Kijk eerst naar links, dan naar rechts en nog een keer naar links

In de nazomer, lang geleden, sta ik in Krakow op mijn gemak de lakenhal te bewonderen als ik tien meter verder mijn overbuurman zie. “Goh, jij ook hier?” Het past in het beeld dat je, waar je ook bent ter wereld,  overal wel een landgenoot tegenkomt.  Brink-Drijver is zo’n stel dat je weleens treft.

Half januari zitten ze in Den Hommel de laatste (verplichte) rondjes in de MK-viertallen te spelen om de maandag erna naar Reykjavik te vliegen voor een weekje op IJsland. Dan als de wiedeweerga naar Parijs voor een oefeninterland met Frankrijk. Er is geen tijd om te relaxen, want vandaag treffen ze Onstein 1 in de halve finale van de MK. In Reykjavik worden ze vierde en de oefenpot tegen de Fransen gaat op halve kracht. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Het volgende spel kent een leerzame pointe:

O/OW

W

N

O

Z

spade icon V B 7

heart icon 10 7 3 2

diamond icon A B 8 3

club icon 8 6

spade icon A H 4 2

heart icon 9

diamond icon 10 9 6

club icon V B 10 7 2

spade icon 9 8

heart icon A V B 8 5 4

diamond icon V 5 4 2

club icon 4

spade icon 10 6 5 3

heart icon H 6

diamond icon H 7

club icon A H 9 5 3

Brink doubleert de zwakke twee van oost en na 3heart icon van west biedt Bas Drijver 4heart icon. De exacte definitie van het bod ken ik niet, vermoedelijk belooft hij een vierkaart schoppen met voldoende kracht voor de manche. Sjoert biedt 4spade icon en iedereen zwijgt.

West begint met harten voor het aas van oost en wie kan hem kwalijk nemen dat hij klaveren naspeelt? club iconA bij de maat in plaats van diamond iconA en je hebt er meteen drie en wacht op de troefslag.

Nu west diamond iconA heeft in plaats van club iconA gaat die vlieger niet op en sterker, je hebt het contract laten halen.

Brink neemt de slag, casht twee hoge troeven en heart iconH en gaat klaveren spelen. West kan een keer troeven, maar moet dan in de dubbele spelen, of van diamond iconA en de heer hoog maken. Troeft hij niet dan volgt na vijf rondjes klaveren de ingooi met troef met dezelfde uitkomst.

Geen spel voor “My 52 favourite games”, maar wel nuttige winst. Aan de andere kant wordt noord leider in 4spade icon en begint oost met club icon4. De leider volgt hetzelfde parkoers, maar nadat west de derde klaveren troeft, speelt hij harten naar het aas van oost. Die weet onderhand wel dat hij ruiten moet naspelen.

Wie er leider wordt is vaak belangrijk. Op het volgende spel is het zelfs essentieel. Dat wil overigens niet zeggen dat alle leiders profiteren als ze het contract van de juiste kant spelen:

W/OW

W

N

O

Z

spade icon B 6 4

heart icon 4 2

diamond icon H 10 7 4 3 2

club icon V B

spade icon H 10 8 5

heart icon A 9

diamond icon V 8

club icon A H 8 7 2

spade icon 9

heart icon H 10 8 7 3

diamond icon B 9 6 5

club icon 10 9 6

spade icon A V 7 3 2

heart icon V B 6 5

diamond icon A

club icon 7 4 3

We zijn bij de 2e divisie groep oost, waar de filosofen van Descartes de Vriendenkring in de laatste ronde beentje lichten. Bovenstaand spel wordt twaalf keer gespeeld en iedereen kiest schoppen als troef.

Negen keer is dat in 4spade icon en drie ondernemers bereiken slem. De leiders in 4spade icon maken een of twee overslagen. Zeven keer 450 en slechts twee keer 480. Van de doorbieders maken twee leiders hun contract en sneuvelt er een.

Na de 1club icon opening van noord biedt zuid schoppen en als noord een beetje gas geeft (3spade icon) doe je een cue’tje met 4diamond icon en kan noord de azen checken en 6spade icon bieden.

Je bent nu afhankelijk van west. Met een uitkomst in harten heb je geen keus, je moet snijden, en met heart iconH mis kun je je contract niet meer maken.

Start west met club iconV dan is er een maakvariant. Neem de uitkomst met het aas en speel een troefje naar de hand. Cash diamond iconA en speel een troef naar boven om de tweede ruiten te troeven in je hand. Je speelt dan spade iconV om de laatste troef op te halen en overziet het slagveld.

Je verliest nog een klaveren en hebt een hartenverliezer. Als je heart iconV voorspeelt en de heer zit goed, ben je binnen. Je neemt met heart iconA en speelt drie keer klaveren. De enige slag voor de verdediging is een klaveren. Zit heart iconH mis, dan ga je down. Je kunt een klaveren kwijt, maar verliest er altijd nog een.

Snijden in harten is (nog) niet nodig. Je kunt beginnen met drie keer klaveren. Komt oost aan de bal, dan moet hij een rooie spelen en als dat harten is, krijg je de snit voor niks. Speelt hij ruiten dan gooi je een harten en bent er ook.  

Zit het tegen en komt west aan slag na drie rondjes klaveren, dan moet de hartensnit goed zitten. 

Met zuid als leider moet je dus hopen dat west vriendelijk doet in slag een, maar als noord leidt, dan kan geen enkele uitkomst kwaad. Gelukkig speelt iedereen in de eerste divisie transfers na 1club icon en komt dat vanzelf goed. En de maakvariant na club icon10 uit en een honneur in west, moet ook te vinden zijn!


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.