In plaats van

Waar ik vroeger uitkeek naar de feestdagen, heb ik nu iets van welke dag is het eigenlijk? Zaterdag en zondag vloeien samen met kerst en als je wat vergeten bent voor de kerstdis, kun je op alle dagen terecht in de winkel. Door onze onvoorzichtigheid in het verleden is er nu geen sneeuw, maar regent het de hele week. Een vreemde tijd.

In de week tussen kerst en oudjaar doet de club de deuren dicht. Het is even wennen dat er niet gekaart wordt. Eerst denk ik nog lekker thuis, maar naarmate de week vordert, krijgt de kaartkriebel de overhand. Ik check bij mijn maat of hij interesse heeft. Dat is uiteraard het geval en zo schuiven we op vrijdagavond aan bij de Stepdrive.

Tijdens de corona-periode hebben we de clubavond vaak op Stepbridge gespeeld. Het is niet onaangenaam. Ik ontdekte wel een bug. Ik moet uitkomen tegen een troefcontract en klik op de hoogste van de serie van mijn kleur. Tijdens die actie sorteert de computer de kaarten met de troefkleur eerst en ben ik plots met de hoogste troef begonnen. Te snel blijkbaar.

Het is weer paren en dat blijft wennen.

W/NZ

W

N

O

Z

spade icon 8 7 5 2

heart icon 7 6 4

diamond icon B 5 4 3 2

club icon 4

spade icon A

heart icon H 10

diamond icon A 10 9 7

club icon 10 9 8 7 6 5

spade icon H B 9 6 3

heart icon V B 8 5

diamond icon V 6

club icon B 2

spade icon V 10 4

heart icon A 9 3 2

diamond icon H 8

club icon A H V 3

Dat sommigen de noordhand verpasten, zullen we maar als spelen met een wazige bril benoemen. Met al die middenkaarten lijkt de hand eerder op een reverse dan op een pas.

Goed, na 1club icon volgt oost in schoppen en doubleert zuid negatief. In goede Butlerstijl jumpen we naar 3spade icon en noord moet passen. Zuid houdt open met een doublet en mag na 4club icon van de overkant weer. Het gekozen 5club icon bod, levert geen Willemsorde op. Zuid mag verwachten dat de tegenstanders negen schoppens hebben, partner dus maar een, en 6club icon bieden.

De manche levert 15% op voor de moeite. De paren die minder oppositie krijgen jumpen ergens naar 3SA en met elf of twaalf slagen scoor je beter. 6club icon is goud, maar de top gaat naar degenen (drie keer) die 6SA bieden.  

Je hebt zes klaveren en vier rooie slagen. Samen met spade iconA is dat elf, maar oost komt in de problemen na zes keer klaveren. Hij bekent twee keer, gooit twee schoppen en een harten en is dan plat.

Ruiten is het slechtst. Na ruiten naar de heer en een ruitensnit, word je op diamond iconA nog een keer gesqueezed voor de up. Een hartendiscard maakt heart icon9 vrij als twaalfde slag en gooi je spade iconB dan steekt de leider over naar de hand met ruiten en geeft je spade iconH. spade iconV is dan nummer twaalf.

Er zit weinig vuur in het bieden. Het aantal geboden slems is klein en het veilige 3SA voert de boventoon. Op het volgende spel biedt iedereen wel slem. Met klein slem scoor je zelfs onder het midden:

N/OW

W

N

O

Z

spade icon 6

heart icon 8 6 2

diamond icon 10 8 2

club icon H V B 10 3 2

spade icon V B 8 2

heart icon H

diamond icon V B 6

club icon A 8 7 5 4

spade icon 10 7

heart icon V 10 9 7 5 4

diamond icon 9 7 5 3

club icon 9

spade icon A H 9 5 4 3

heart icon A B 3

diamond icon A H 4

club icon 6

Wij missen het slem wegens grote haast. Ik begin met 1club icon en partner antwoordt 1spade icon. Eva Bouwman springt ertussen met 3club icon. Met alle doubletten negatief is dat nog een hele toer om op te knopen. 1100 Kost het grapje en dat is meer dan klein slem.

Ik bied echter 3spade icon, het bod dat ik ook had gedaan na een pas bij west. Partner zet de turbo aan en informeert naar mijn azen (1) en troefvrouw (ja met heart iconH) en biedt dan 6spade icon. Hij overleeft de klaverenstart en claimt alle slagen.

Er wordt vijf keer 7spade icon geboden. Steeds vraagt zuid de azen en soms naar spade iconV en biedt na het antwoord van noord grootslem. Een klein gokje. Tegenover een aas en heart iconH met troefvrouw heb je nog problemen in harten en ruiten. Als noord club iconV heeft in plaats van de vrouw in ruiten en meer dan twee harten, moet het grote mes twee keer worden gebruikt.

In onze serie had zuid, nadat ik met 5heart icon heart iconH en spade iconV toonde, met 5SA de bal in het spel kunnen houden. Niemand weet ooit wat het betekent. Maar of je nou vertelt dat alles binnen is en informeert of de ander nog een lichtpuntje ziet, of partner met 6diamond icon de vrouw laat bieden, alle wegen leiden naar 7spade icon.

Het was leuk geweest om met een grootslem het oude jaar uit te luiden.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.