Niet elk jaar feest

Op de laatste dag kwam het aan. De laatste wedstrijd zelfs. De voorlaatste dag van de Round-Robin gingen we in als achtste, maar door de drie nederlagen op die zaterdag duikelde Nederland naar plek 11. De eerste acht gaan door naar de knock-out fase, dus moesten de spelers flink aan de bak op zondag. De achterstand was te overzien en de tegenstanders niet van de buiten categorie. Tegen Ierland en Nieuw-Zeeland moesten we 12 vips inlopen.

Ik zit paraat, maar zie dat we niet op BBO komen. Dat betekent 184 keer de pagina verversen om de stand up-to-date te houden. Wedstrijd 22 tegen Ierland is er een waar veel spellen uitslaan. We verliezen er halverwege 12, maar Joris en Berend bieden later 6diamond icon waar de Ieren in de deelscore blijven. Ik krijg weer hoop tot het laatste spel bekend wordt. De Ieren bieden aan beide tafels de manche en maken de contracten. 15 Weg, ik klap de laptop dicht.

We verliezen dik en de achterstand op plek acht is te groot. Realistisch gezien zijn de kansen zeer miniem. De laatste pot is tegen Kiwi’s die net boven ons staan. De start is geweldig:

Z/-

W

N

O

Z

spade icon 8 4 2

heart icon H 8 7

diamond icon V 10 8 3

club icon 7 5 2

spade icon H 9 6

heart icon B 6 4 3 2

diamond icon 2

club icon V 10 9 8

spade icon B 7 5

heart icon A V

diamond icon H 6 5 4

club icon H B 4 3

spade icon A V 10 3

heart icon 10 9 5

diamond icon A B 9 7

club icon A 6

Aan de tafel waar De Wijs en Muller OW zitten komen NZ na een 1SA opening en een transfer in 2heart icon. Oost houdt open met doublet en via 2SA, scrambling in west eindigt het bieden in 3club icon gedoubleerd. Oost maakt zes slagen en schrijft -500. Niet het begin waar je op hoopt.

Aan de andere kant eenzelfde begin. Verbeek opent 1SA en Molenaar transfereert naar harten. Na twee passen doubleert oost hier ook, maar Tim redoubleert. Hij vertelt dat hij een goede kaart heeft.

Er ontstaat een situatie die het OW-paar blijkbaar niet al te vaak bij de hand heeft gehad. In situaties waar de tegenstanders redoubleren om kracht te vertellen, kun je soms passen om de bal terug te kaatsten, maar in andere gevallen moet je bieden, omdat je anders een strafpas toont.

West past op het redoublet in de veronderstelling dat hij geen voorkeur heeft, of lange kleur en oost denkt dat er een slootje harten zitten. Hoe je dat met AV van harten in de vingers kunt verzinnen is me een raadsel.

Een van de twee moet eruit met 2SA en washen we lekker in 3club icon gedoubleerd. Maar nu oost ook past, wordt het eindcontract 2heart icon geredoubleerd. Het is niet vaak dat je een geredoubleerd contract speelt.

Tims hartslag is wat hoger geworden en je moet vooral niet nadenken wat de opbrengst is van het contract eventueel met een overslag. Nee, je speelt net alsof het 2heart icon is zonder strikken.

Hij krijgt schoppen uit en speelt drie rondjes. Er volgt een kleine klaveren naar de 8 en oost neemt en speelt ruiten in. De leider wint met het aas, casht ook club iconA en troeft een ruiten in de dummy. club iconV wordt getroefd in de hand en een volgende ruiten getroefd in noord.

Dat zijn er al acht en als de leider de vierde klaveren speelt en troeft met heart icon10, troeft west over. In de dummy ligt nog boer-derde van troef en dat wordt een slag. Dat er een tweede overslag mogelijk was als de leider in slag twee diamond iconA speelt en een ruiten troeft, is muggenzifterij. We zijn dolblij met +840 en 8 imps.

Het lijkt wel of het team bevrijd is van een last. Hier spel twee:

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon 8 5 3

heart icon V 6 4

diamond icon A H B 10 5

club icon A 6

spade icon B 9 7 4 2

heart icon 10 7 3 2

diamond icon 4

club icon10 8 7

spade icon H 10

heart icon A B 9 8 5

diamond icon 9 8 3 2

club icon 5 4

spade icon A V 6

heart icon H

diamond icon V 7 6

club icon H V B 9 3 2

Muller-De Wijs komen na een zwakke twee van oost in 4heart icon. Zuid heeft 2heart icon wel gedoubleerd, maar daarna groene kaartjes getrokken. Zuid begint met diamond icon7 en Bauke kan het maken. Neem diamond iconA, speel heart iconA en speel harten naar de vrouw en snij de tien van noord eruit. Snij daarna in ruiten en schrijf 450.

De leider kiest er redelijkerwijs voor noord op H10 van troef te spelen en begint in slag twee met heart iconV en laat die lopen. Zuid wint met de secce heer en speelt een tweede ruiten. Muller legt de heer en het gaat zachtjes regenen. Het contract gaar drie down. Nederland -150.

Aan de andere tafel doubleert Molenaar de zwakke twee ook en mag na 3heart icon van west en twee passen weer. Hij verzint 3SA. West weet daar wel raad mee, doublet. Verbeek biedt 4heart icon een transfer naar schoppen en het eindcontract wordt 4spade icon opnieuw gedoubleerd door west.

West begint met diamond iconA en als hij harten speelt in slag twee gaat Danny het niet maken. Gezien het 3SA bod speelt hij zuid op het secce aas in harten, wie biedt er nou 3SA met heart iconH sec en speelt daarom troef in.

Zuid neemt spade icon10 met de vrouw en legt club iconH op tafel. West neemt met het aas en volhardt, er is overigens geen verdediging meer, met troef.

De leider neemt spade iconH van oost met aas, haalt de laatste troef bij west en claimt tien slagen. +790 maakt die -150 ruimschoots goed en we schrijven +12 imps. Dat zijn er 20 op de eerste twee spellen.

Dat schiet behoorlijk op. Het probleem is wel dat je niet meer dan 20 VP’s  kunt halen en als de concurrenten voor plek acht ook punten scoren je ze niet voorbij kunt gaan. We winnen 17 vips in de laatste wedstrijd en eindigen op plek negen. Vier puntjes achter nummer acht.

Dat is sneu, maar het is niet elk jaar feest.  


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.