Uit het clubleven (79)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Alweer een 7-5-fit!

Aandachtige lezers van deze rubriek zullen zich herinneren dat ik op 6 – 11 als west (O/NZ)  deze hand uit het board haalde:

spade icon 8 5 heart icon 10 6 4 3 diamond icon 8 6 club icon A H V B 9

Mijn partner Chrétienne zat oost met deze hand:

spade icon 7 3 heart icondiamond icon A 10 7 4 club icon 10 8 7 6 5 4 2

Zij opende hiermee 3club icon en Mozes Kriebel! – het duurde even voor ik weer bij de les was. Zuid doubleerde, ik bood 5club icon, noord 5 spade icon en na twee groene kaartjes zat ik met een dilemma: redden of niet? Ik heb niet gered, bang dat 6 schoppen erin zat. Dat zat er ook in, maar het werd maar 1 keer geboden en aan die tafel hebben OW nog met 7 club icon gered, goed voor – 500. Wij hielden 14 % aan dit avontuur over. Er gaat geen bel rinkelen? U hoort ook geen toeter? Ga dan voor meer informatie naar Uit het Clubleven aflevering 76.

Veertien dagen later is het Butler bij BCG Heemstede. Ik raap dit op als west (N/niemand)

spade icon V 8 heart icon A V 9 7 3 diamond icon B 10 6 club icon H B 3

Noord past en Chrétienne opent 3heart icon! Weer een 7 – 5 fit ! Zuid past en ik mag.

Ga ik de manche bieden? In ieder geval niet 3 SA. Partner en ik zijn beiden kort in 3 kleuren. De tegenstanders zullen het lek zeker vinden. 4heart icon dan? Daar twijfel ik zeer aan. We hebben ongetwijfeld 7 slagen in heart icon, maar waar zitten die 3 laatste? Ik troef misschien een spade icon af, dat is dan 8. Chrétienne zou nog club iconA kunnen hebben, dat maakt dan 10 slagen. Maar misschien troef ik die spade icon ook niet af. Pessimisme overvalt me. Melancholie grijpt mij bij de lurven. We kunnen misschien beter voorzichtig zijn. Ik geloof er niet in.  Zie ik daar geen kraai op de stilzittafel? Ik pas.

Nou had ik moeten bedenken dat er nog 1 heart icon in het spel zit. En die zit bij zuid. En zuid heeft bedacht dat hij daarmee uitkomt, want waarom zou je het initiatief nemen als je het ook kunt weggeven? Zie hieronder het hele spel:

N/-

W

N

O

Z

spade icon V 8

heart icon A V 9 7 3

diamond icon B 10 6

club icon H B 3

spade icon A 7 6 5 3

heart icon

diamond icon V 4 2

club icon 9 7 6 4 2

spade icon B 4 2

heart icon H 10 8 6 5 4 2

diamond icon A 7

club icon V

spade icon H 10 9

heart icon B

diamond icon H 9 8 5 3

club icon A 10 8 5

Chrétienne neemt de uitkomst op tafel en speelt club icon3 naar haar V voor de A in zuid. Die vervolgt met diamond icon voor de A in Oost. Chrétienne gaat met troef naar tafel en gooit een kleine spade icon en diamond icon weg op club iconHB. Er gaan nog twee spade icon verloren: 3heart icon gemaakt met een overslag. En wat kost dat? Het levert 4 impen op. Jawel. Er zitten ook optimisten onder de leden van BCG. Wat dacht u van 6heart iconX – 2? En 5heart iconX – 2? Ook gespeeld: 4heart icon-1. En dan zijn er nog 2 leiders die 4heart icon maken, waarvan 1 met een overslag.

4 impen is natuurlijk mooi meegenomen. Hadden we de manche geboden dan zou dat nog eens 4 impen meer hebben opgeleverd: dan 8, in plaats van nu 4, want de datumscore verandert dan natuurlijk ook. Nog wat gezeur achteraf: als oost had ik 1 heart icon geopend met 10 echte en 10 lengtepunten. En dan is er ook nog de volgende wijsheid: als maat een kleur biedt, waar jij er 5 van hebt, altijd eentje erbij doen. Dat geldt dus ook voor een 7 – 5 fit. We leren elke dag nog.