Uit het clubleven (83)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Bridge blijft een moeilijk spel. Ook in 2024.

Aan alle bridgers die deze website regelmatig bezoeken: ik wens jullie veel heil en zegen in het nieuwe jaar. Behalve natuurlijk – maar alleen op dat moment – als jullie mijn tegenstanders zijn: moge jullie spel dan geen vrucht dragen! Ik wil dit jaar meer winnen!  Ik ben tenslotte weer een jaar ervaring rijker en hoop op een bridgetechnisch wat eenvoudiger 2024. Gewoon, dat ik minder moeite heb met het nemen van de goede beslissingen. Dat ik sneller begrijp waar mijn partners en tegenstanders mee bezig zijn. Dat ik beter mijn kaart ga waarderen, goede speelplannen maak en af en toe een lekkere uppercut kan uitdelen.

Leef nu even met me mee. We zijn op 4 januari bij BC Josephine voor de openingsdrive van het nieuwe jaar. Toespraakje van de voorzitter: uiteraard! Glaasje bubbels in de 4e ronde als bonus. Maar voor het zover is raap ik op het tweede spel van de avond (9, Oost/Allen) als west de volgende hand op:

spade iconheart icon 9 8 7 4 2 diamond icon H V B 9 7 4 club icon H 6.

Geurt zit oost en past, zuid ook. Nu ik:  moeilijk, moeilijk. Waarom overkomt mij dit in 2024 nog steeds? Ik overweeg om te passen, maar het groene kaartje wil vast niet uit de bak. Daarom 1diamond icon. Daar is lang niet iedereen het achteraf mee eens. Er zijn zelfs lieden die hier 2heart icon Muiderberg mee hebben geopend. Het is toch wat! Maar terug naar de eigen tafel: noord volgt 2diamond icon, uitgelegd als een “klassieke” Ghestem. Noord heeft lengte in club icon en spade icon. Geurt doubleert. Zuid komt met 3spade icon. Nu wil ik er ook nog wel 4heart icon tegenaan gooien. Geurt zal niet veel hebben, maar misschien verzint hij een redding op 4spade icon. Zover komt het niet, want Noord legt 6spade icon op tafel! Geurt doubleert. Dat wordt rondgepast.

Nu mag ik uit. diamond icon of heart icon? Ik kies voor diamond iconH.

Het hele spel lag als volgt:

O/allen

W

N

O

Z

spade icon

heart icon 9 8 7 4 2

diamond icon H V B 9 7 4

club icon H 6

spade icon A H 10 9 4

heart icon V

diamond icon

club icon A V 10 8 4 3 2

spade icon V 8 7 6 5

heart icon A B 5

diamond icon 8 6 3

club icon 9 7

spade icon B 3 2

heart icon H 10 6 3

diamond icon A 10 5 2

club icon B 5

Drama! heart iconV op tafel verdwijnt in de slag voor diamond iconA, de leider snijdt in club icon en speelt daarna de A. Nu is de kleur vrij. Hij slaat vervolgens spade iconA, ziet het troefzitsel en draait de vrije club icon af. Geurt mag spade iconV maken en daarmee is de koek op. 6spade iconX gemaakt. 0% voor ons.

En het spektakel van de directe nabespreking begint! Waarom open je 1 diamond icon, waarom start je niet met heart icon, waarom, waarom? Omdat ik kennelijk ook in 2024 de verkeerde besluiten neem, daarom!

Op andere spellen ging het beter: we eindigden op bijna 57%.