Uit het clubleven (57)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit (gedraaid) west bij O/OW. Het is butler. Je partner heeft 2spade icon geopend: zeskaart, zwak. Zuid heeft gevolgd met 3heart icon, door noord opgehoogd naar 4.

Je komt uit met spade iconA en dan zie je de dummy:

Op tafel een kleintje, partner seint aan en de leider de 10. Nog een schoppen voor de H in oost. De leider legt de V. Oost speelt een 3e schoppen: de leider troeft in met de V, dat is jammer. Nu volgen heart iconH en kleine heart icon naar de A. Oost bekent 2 maal. Nu 3 rondjes ruiten, eindigend bij de aas van de leider. Oost bekent 3 maal. Nu speelt de leider club iconA, bij oost de B. Daarna club icon5. Welke kaart leg je?

Stilletjes langs de krokodil.

De clubcompetities zijn afgelopen.  Er zijn wat zomercompetities begonnen. En op maandag 5 juni is het butler op Step. Chrétienne en ik doen mee en we scoren op de eerste 3 spellen 23 impen, mede omdat de leider op spel 3 down gaat in een potdicht slem. Spel 4 is een dooie 3 SA voor 0 impen en dan komt 5.

Ik raap dit op als (gedraaid) zuid bij O/OW:

spade icon V 10 heart icon H V 8 5 4 diamond icon A 10 8 club icon A 9 5.

Oost opent 2spade icon: zwak met 6 spade icon. Ik volg met 3heart icon, west past en Chrétienne maakt er 4 van.

West komt uit met spade iconA en de dummy komt op tafel:

O/OW

spade icon 8 3 2

heart icon A 10 9 2

diamond icon H V 4

club icon 8 7 3

spade icon V 10

heart icon H V 8 5 4

diamond icon A 10 8

club icon A 9 5

Chrétienne begrijpt direct dat het contract te hoog is met 2 verliezers in de zwarte kleuren en dan moeten de heart icon zich nog gedragen vanwege de aanstaande introever door west van de 3e spade icon. Zij hoeft niet te zien hoe dit down gaat. Ondertussen bedenk ik een uitweg. Ik neem me voor om de 3e schoppen met de V te troeven en eventueel de snit over heart iconB te nemen. En verder is er nog een kans vanwege onze overmaat aan troef. Als één van beide tegenstanders gedwongen kan worden om in de dubbelrenonce te spelen breiden wij onze mooie score nog uit. Oost is daar natuurlijk kandidaat voor met zijn overmaat aan spade icon.

Dan is het plan gemaakt. We gaan strippen! Ik troef de 3e spade icon met de V, speel heart iconH, waarop OW bekennen. De snit over heart iconB is niet nodig, want west legt hem in de 2e troefslag en de troeven blijken dus 2 – 2 te zitten. Dan 3 rondjes ruiten, waarop oost 3 maal moet bekennen. En nu tellen: oost heeft 6 spade icon, 2 heart icon, 3 diamond icon en dus 2 club icon. Nou moet hij nog aan slag: op mijn A speelt west een kleine en oost de B. Dan speel ik de 5 (en niet de 9!) om de kans dat west een kleintje legt te vergroten. En dat lukt: west de 10. Oost zou zijn V nu liever opeten maar dat is tegen de regels. Dus neemt hij de slag en moet spade icon spelen in de dubbelrenonce.

Het hele spel lag zo:

O/OW

W

N

O

Z

spade icon A 5

heart icon B 6

diamond icon B 9 7 6

club icon H 10 6 4 2

spade icon 8 3 2

heart icon A 10 9 2

diamond icon H V 4

club icon 8 7 3

spade icon H B 9 7 6 4

heart icon 7 3

diamond icon 5 3 2

club icon V B

spade icon V 10

heart icon H V 8 5 4

diamond icon A 10 8

club icon A 9 5

Chrétienne is terug en  ziet tot haar verbazing dat ik het contract gemaakt heb. Had niet gehoeven, zet ik in de chat. Als west in de 12e slag club iconH legt gaan we down. Krokodillencoup. De krokodil moet de hoge kaart van zijn partner opslokken. Maar deze krokodil had niet genoeg honger.