Uit het clubleven (72)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

4heart icon it is!! West komt uit met club iconH en dit zie je:

O/OW

spade icon A V 10

heart icon H B 3 2

diamond icon 7 6 3

club icon 10 9 7

spade icon 9 5 4

heart icon A 10 5 4

diamond icon A V 10 5 4

club icon A

West heeft eerst spade icon en daarna club icon tussen geboden. Hij heeft minstens 10 kaarten in de zwarte kleuren. Hoe ziet je speelplan eruit?

Hoeveel slagen kun je vooruit kijken?

Dat hangt er natuurlijk vanaf hoe het zit. Als alle kaarten zitten waar ze door mij worden verondersteld kan ik 13 slagen vooruit kijken. Maar helaas gaat die vlieger vaker niet op dan wel. Neem nou deze handen:

O/OW

spade icon A V 10

heart icon H B 3 2

diamond icon 7 6 3

club icon 10 9 7

spade icon 9 5 4

heart icon A 10 5 4

diamond icon A V 10 5 4

club icon A

Het bieden ging op 28 september bij Josephine aan onze tafel als volgt (O/OW):

West
N.N.

Noord
Geurt

Oost
N.N.

Zuid
Rinus

pas
1 diamond icon
1 spade icon
doublet
pas
2 heart icon
3 club icon
3 heart icon
pas
4 heart icon
a.p

Toelichting: Toen ik 2 heart icon bood heb ik ook 3 heart icon overwogen. De fit is zeker en mijn hand telt 6 losers volgens de losing trick count. Dan tel ik de A/V correctie niet eens mee. U raakt mij nu kwijt? Raadpleeg het internet. Geurt biedt nog 3 heart icon, zeker niet bedoeld als invitatie, maar hij is niet minimaal.  Dat trekt mij over de streep: ik plak de 4e eraan vast, ook al vrees ik de spade icon. Maar HV in heart icon en H in diamond icon is voldoende voor 10 slagen.

Als de dummy op tafel komt vallen de spade icon zeker niet tegen! Met H B in spade icon bij west en H B in diamond icon en heart iconV  3e in oost kan ik zelfs alle slagen maken. Let maar op: ik neem de uitkomst met de aas, spade icon naar de 10 en houdt, diamond icon naar de 10 en houdt, spade icon naar de V en houdt, nu heart icon naar de 10 en houdt, nog 2 maal harten en eindigen op tafel. Dan weer een diamond icon naar de V en de  A, 4e diamond icon op tafel getroefd. club icon getroefd in de hand en de laatste club icon op tafel verdwijnt op de vrije diamond icon. Dan nog spade icon A oprapen en alles is voor Bassie. Maar voor dit succes moet west exact de volgende hand hebben:

spade icon H B x x x heart icon x x diamond icon x club icon H V x x x

Zou je daarmee kwetsbaar tegen niet nog 3 club icon bieden? Dat is dan lef hebben. Ik ben bang dat west ook diamond iconH heeft.  Maar het is paren, overslagen tellen, dus ik ga voor alle slagen. Ik neem club iconA en speel spade icon naar de 10. West een kleintje en oost blijkt de H te hebben. Dan heeft west zeker diamond iconH! Bassie moet nog werken voor de manche.

Ander plan. Laten we eens 10 slagen tellen. Dat moeten er 2 zijn in spade icon en diamond icon, 1 in club icon en 5 in heart icon. Dus moet ik een club icon introeven in de hand. Ik kan zelfs 2 club icon introeven in mijn hand, want ik mag heart iconV verliezen. Met 1 verliezer in spade icon en 1 in diamond icon maak ik dan mijn contract ook.

Oost speelt een kleine club icon terug, die ik troef. Dan weer een spade icon naar de V, oost bekent nog. Nu weer een kleine club icon getroefd. De snit over heart iconV in Oost is verkeken, maar ik haal nu zeker 5 troefslagen. Ik leg heart iconA op tafel en west legt de V. Dat lijkt mooi maar is het niet, want oost maakt toch altijd een troef. Ik neem heart icon10 nog mee. Het zit nu zo terwijl ik nog 2 slagen mag verliezen:

O/OW

spade icon A

heart icon H B

diamond icon 7 6 3

club icon

spade icon 9

heart icon

diamond icon A V 10 5 4

club icon

Ik kan nu niet meer naar de tafel: spade iconA wordt 100% zeker in oost getroefd. Maar niks aan de hand, want waarom zou je een snit nemen in diamond icon als je toch al weet dat de H in west zit? Gewoon diamond iconA slaan en een kleintje na voor de H, dan is de V hoog. Op diamond iconA legt west zelfs de B, zodat ik daarna de V kan spelen voor zijn H. West speelt spade icon door, getroefd door oost, die club icon terugkomt. In noord getroefd, laatste troef getrokken en een kleine ruiten naar de 10. Contract gemaakt.

Het hele spel zat zo:

O/OW

W

N

O

Z

spade icon B 8 7 6 2

heart icon V

diamond icon H B

club icon H V 8 3 2

spade icon A V 10

heart icon H B 3 2

diamond icon 7 6 3

club icon 10 9 7

spade icon H 3

heart icon 9 8 7 6

diamond icon 9 8 2

club icon B 6 5 4

spade icon 9 5 4

heart icon A 10 5 4

diamond icon A V 10 5 4

club icon A

100 % voor ons. 1 paar zit in 2 heart icon en maakt dat met 2 overslagen, een ander paar gaat in 4 heart icon maar liefst 3 down. De rest zit in diamond icon of SA. Ik ben een gelukkig mens. Goed getaxeerd, mooi afgespeeld.