Uit het clubleven (56)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Het is Paren, O/NZ en je raapt als zuid deze hand op:

spade icon B 6 heart icon A H 4 2 diamond icon A 10 8 5 3 2 club icon H.

Het biedverloop is als volgt:

West
West

Noord
Noord

Oost
Oost

Zuid
Zuid

pas
1diamond icon
3club icon
dbl
pas
3heart icon
pas
4heart icon
a.p

O/NZ

spade icon H V 10 7

heart icon 10 9 7 6 5

diamond icon H 4

club icon A 9

spade icon B 6

heart icon A H 4 2

diamond icon A 10 8 5 3 2

club icon H

Je laat de slag naar de heer in je hand lopen (oost speelt de 6 bij). Dan sla je heart iconH. Bij west valt de V. In paren tellen de overslagen. Hoe ga je verder?

Geen sprake van keuzestress

Meteen maar een antwoord: west gooit heart iconV natuurlijk niet als hij nog een kleintje heeft. Die V lijkt heel verschrikkelijk op een singleton. Bovendien heeft hij met sprong club icon geboden; nog een argument voor korte heart icon. Dus ga je naar de tafel en je neemt de snit over heart iconB volgens het principe van de beperkte keuze (restricted choice) van west bij het bekennen van de heart icon slag.

Geurt en ik spelen dit spel op het Step toernooi van 20.15 uur op Hemelvaartsdag. Het is paren. Op spel 18 raap ik als Oost bij O/NZ deze hand op:

spade icon A 8 5 4 3 heart icon 8 3 diamond icon B 9 7 club icon V 8 6.

Het bieden gaat zoals bij de vraag vooraf.

Die 3club icon van Geurt belooft lengte club icon bij een zwakke hand. Bij gunstige kwetsbaarheid en een partner die past, zoals hier, mag bij ons alles. Daarom bied ik geen 5club icon. Het is zeer de vraag of wij 8 slagen bij elkaar kunnen rapen. En misschien jagen we ze wel naar slem als onze fit bekend wordt.

Geurt komt uit met club iconB. Daar heb je het al: hij mist de 3 hoogste club icon!   

En dummy komt op tafel:

N

O

spade icon H V 10 7

heart icon 10 9 7 6 5

diamond icon H 4

club icon A 9

spade icon A 8 5 4 3

heart icon 8 3

diamond icon B 9 7

club icon V 8 6

Op tafel de 9, ik de 6 en de leider neemt de slag met de H. Hij vervolgt met heart iconH, waaronder Geurt de V legt. Dan speelt de leider spade icon6, Geurt de 9 (hoog is even), op tafel de H en ik de A. Ik durf te wedden dat de leider naar tafel wil om de snit te nemen over heart iconB. Maar dat kan ook met diamond icon. Zou Geurt diamond iconA hebben? Dan loopt die in ieder geval niet weg, gelet op de lengte diamond icon van de leider. Hoe dan ook: ik bevorder die snit graag en speel club iconV terug, ook om Geurt over de verdeling van de club icon te informeren. De leider neemt afscheid van diamond icon2 en neemt op tafel met de A. Dan volgt heart icon10 van tafel, ik de 8, de leider een kleintje en Geurt neemt met de B. Nu claimt de leider de rest. Het hele spel:

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon 9 2

heart icon V B

diamond icon V 6

club icon B 10 7 5 4 3 2

spade icon H V 10 7

heart icon 10 9 7 6 5

diamond icon H 4

club icon A 9

spade icon A 8 5 4 3

heart icon 8 3

diamond icon B 9 7

club icon V 8 6

spade icon B 6

heart icon A H 4 2

diamond icon A 10 8 5 3 2

club icon H

Geurts hand valt niet eens tegen, maar we gaan minimaal 4 down en met goed tegenspel zelfs 5 down in 5club icon.

Ho stop wacht!!! Zitten we op deze prachtige site voor gevorderde bridgers nou een dom spelletje met een mislukte snit te bespreken? Jazeker, maar weet je waarom? Geurt en ik scoren op dit spel maar liefst 88,75%!! Het spel is 45 keer gespeeld, waarvan 33 keer in heart icon. Slechts 5 keer halen de leiders 11 slagen, de andere 28 eindigen met 12 of 13 slagen. Hoe kan dat? Kennen de meeste leiders het principe van de beperkte keuze niet of hebben ze een excuus?

Ik heb hier onderzoek naar gedaan. Er zijn 33 biedseries die eindigen in een heart icon contract. 12 westspelers doen een volgbod in club icon. 5 van hen gooien op de eerste slag in heart icon de V, om nog sterker de indruk te wekken dat ze maar 1 heart icon hebben. Dat helpt hier niks: de leider slaat toch heart icon A en H. Dat zijn de echte “eight ever, nine never” bridgers.

Maar er zijn ook 7 OW paren waarvan west geen klaveren biedt, maar oost wel schoppen! Dat suggereert korte harten in oost en dan is er veel minder reden om aan te nemen dat west kort is in heart icon. En dan zijn er nog 5 OW paren die geen volgbod doen, maar waarbij oost met heart icon8 start (noord is hier leider). Dan zou ik ook de boer niet in oost zoeken.

Samenvattend: er zijn 33 leiders in een heart icon-contract. 5 pechvogels, waaronder onze tegenstander, nemen de snit wel en 28 mazzelaars nemen de snit niet. 12 van die 28 hebben inderdaad een reden om toepassing van het beginsel van de beperkte keus te wantrouwen. Maar 16 leiders hebben eigenlijk wel reden om de snit te nemen, 12 van hen zelfs hele goede redenen vanwege het volgbod van west. Maar ze hebben in dit geval door de snit niet te nemen het geluk aan hun kant en daaraan danken Geurt en ik dan weer onze goede score. We waren er blij mee.

Nabrander: een aantal westspelers leggen van VB als eerste de V, want die ziet er nog seccer uit dan de B. Maar ook west de B legt, moet je de snit nemen. Je ziet net zo vaak een secce V als B.