Onstein 3 wint de Round-Robin van de MK

De dubbele Round-Robin in de Meesterklasse viertallen zit erop en kende een tamelijk verrassende eindstand volgens een bekend bridgeblad. Dat vonden wij, uiteraard, helemaal niet. Onstein 3 haalde de Zwitsers net voor de finish nog in en mag de tegenstander kiezen in de halve finale. We hebben twee opties: Onstein 1 of Onstein 2.

Ons team kent drie paren. Een jong duo, Oscar Nijssen en Tim van de Paverd, dat met grote regelmaat +10 imps in de wij-kolom produceert. Het solide kernploegpaar Veri Kiljan met Bart Nab en de oudjes Geon Steenbakkers met ondergetekende completeren het team.

Een van de redenen dat we als eerste eindigde was dat iedereen er zin in had. Dat klinkt bijzonder, alsof andere teams met tegenzin naar Utrecht trokken, maar er zit wel een kern van waarheid in. Als je al decennia de bolide naar Den Hommel stuurt op zaterdag, wil je de teugels als je al geplaatst bent voor de halve finale een beetje laten vieren.

In het laatste weekend vegen de andere twee paren De Lombard teams op een hoop en zondag mogen wij hetzelfde doen met HOK. Het eerste spel was meteen een duwtje in de rug:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon 2

heart icon 9 3

diamond icon H V B 9 8 6

club icon B 9 8 3

spade icon A V 9

heart icon A 7 4 2

diamond icon 10 7 5 3

club icon A 2

spade icon 7

heart icon H V 10 8 6

diamond icon 2

club icon H V 7 6 5 4

spade icon H B 10 8 6 5 4 3

heart icon B 5

diamond icon A 4

club icon 10

Een achtkaart schoppen. Ik overweeg heel even de hand met 1spade icon te openen, maar kies vrij snel voor het normale 4spade icon. Ik verwacht gezien de kwetsbaarheid weinig oppositie van OW, maar oost komt in de uitpas langs met 4SA.

Hij belooft twee kleuren, dus niet per se de minors. Ik pas en west gaat naar 5club icon. Na 5spade icon van Geon volgen twee passen en west mag de balans opmaken. Nu partner kwetsbaar erin gekomen is en de tegenstanders nog naar 5spade icon gaan, lijkt de situatie forcing. Hij doubleert 5spade icon en iedereen is stil.

West begint met diamond iconH en in een oogwenk zie ik dat het contract koud is. Ik verlies ten hoogste een ruiten en een hartenslag. Een fijn begin. Een oogwenk later zie ik ook een weg naar een overslag. Ik neem ronde een met diamond iconA en speel ruiten na. West neemt met de boer en oost gooit een klaveren.

Speelt west nu harten dan maak ik een upje. heart iconA en een afgetroefde ruiten en nog zes keer schoppen. In de hand heb ik nog een troef, heart iconB en club icon10. In dummy ligt een ruiten en twee klaveren.

West heeft twee klaveren en de hoge diamond iconV en oost bewaart heart iconH en twee klaveren. In slag elf volgt de laatste troef en west moet een klaveren afgooien. In de dummy verdwijnt de nu nutteloze diamond icon10. Oost moet de hoge harten bewaren en doet ook afstand van een klaveren. Ik steek dan over naar club iconA en maak met club icon2 de laatste slag.

West speelt echter klaveren in slag drie en verpest daarmee het feestje. De communicatie voor de dwang is weg en ik moet tevreden zijn met 5spade iconX gemaakt.

W/-

W

N

O

Z

spade icon V 9 7 2

heart icon H 8 7 2

diamond icon A 3

club icon A B 10

spade icon A H 8 5

heart icon 9

diamond icon V 7 6 4

club icon H 9 4 2

spade icon 10 4 3

heart icon B 10 6 5 3

diamond icon 10 9

club icon 8 7 5

spade icon B 6

heart icon A V 4

diamond icon H B 8 5 2

club icon V 6 3

Het gros van de zuidspelers komt na een opening van west in 3SA. De uitkomst is op een tafel na steeds een harten. Het spel is om meer dan een reden interessant.

Als west na harten voor de tien en vrouw met diamond iconA aan slag komt, moet hij harten doorspelen. Of je nou wel niet odd-ball doet, de enige kans op down ligt in de hartenkleur. Partner heeft zeker geen aankomer buiten die kleur.

Zuid duikt heart iconH misschien een keer, maar moet de volgende ronde heart iconA spelen. Op de volgende drie ruitens kan west een schoppen en twee klaveren missen. Speelt zuid daarna klaveren dan is het pleit beslecht. Oost heeft nog twee hoge hartens en zuid is eentje down.

De leider kan het beter doen. In plaats van ruiten kan hij eerst klaveren spelen. Na harten voor de vrouw en een kleine klaveren mag west niet duiken. Doet hij dat wel, dan wint club iconH slag twee en volgt ruiten waarna de hartenaanval te laat komt. Zuid heeft zijn negen slagen.

Het is niet simpel om te zien dat je club iconA moet spelen, maar als je beseft dat je de hartenkleur nodig hebt om de leider down te krijgen en nog controle hebt over de ruitenkleur is het te doen.

In de wedstrijd BCO tegen Lombard 2 nog een ander scenario. In de gesloten kamer opent Huub van der Wouden de westhand met 1SA en transfereert Dennis Kruis naar harten, zuid doublet. Huub doet stoer met 3heart icon, maar Gerbrand Hop is niet stil te krijgen en doubleert informatief. Na een pas bij oost biedt Yke Smit 3SA.

Geen kleine harten van west, maar heart iconH! Hij weet dat partner nagenoeg poploos is en wil met de heer een potentiële secce lagere honneur van de dummy smoren. Dat blijkt niet nodig, want met B10 bij oost is een tweede harten voldoende om de kleur hoog te krijgen.

Dikke winst als Rob van den Bergh aan de andere kant wel klaveren speelt in slag twee en west tweede hand laag doet en zuid daarmee zijn negen slagen gunt.

3SA wordt vier keer gemaakt en evenzo vaak down gespeeld. Een paar dissonanten mogen 3heart icon spelen en komen er ongedubbeld met drie down goed vanaf. De oudjes spelen beschaafd in 3diamond icon en scoren -1 op het spel in de Butler.

De halve finale wordt Onstein 3 tegen het tweede en Zwitserland-Nederland in de andere.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.