Uit het clubleven (82)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Een veilige speelwijze

Bij BCG in Heemstede komt op 11 december het volgende spel (W/-) op tafel:

W/-

W

N

O

Z

spade icon H V 7 3

heart icon 10 7

diamond icon 5 4

club icon 9 8 6 5 3

spade icon A B 10 8 4 2

heart icon 9 4 3

diamond icon V 6

club icon V B

spade icon 9 6

heart icon V 6 2

diamond icon A 10 9 8 7 3

club icon A 2

spade icon 5

heart icon A H B 8 5

diamond icon H B 2

club icon H 10 7 4

West past, Chrétienne opent als Noord 2diamond icon, multi. Oost past en ik heb 15 punten. Dat is mooi, behalve als partner met een zwakke 6 krt spade icon zit. Daarom bied ik 2spade icon: minder dan 16 punten, maar belangstelling voor de manche in heart icon. Er wordt rondgepast.

West komt uit met club icon9 en dummy komt op tafel. Zeker niet de dummy waar ik op hoop: er zit 4heart icon in. Zo zie je maar weer dat geen enkel biedsysteem perfect is. Noord en zuid hebben beiden een maximum en de handen fitten perfect. Dit gaat kosten. Maar ik zie nog wat anders: in noord ligt A B 10  6e en ik heb een singleton. Die figuur heb ik vaker gezien: er is een veilige speelwijze die de kans dat je niet meer dan 2 troeven verliest zo klein mogelijk maakt. Niet dat het veel uitmaakt tegen 4heart iconC, maar ik kan er toch een mooie demonstratie van maken.

Vooruit met de geit: de uitkomst gaat naar de A in oost, die de kleur terugspeelt naar de B in de dummy. Nu speel ik sierlijk spade iconA en spade icon2 na. Want zo moet die veilige speelwijze. Je verliest nooit meer dan 2 slagen bij elk 3 – 3 zitsel, maar ook bij een 4 – 2 met een H of V in de doubleton. Die slag is nu voor de 9 in oost. West houdt H V in troef nog even vast en ik ga 3 troeven verliezen. Het afspelen is verder niet interessant: ik gooi een heart icon op tafel weg op de vrije club iconH. En dan kom ik uit op 2 spade iconC. Godzijdank vraagt niemand om een toelichting over mijn aanpak in spade icon.

Het spel kost 4 impen: 3 van de 7 NZ paren bieden en maken de manche in heart icon of SA. Eén paar gaat 2 down in 4spade icon; een ander paar maakt ook 2spade iconC. Dat is eigenaardig. Je zou verwachten dat minstens één leider een snit over H V neemt in spade icon en daarmee het aantal verliezers in die kleur beperkt tot 2. Of eerst de A slaan en dan de B na. Dat zou dan toch ook 9 slagen moeten opleveren. Of zouden alle leiders bekend zijn met deze veilige speelwijze? Is dit wel een veilige speelwijze? Als je dit wil controleren, kijk dan eens in dit artikel op pagina 3, of bezoek deze site en kies voor 5HCP held by Opponents. Ik vond op die laatste site voor deze figuur dit resultaat:

De beste kans op vier slagen is dus een kleintje helemaal uitduiken! Dat ziet er raar uit, maar komt op hetzelfde neer als eerst het aas slaan en dan een kleintje na, en dat lijkt me beter op dit spel omdat er dan minder snel iets promoveert. Dus ik heb het nog niet zo heel gek aangepakt. Overigens had ik in 4spade icon natuurlijk wél een kleintje naar de boer gespeeld: de enige kans om er met 1 verliezer vanaf te komen.

Het was trouwens een beroerde avond. We verklooiden nog 2 spellen en kregen 2 slems tegen die door de helft van de paren werd gemist. En we wilden zo graag scoren!

De komende tijd liggen de clubs stil en zal mijn leven bol staan van de sociale verplichtingen, waar ik overigens maar al te graag aan deelneem. Ik meld me in 2024 weer met een nieuw clubleven-artikel, en wens de lezers van deze rubriek alvast mooie feestdagen!