Dubbele dwang

Een mooi uitgeboden slem door die ene afspraak die je hebt bedacht, een fraaie verdediging waarbij je de leider op de knieën krijgt, of een beloning van vier cijfers in de gedoubleerde deelscore van de tegenstander zijn allemaal zeer prettig. Maar niets topt een gemaakt contract via een squeeze. Tenminste als je zelf speelt.

Twee keer moesten ze me hebben de afgelopen week. We waren, nog in de oefenmodus, te gast bij de Denktank in Arnhem. Niet al te druk, wel gezellig en leuke tegenstanders. Zeker vooraf. Een bootleg van Dylan op de achtergrond stemt vrolijk.

Het schema is 5 keer 5 en dat is prettig. Je hebt niet het gevoel dat je je moet haasten zoals bij drie spellen per ronde, en kunt een grafscore nog redden in de volgende vier spellen. In de ronde tegen Ruurd Riewald en Ruben Buis beginnen we met een 5diamond icon tegen. Aan de andere twee tafels maken de leiders tien slagen in slem en deelscore, dus de manchepremie nekt ons als Ruurd wel de weg vindt naar elf slagen.

Twee spellen later gebeurt dit:

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon 7 6 4

heart icon 5 2

diamond icon 8 6 2

club icon H 9 7 6 4

spade icon 5 3

heart icon H 9 8 4

diamond icon H B 9 5

club icon A 8 6

spade icon H B 10 2

heart icon V B 7 3

diamond icon V 4

club icon V 3 2

spade icon A V 9 8

heart icon A 10 6

diamond icon A 10 7 3

club icon B 10

Na de 1club icon opening in noord wordt zuid in een paar biedronden leider in 3SA. Geon Steenbakkers begint met een kleine klaveren en ik win de eerste slag met club iconV. Het klaverenvervolg duikt de leider en hij komt in ronde drie met club iconA aan slag en gooit zelf spade icon8 af.

Het ziet er niet bijster goed uit voor zuid. De klaveren zijn lek en het aantal zekere slagen niet op orde. Ruurd begint met diamond iconA en een ruitje naar de boer. Het wordt er niet beter op want ik neem met de vrouw en speel spade iconB na. De leider kijkt daar even naar, maar heeft geen keus en snijdt.

spade iconV maakt de slag en zuid gaat verder met heart iconA en laat heart icon10 rennen. Ik neem met de boer en zet de schoppenaanval voort. De leider neemt met het aas en casht twee hoge ruiten eindigend in de hand. Ik kan spade icon2 missen, maar daarna is het lastig. Een harten gaat niet, de kleine harten in de dummy wordt hoog en een schoppen dan maar.

De hoop is dat partner spade icon9 heeft, maar de eerdere schoppendiscard van zuid (spade icon8) lijkt op AV98 in die kleur. Nadat ik een hoge schoppen afgooi, laat zuid zijn kaarten zien en claimt negen slagen.

Mooi gedaan. Twee keer wordt 3SA gemaakt en een leider vindt de route naar negen slagen niet. We verliezen daarom maar 6 imps.

Het tweede spel is duurder:

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon 10 9 8 2

heart icon 6 5

diamond icon B 9 7 6 5 4 2

club icon

spade icon B 6 4 3

heart icon A 9

diamond icon A H V 8

club icon H 6 5

spade icon 7 5

heart icon B 10 8 7 2

diamond icon 3

club icon A B 10 9 4

spade icon A H V

heart icon H V 4 3

diamond icon 10

club icon V 8 7 3 2

We nemen het op tegen Hans Janssen (noord) en Frank van Engelen. Ik open de oosthand met 2heart icon, Muiderberg en zuid doubleert. Mijn maat keek al sip, maar nu is alle vrolijkheid eraf. Hij wil wel bieden, maar kan niks verzinnen.

Noord gaat er eens goed voor zitten en begint met 3heart icon. Ik doubleer en vertel dat ik niet zit te wachten op een hartenstart. Zuid biedt 3SA en noord gaat door met 4SA. Met zestien punten heeft zuid meer dan genoeg voor slem. Het wordt 6SA.

Geon komt ondanks mijn doublet toch met harten. De verwachte klaverenstart kent een probleem. Na heart iconA volgen drie rondjes schoppen, ik kan een harten missen. In slag vijf volgt klaveren naar de heer en aas.

Ik neem en kan club iconB naspelen of heart iconB. In beide gevallen ontneem ik de leider een entree naar zijn hand. Maar het baat niet.

Na club iconB volgt club iconV en drie hoge ruiten. Ik kan drie klaveren missen, maar als zuid verdergaat met spade iconB zit ik klem. Harten kan niet, want de derde harten van de leider wordt vrij. Een klaveren is eveneens fataal. Zuid krijgt club icon8 hoog.

Speel ik heart iconB in plaats van club iconB dan ontstaat een vergelijkbaar scenario. De leider wint in de hand en casht ook de andere hoge harten. Dan volgt een ruiten naar dummy en op de hoge ruiten kan ik nog twee klaveren missen, maar moet me op spade iconB weer overgeven.

Goed gedaan door zuid en 15 imps door de plee. Aan de andere tafels boden NZ naar 6club icon. In dat contract kan niemand aan het verlies van drie slagen in de troefkleur ontsnappen. Twee down.

Niet fijn en dat twee keer. Als ook Dylan wordt ingeruild voor modern gestamp is het hoog tijd  om naar huis te gaan.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.