twee keer diamond icon: eerst een kleine naar de H, dan een kleine naar de B.  Dat was slim. Oost dook ook de tweede. En toen was het gedaan, want Geurt nam nog vier spade icon– en twee club icon-slagen mee voor contract. Als oost de eerste of tweede slag had genomen, was een hartenswitch dodelijk geweest. Dit scoorde 10 impen, drie van de vijf leiders gingen één down. De hartenstart was daar wel behulpzaam in het tegenspel.

Een paar spellen later was het weer raak, zie spel 22:

O/OW

W

N

O

Z

spade icon A 9 5 4

heart icon H 4 3 2

diamond icon B 4 3

club icon 8 4

spade icon H B 8 6 2

heart icon 10 8 7

diamond icon A 9

club icon 10 5 3

spade icon 10 7

heart icon B 5

diamond icon H V 10 8 5

club icon V 9 7 2

spade icon V 3

heart icon A V 9 6

diamond icon 7 6 2

club icon A H B 6

Uiteraard nog steeds Butler. Oost past, ik als zuid 1SA, Geurt biedt 2heart icon als transfer en daarna 2 SA (belooft 8 pnt en 5 spade icon) en ik 3 SA, want een goede manche laat je niet lopen. West komt uit met heart icon3, derde van boven. Die loopt via 10 en B naar mijn V. Ik ben gelukkig ontsnapt aan de uitkomst in diamond icon. Maar ik mag nog maar één keer van slag, want de tegenstanders vinden zeker de diamond icon switch. Nu spade iconV, west neemt niet. Dan kleine spade icon, west neemt weer niet. Met twee spade icon-slagen in de pocket neem ik liever de snit over club iconV dan de kans dat de spade icon 3 – 3 verdeeld zitten. Daarom kleine heart icon naar de H van west, die (nu te laat) een kleine diamond icon speelt. Ik duik een keer en neem de tweede diamond icon met het A. Een geslaagde snit in club icon bezorgt mij twee slagen in spade icon, drie in heart icon en club icon en een in diamond icon. West heeft alle reden om spade iconV direct te nemen en diamond icon in te spelen. Hij heeft immers nog spade icon9 in drieën. OW halen dan eerder hun slagen in diamond icon op dan ik de mijne in club icon.

Vier van de vijf leiders maken 3SA. Bijzonder, want de meeste westspelers starten heart icon. Toch nog 2 imps voor ons. Deze ervaringen hebben mij verleid tot het lanceren van een nieuw aforisme: “Neem uw aas op tijd, anders krijgt u spijt”. Metrisch perfect, originele tekst, rolt er zomaar uit. Indrukwekkend? Dat vind ik ook. Niet voldoende houvast aan deze slogan? Er is nog plek bij de trainingen van Tim & Tim.