Uit het clubleven (67)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Oost opende 1spade icon. West heeft alleen gepast. Nu zit je als zuid in 4heart icon.

O/NZ

spade icon V 6 5

heart icon B 10 6

diamond icon 10 9 5

club icon A 9 4 2

spade icon A 10 2

heart icon A H 9 7 4

diamond icon 7

club icon H 10 6 3

Het is toch wat. Maar de uitkomst valt niet tegen: spade iconB. Op tafel de V, oost de H en jij de A. Nu heb je nog steeds 4 verliezers. Dikke kans dat west heart iconV in drieën heeft. Is er nog een tweede kans op 10 slagen? Hoe speel je dan af?

In de schuur

Op een mooie zomeravond zitten we bij de gastheer in de schuur. Daar staat bier en een kaarttafel. Verder hebben we niets nodig. We gaan viertallen.

Op het 2e spel raap ik als zuid  (Oost/NZ) de volgende hand op:

spade icon A 10 2 heart icon A H 9 7 4 diamond icon 7 club icon H 10 8 3

Oost opent 1spade icon, ik volg 2heart icon, west past, Geurt biedt 3heart icon. Oost past en nu ben ik weer. Partner heeft minder dan 10 punten, want dan biedt hij 2spade icon. Maar ik heb een mooie hand. Geef Geurt heart iconV en A V in club icon  en de manche is zowat dicht. Of spade iconB, heart iconV en VB in club icon: dan ook.  Je moet je partner nooit op de ideale hand spelen, maar het is viertallen en no guts is no glory, dus hoppa: 4heart icon.

Iedereen past.

West komt uit met spade iconB en Geurt legt zijn hand op tafel:

O/NZ

spade icon V 6 5

heart icon B 10 6

diamond icon 10 9 5

club icon A 9 4 2

spade icon A 10 2

heart icon A H 9 7 4

diamond icon 7

club icon H 10 8 3

Kort moment van reflectie. Ik construeer een reeks: moedig zijn > lef hebben > overmoedig zijn > driest worden > doodsverachting tonen. Waar op deze schaal zou ons biedverloop thuishoren? Dat is van later zorg, de uitkomst biedt in ieder geval hoop. Aan de slag: via V en H is de eerste slag voor mijn A. Ik ga eerst kijken of ik jarig ben: helaas valt troef V niet onder mijn A. Nu lijkt het erop dat ik afhankelijk ben van de snit en die zit natuurlijk verkeerd: west heeft waarschijnlijk de meeste harten en daar zal de V wel bij zitten. Tel de punten: NZ samen 21, oost belooft er 12, dan zijn er nog 7 weg. En west heeft spade iconB al laten zien. Is er nog een 2e kans? Een kleintje dan: als oost een singleton club iconV of B heeft kan ik de club icon op 0 verliezers spelen. Maar als ik dat wil doen kan ik de snit over heart iconV niet nemen want daarvoor moet ik naar de tafel. Ik besluit die 2e kans te combineren met het vallen van heart iconV in de doubleton en speel dus heart iconH. En hoera: oost moet de V ondergooien. Ik ben wel jarig! Daarna gaat het vlot. Ik trek de laatste troef bij west en speel club iconH. OW bekennen met een kleintje. Dan kleine club icon naar de 10 voor de V van oost. Die haalt diamond iconA, ik troef diamond iconH en claim mijn 10 slagen.

Het hele spel zat zo:

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon B 7

heart icon 5 3 2

diamond icon B 8 6 4 2

club icon B 8 5

spade icon V 6 5

heart icon B 10 6

diamond icon 10 9 5

club icon A 9 4 2

spade icon H 9 8 4 3

heart icon V 8

diamond icon A H V 3

club icon V 7

spade icon A 10 2

heart icon A H 9 7 4

diamond icon 7

club icon H 10 8 3

Aan de andere tafel opent Oost 1 SA en daar blijft het bij. Resultaat: -1. Opgeteld +670 voor ons = 12 impen. We winnen uiteindelijk de wedstrijd. Achteraf gaven we ons biedverloop een plek in de reeks en kwamen uit op “lef hebben”. Omdat de geschiedenis altijd de kant van de winnaar kiest.