Uit het clubleven (85)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Alle ballen moeten erin!

Belangrijk: gefocust aan de start verschijnen. Altijd, overal. Op het werk, waar je tegenwoordig agile werkt. Agile: wendbaar, snel, effectief. Geen projecten waar geen eind aan komt, maar korte klappen op weg naar zichtbaar resultaat. Geen zorgen over de productowner: de scrummaster houdt hem op afstand, zodat jij en je collega’s tijdens de scrum in sprints de korte termijnsuccessen aan elkaar blijven rijgen. Of is het reigen? Geen tijd om het uit te zoeken, valt buiten de focus. Vergaderingen: staand in een kring. Koffie: na afloop. Ook focus buiten het werk: bijvoorbeeld in de supermarkt. Waar zijn aanbiedingen? Snel erop af, hamsteren. Ook bederfelijke waar, zeker. 2 kilo champignons in de koelkast. Lust iemand nog paprika’s? We zien wel wat we ermee doen of waar we het laten. En dan is er nog internet. Daar heerst FOMO: we willen alles weten en overal over meepraten. Zeker over Jutta Leerdam. Jutta heeft een nieuwe vriend. Kan die haar wel bijhouden? Leuke meid, Jutta. Eerlijk, aaibaar. En wat denk je van Daphne van Domselaar? Doet ze het goed bij Aston Villa? Effe checken.

En als je dan op de bridgeclub komt, wil je wel eens loom worden. Loopbriefje opzoeken. Woordje van de voorzitter. Ziekenboeg doornemen. Blij dat ik er nog ben. En dus weinig scherpte op het eerste spel.

Spel 17, N/Niemand. 1e ronde Butler.

Ik zit zuid en dit raap ik op:

spade icon V 8 4 2 heart icon H V 6 5 4 diamond icon B 5 club icon H 10.

Geurt past, oost ook. Ik open 1heart icon, west volgt 2club icon. Geurt 2heart icon, oost past, ik ook. West komt nog met 3club icon, Geurt 3heart icon. Dan vindt iedereen het goed.

West komt uit met diamond iconA en Geurt laat de dummy zien:

N/-

spade icon B 7 6

heart icon A 10 3 2

diamond icon 8 7 2

club icon 8 5 4

spade icon V 8 4 2

heart icon H V 6 5 4

diamond icon B 5

club icon H 10

Rommel is het, zijn hand en de mijne. En voor de tegenstanders zit er niets in. Ik verlies 7 slagen als het tegenzit: 2 in club icon, 2 in diamond icon en 3 in spade icon. Maar: mijn specialiteit is een aas lucht laten happen. Kleine spade icon vanuit de hand naar de tafel. Dan een kleintje terug en ook een kleintje in de hand. Als west spade icon A of H tweede heeft is het bingo. Zo gaan we het doen. West speelt na diamond iconA ook diamond iconH en diamond icon4 voor oosts diamond iconV. De laatste troef ik, en dan trek ik de troeven, rekening houdend met een 3-1-zitsel. Eerst de H, dan naar de A. De troeven zitten 2 – 2 en nu ben ik op tafel. Daar moet ik niet zijn als ik een aas in west lucht wil laten vangen. Ik kan met troef nog terug naar de hand, maar wacht: west heeft waarschijnlijk club icon A, zou oost niet spade icon A en H hebben? Ja en wacht nog eens: oost wil vast aan slag om door mijn club icon heen te spelen. Hup [S]B voor. Voor de A in west. Die komt nu met club iconV! Dat is mooi. Oost neemt met het aas en speelt de kleur terug voor mijn H. Nu een kleine spade icon voor de 10 in oost en die haalt ook spade iconA op. De rest is voor mij: 3heart icon – 2. Maar west had wel degelijk A 2e  in spade icon. Ik had met troef weer naar de hand moeten gaan en een kleine spade icon voorspelen. Of na de diamond icon direct een kleine spade icon naar de B. Maar ik geloofde het wel.  Zo zat het spel:

N/-

W

N

O

Z

spade icon A 9

heart icon B 8

diamond icon A H 4

club icon V B 9 7 6 3

spade icon B 7 6

heart icon A 10 3 2

diamond icon 8 7 2

club icon 8 5 4

spade icon H 10 5 3

heart icon 9 7

diamond icon V 10 9 6 3

club icon A 2

spade icon V 8 4 2

heart icon H V 6 5 4

diamond icon B 5

club icon H 10

Het spel levert zelfs een imp op: in club icon hebben de tegenstanders 10 slagen. Maar één van de betere paren gaat in 3heart icon slechts 1 down. En dat steekt. Ik wil in bridge ook vanaf de start scherp zijn. Daarom ga ik een peptalk met Geurt oefenen om dat te bereiken. “Hier moeten we zijn, jongen! Eerst spel 17! Niemand kwetsbaar, misschien is het wel slem! Na spel 17 pakken we 18 en dan 19. Maar eerst 17! Ik snap dat je liever blijft staan, maar hier moet je nu eenmaal zitten. Ben je wakker? De voorzitter is bijna klaar! Pak je kaarten! Concentratie!” Dit is niet alleen tekst voor Geurt.  Het moet een dialoog worden. Ik hou u op de hoogte.