De jeugd op ‘t Onstein

De laatste wedstrijd van het seizoen is al tijden de ontmoeting met de jeugd op de club. Twaalf paren van ’t Onstein spelen tegen hetzelfde aantal jonge spelers. De jongelui hebben het hele jaar punten vergaard in tal van toernooien en komen in de finale in de bridgeboerderij de envelopjes ophalen die Monique Melchers genereus ter beschikking stelt.

Het is warm. Alles staat open, maar er is geen zuchtje wind. De enige ventilator draait op halve kracht, omdat anders de kaarten van tafel waaien. De waterconsumptie is hoog.

De spellen zijn leuk en leerzaam en iedereen kan lekker hoog meebieden. Mijn maat is geen ochtendmens en komt traag op gang. Bij spel 18 is hij klaarwakker:

N/OW

W

N

O

Z

spade icon 10 6 5 4

heart icon V 10 6 2

diamond icon B 7

club icon 9 7 4

spade icon A B 9 8 7

heart icon 8 4

diamond icon H 6 4 2

club icon B 2

spade icon H 3

heart icon B 7

diamond icon A 10 9 4

club icon H 8 6 5 3

spade icon V 2

heart icon A H 9 5 3

diamond icon V 8 5

club icon A V 10

De youngsters hebben het bieden voor zich en bieden via 1SA in zuid, transfer naar schoppen in noord via 2SA naar de 3SA.

Ik moet uit en het inviterende biedverloop noopt tot voorzichtigheid. Geen slag weggeven en de leider lekker alles zelf laten doen. Harten is dan wel de beste kleur, maar ook gevoelig voor cadeautjes. Daarbij komt dat als ik een kaart hoog gespeeld krijg, ik niet meer aan slag kom.

Voordeliger lijkt het om partners kleur aan te boren en hopen dat hij wat slagen vrij krijgt. Ik begin daarom met club icon7.

Zuid kijkt blij en vraagt om de boer die gedekt door de heer voor het aas van de leider is. Hij gaat verder met spade iconV in slag twee en mag de slag maken. De tweede schoppen is voor de boer en de heer van oost.

Ik kon het niet laten na afloop te informeren of die spade iconH tussen de klavers zat, maar zonder gekheid: de speelwijze van oost is natuurlijk prima.

Ik heb inmiddels duidelijk gemaakt dat ik weinig kan bijdragen in klaveren, maar dat belet oost niet met klaveren door te gaan. Zuid wint de slag met club iconV en speelt diamond iconV. Iedereen duikt, maar de tweede ruiten gaat via de boer heer naar diamond iconA van oost.
Ik had natuurlijk diamond iconB onder de vrouw moeten gooien. Nu kan zuid de tweede ruiten spelen en mij diamond iconB laten houden. Ik kan dan wel klaveren spelen voor de tien van de leider, maar die kan met drie rondjes harten mij aan slag brengen, zodat ik de laatste twee slagen aan de dummy moet geven.

Nu oost aan slag komt met diamond iconA speelt hij weer klaveren.  Dat is eveneens fout. Twee keer ruiten en dan harten leidt tot down, maar de derde klaveren is verkeerd.

Zuid neemt en probeert mij aan slag te krijgen met diamond icon10. Dat mislukt. Oost heeft nog twee vrije ruiten en twee vrije klaveren.

Een hoop missers op het spel en een juweeltje, het duiken van spade iconH, hetgeen leidt tot twee down en 8 imps.

We winnen de dag met het onthutsende aantal van 119 imps op 39 spellen. Het volgende spel kostte er wel nog 8:

O/-

W

N

O

Z

spade icon B 7 4

heart icon H B 6 3

diamond icon 7 6 2

club icon A H 9

spade icon A 9 5

heart icon 2

diamond icon A B 10 9 5

club icon B 8 5 3

spade icon H 8

heart icon V 10 7 5 4

diamond icon V 8

club icon 10 6 4 2

spade icon V 10 6 3 2

heart icon A 10 8

diamond icon H 4 3

club icon V 7

Youp Caris en Hans Klarenbeek, junior is een breed begrip vandaag, bieden via 1spade icon-2SA, afzwaaien in 3spade icon toch door naar 4spade icon.

Ik kom uit met club iconA en met vier keer de boer in de dummy gooi je distributie.  Dat weet mijn maat ook, maar om mij te helpen gooit hij club icon6, maat ik heb er drie.

Dat torpedeert het simpele tegenspelplan wat aan enkele tafels te zien is. Drie keer klaveren en dan twee keer troef. Nadat oost met spade iconH aan slag komt, volgt club icon10 en promoveert spade iconB tot de downslag.

Nu klaveren na niet de oplossing kan zijn, ga ik switchen. Ruiten is onzin. Het vindt diamond iconV voor zuid, of laat oost de heer scoren, maar die komt altijd wel. Ook harten lijkt niks. Niet zelden scheur je in de AV waarna zuid het makkelijk heeft. Het wordt dus troef.

Youp duikt in de dummy en oost wint met de heer. Een tweede troef is voor de leider die met club iconV op de proppen komt. Ik neem en speel een derde rondje troef. Het ontneemt de leider in elk geval de mogelijkheid een harten af te troeven in de dummy.

Youp gaat in de tank en kan slechts verder met de ruitenkleur. Nu ik twee hoge in klaveren heb en zeker iets in harten zoekt hij diamond iconV bij oost. diamond iconB maakt de slag en als in de volgende ronde diamond iconV verschijnt, claimt zuid er tien.

Ik had beter harten kunnen spelen in slag twee.  Als zuid na heart iconA verder gaat met club iconV gaat hij down. Ik win met de heer en speel harten. Zuid troeft in noord en op club iconB verdwijnt de laatste harten van zuid, maar de troefpromotie valt niet te vermijden.

Troef naar de 9 in plaats van club iconV is winnend. Oost kan zuid forceren met harten, maar de juiste touch in ruiten zorgt voor voldoende slagen.

Met het goede signaal in klaveren in slag een volgen nog twee rondjes van die kleur. Speelt zuid daarna spade iconA en schoppen dan promoveert mijn boer, maar zuid kan in plaats van spade iconA een kleine schoppen spelen uit de dummy. Oost neemt en gaat verder met club icon10. De leider moet dan met spade iconV troeven en vervolgens mijn boer eruit snijden door een troef naar de 9 te spelen.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.