De Channel Trophy

De laatste activiteit van het jaar is steeds de Channel Trophy. De jeugd kan in die wedstrijd in drie groepen ruiken aan het internationale werk. Spelers uit Engeland, Frankrijk, België en Nederland spelen in drie dagen tegen elkaar. Nederland kan in geen van de drie groepen potten breken en wordt overal derde. Na de wisseling van de wacht bij de junioren geen vreemde uitslag.

Junior ben je tot je 26ste en als je de knapen net een beetje leert kennen, zwaaien ze af. De nieuwe aanwas, ondanks het deplorabele aantal jeugdspelers, komt van de aspiranten die op hun beurt plaats maken voor een nog jongere garde. 

De Nederlandse opleiding voor de jeugd is prima. Er wordt driftig getraind en internationaal staan we ons mannetje. Een rits titels heeft het al opgeleverd, de laatste pas nog in Veldhoven. Nu met de nieuwe groep moeten we even geduld hebben.

Een tipje van de sluier van hun niveau zien we op de volgende twee spellen:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon V B 10 6 4

heart icon

diamond icon V 6 2

club icon 10 6 5 4 2

spade icon A H 8 3 2

heart icon 6 4 2

diamond icon 9 7

club icon H 9 8

spade icon 7

heart icon V B 10 5

diamond icon A B 10 3

club icon V B 7 3

spade icon 9 5

heart icon A H 9 8 7 3

diamond icon H 8 5 4

club icon A

Ronald Goor (noord) en Xavier Friesen nemen het op tegen Frankrijk. Zuid opent 1heart icon en west komt erin met 1spade icon. Niks mis met dat volgbod als je alleen op de wereld woont, maar partner rekent doorgaans op meer kwets tegen niet en ongelukken zijn niet uitgesloten.

Noord past, wachtend op een doublet om de kralen in de abacus naar rechts te swipen, maar zover komt het niet. Oost biedt 1SA en zuid introduceert zijn tweede kleur. Na de pas van west inviteert noord met 3heart icon, een uitnodiging die zuid, er zitten wel veel punten in het spel, uiteraard aanneemt.

Oost gelooft er niks van en doubleert voor straf. West begint met klaveren, geen idee waarom, spade iconV lijkt de natuurlijke start. Friesen wint in de hand en speelt een schoppen naar boven en dumpt een verliezende ruiten op de vrije club iconH.

In slag vier volgt ruiten en als oost de tien speelt, probeer je toch maar de heer en hebt geluk, want diamond iconA zit goed. Nu eerst heart iconA om het verwachte 4-0 zitsel te bevestigen. Dan volgt een kleine ruiten en de verdediging kan de leider niet weerhouden een ruiten te troeven in de dummy. Oost kan wel spade iconH aftroeven, maar meer dan een ruiten en twee troeven maken de Fransen niet.

Met spade iconV uit, volg je een vergelijkbare weg. Neem in noord en speel ruiten naar de heer. Geef een ruiten af aan west die met spade iconB verdergaat. Oost troeft spade iconH en speelt troef in, maar je bent al thuis. Win met heart iconA en cash club iconA en troef een ruiten in noord. Op club iconH kan de laatste ruiten weg en oost maakt nog een troefje voor dezelfde +590.

Aan de andere kant volgt west ook 1spade icon en biedt oost 1SA. Na 2diamond icon van zuid biedt noord slechts 2heart icon en dat wordt het eindcontract. Na spade iconV voor de heer speelt zuid eerst troef en eindigt maar met acht slagen. 10 Imps voor Nederland.   

Nadat Goor-Friesen in een hoge 6heart icon een onfortuinlijk zitsel treffen en de Fransen vanzelfsprekend in de manche stoppen, staan we iets achter. Dat vraagt om actie!

O/Allen

W

N

O

Z

spade icon B 5 3

heart icon V 9 3

diamond icon V 7 4 3

club icon A 10 8

spade icon A V 10 8 2

heart icon 6

diamond icon B 8

club icon H V B 9 3

spade icon 9 6 4

heart icon A H B 8

diamond icon A H 9 2

club icon 6 4

spade icon H 7

heart icon 10 7 5 4 2

diamond icon 10 6 5

club icon 7 5 2

Na 1SA van oost biedt west 3SA. Ronald Goor doubleert het contract. Er is een scala van opties voor dat doublet. Sommige paren vragen om een schoppenstart. Anderen om partners kortste hoge kleur en er zijn er ook die partner zelf laten kiezen.

Het lijkt erop dat Friesen-Goor voor een van de eerste twee varianten gekozen hebben, want nadat iedereen beleefd past, start zuid met spade iconH. Met boer-derde in dummy is de enige wens van Ronald dat zijn partner nog een schoppen heeft. Als dat inderdaad het geval blijkt te zijn, casht hij vlot nog vier slagen en heeft Nederland +200.

Het doublet is niet zonder gevaar. Je kunt ook spade iconH achter je treffen en oost snel negen slagen zien scoren. Maar in dat geval mag je hopen dat de klaverenkleur meer profijt oplevert. Met club iconA in zuid, of een rooie stopper en voldoende klaveren, krijg je het net nog down. Kan het contract met geen tien paarden down, dan rest de straf van 4 imps als er geen (anders wordt het duurder) overslagen zijn.

De andere tafel heeft hetzelfde biedverloop! De afspraak voor de Franse zuidspeler over de kleur waar hij mee moest beginnen is echter anders. Hij pikte een klaveren en dat liet Tobias Westerveld simpel negen slagen maken. +750 en +200 levert 14 imps op en de overwinning in de set.

Volgende week nog eentje, maar voor nu smakelijk eten. 


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.