Uit het clubleven (60)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit noord bij Z/Niem. Het is paren. Dit raap je op:

spade iconB 10 8 6 5 4 heart iconH diamond icon4 club iconA V 10 5 2

Zuid past, west ook en nu ben jij. Wat open je?

Sorry maar dit is geen zwakke 2. Je opent dus 1spade icon. Oost past en je partner biedt 3club icon!! Dat belooft een 6 kaart en 8 – 11 punten: inviterend. West past weer. Wat nu? Wat betekent 4club icon hier? Inviterend voor de manche? Voor slem?

Als je maar shape hebt

Zomeravondcompetitie bij BC Josephine op 29 juni: een week nadat ik een compleet rode hand kreeg (Clubleven 59) krijg ik nu een behoorlijke zwarte.

spade iconB 10 8 6 5 4 heart iconH diamond icon4 club iconA V 10 5 2

Ik zit Noord bij Z/Niem. Geurt past, west past en nu ben ik.

In de bridgebladen – zoals IMP – gebruiken de insiders wel eens de term shape. Fonetisch: sjeep. Vertaald: vorm. Een hand met een goede shape is een hand met lange en korte kleuren. En nou komt-ie: hoe meer shape, des te minder punten nodig zijn voor een hoog contract.

Mijn hand heeft weinig punten maar een prima shape. Dat weeg ik  mee bij mijn openingsbod, daarom duurt het even. Ik mag openen volgens de regel van 20. En die kale heer dan? Die is vast iets waard in combinatie met de hand van Geurt, daarom kloek de hand aan de ploeg geslagen: ik open 1spade icon. Oost past en nou komt Geurt, die al gepast had, met 3club icon!  Hij belooft een 6 kaart en ergens tussen de 8 en 11 punten. Hoe is het mogelijk: we hebben samen 11 klaveren! West past weer en nu ben ik. Het eerste bod dat bij me opkomst is pas. Ben ik minimaal of niet? 4club icon kan ik niet bieden, dan gaat het richting slem. Maar de shape blijft mooi:  Geurt is ongetwijfeld kort in schoppen: zijn shape zal er ook niet om liegen. Natuurlijk kan ik het niet laten: ik bied 5 klaveren. Nog voor mijn bod echt is geland heeft oost gedoubleerd. Een stoeldoublet! Vroeger stond je dan op, schoof je stoel een stuk naar achteren, ging je op de zitting staan en riep je heel hard: “Doublet!!” Dat doublet was informatief: zo wist de hele zaal dat de leider zijn contract never nooit zou maken. Tegenwoordig mag dat niet meer.

Geurt zucht eens diep. Hij moet aan de bak. West komt uit met heart icon9. Ik leg met een bibberlip mijn dummy op tafel en Geurt ziet dan dit:

Z/-

spade icon B 10 8 6 5 4

heart icon H

diamond icon 4

club icon A V 10 5 2

spade icon

heart icon V 4 3

diamond icon A 10 7 5

club icon B 9 8 7 6 4

De uitkomst gaat via de H naar de A van oost, die met spade iconA terugkomt. Geurt troeft en speelt een kleine club icon: bij west valt de H, op tafel de A en oost de 3. En dan claimt Geurt. Hij troeft alles over en weer.  Contract gemaakt met een overslag. Het hele spel zat zo:

Z/-

W

N

O

Z

spade icon 7

heart icon 9 8 7 6 5 2

diamond icon H B 9 8 3

club icon H

spade icon B 10 8 6 5 4

heart icon H

diamond icon 4

club icon A V 10 5 2

spade icon A H V 9 3 2

heart icon A B 10

diamond icon V 6 2

club icon 3

spade icon

heart icon V 4 3

diamond icon A 10 7 5

club icon B 9 8 7 6 4

Kijk: Geurt vindt de shape van zijn hand ook mooi genoeg om met die gammele 7 punten 3club icon te bieden! Niets mooier dan een renonce in de kleur van partner (als je samen 11 troeven hebt, natuurlijk).

Wat doen de anderen? Het spel is 8 keer gespeeld, waarvan 4 keer NZ in een club icon contract: 5club iconx+1, 5club iconx C,  5club icon+1 en 3club icon+2. Verder spelen OW 4 of 5heart icon en halen 8 of 9 slagen, afhankelijk van de handigheid waarmee noord en zuid over en weer introeven. 100% voor ons. Dank aan west, die niet genoeg waardering kon opbrengen voor de shape van zijn hand. Want dat is wel aardig: als jouw hand een goede shape heeft, hebben anderen aan tafel waarschijnlijk ook zo’n hand. Shape genoeg voor iedereen!