Uit het clubleven (51)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit zuid (O/NZ) en je krijgt deze hand in een butlerwedstrijd:

spade icon 4 3 heart icon–  diamond icon H B 9 8 6 5 4 2 club icon H V 3

Oost past. Hoeveel ruiten ga je openen: 1, 2, 3, 4, of 5?

Kennelijke versterking

Zomaar opeens een mail van de redactie van de IMP website: “Hallo Rinus, je schrijft nu een jaar voor de website van IMP en we hebben elkaar nog nooit ontmoet. Zullen we kennismaken?” De aanhalingstekens staan er voor de sier, want de tekst is geparafraseerd. Afzender Rob van den Bergh.

Positieve reactie verzekerd! En zo komt het dat Rob mijn bridgemaat voor één avond is bij BC Josephine. Dat is wel een lekker idee, een partner uit de buitencategorie.

BC Josephine heeft een stuk of 10 spelers met ruime ervaring in de 2e divisie, de rest van de A lijn speelt op niveau hoofdklasse. De wedstrijdleiding heeft ons een aantrekkelijk programma toebedeeld: we zullen moeten werken voor een goed resultaat. Het is butler:  de eerste tafel levert dankzij 1 spel zo’n 10 impen op. Dat geeft vertrouwen voor de rest.

Maar dan krijg ik als zuid  (O/NZ) de volgende hand:

spade icon 4 3 heart icon –  diamond icon H B 9 8 6 5 4 2 club icon H V 3

Oost past. Met een achtkaart ruiten en minder punten dan openingskracht is mijn eerste gedachte om 4diamond icon te openen. Nadeel: dat is 3SA voorbij. Er is wel een alternatief: 1diamond icon. En daarna bied je een steeds een diamond icon erbij, tot je partner begrijpt dat je zwak bent (maar niet zo zwak) met een hele serie diamond icon. Er is nog een alternatief: 3diamond icon. Dat komt misschien nog het dichtst in de buurt: je hebt een diamond icon teveel, maar Rob kan met een geschikte hand nog 3 SA bieden. Het wordt dus 3diamond icon. Dan gaat het als volgt verder: west 3heart icon, Rob past, west 4heart icon. En dan ben ik weer: ik ben er niet gelukkig van geworden. Een pre-emptieve hand moet je in één keer verkopen. Ik heb nog een 8e diamond icon, maar kwetsbaar tegen niet, ga ik natuurlijk niet 5diamond icon bieden. Het bieden eindigt in 4heart icon.

Rob komt uit met diamond iconA. Dummy komt op tafel:

O

Z

spade icon V B 9 7 6 5

heart icon V B 8 5

diamond icon 3

club icon 5 2

spade icon 4 3

heart icon

diamond icon H B 9 8 6 5 3 2

club icon H V 3

De dummy is arm aan punten maar rijk aan verdeling! Ik leg diamond icon2 op de uitkomst en vraag daarmee om een nakomst in club icon. De boodschap komt over: Rob speelt club icon4 in de 2e slag, via mijn V voor de A van de leider. Die speelt diamond iconV, Rob de 10, op tafel getroefd. Ik de 3. Dan een kleine heart icon van tafel. Ik diamond icon5 weg, positief voor diamond icon, in de hand de H en Rob de A. Hij speelt club icon6 voor mijn H. Nu hebben we 3 slagen. Rob heeft al 2 azen laten zien; de leider heeft heart iconH, club iconA en diamond iconV. Daar zal spade iconA zeker nog bijkomen. Als Rob spade iconA zou hebben zou hij die al hebben opgeraapt. En ik geloof eigenlijk ook niet dat hij spade iconH heeft; hij is niet in de bieding gekomen. Zijn er dan nog kansen? Rob zou een 4 kaart heart icon kunnen hebben met de 10. Dat kan een slag worden als ik in de dubbelrenonce speel. Zo gezegd, zo gedaan. De leider gooit een kleine spade icon af , Rob een kleine club icon, en troef B op tafel. Dan troef vrouw, ik een kleine diamond icon, west en zuid bekennen en vervolgens spade iconV voor. Rob maakt de H en raapt club iconB op. 2 down, +100 voor ons. Het hele spel lag als volgt:

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon A 10 2

heart icon H 10 9 7 4

diamond icon V 7

club icon A 10 7

spade icon H 8

heart icon A 6 3 2

diamond icon A 10

club icon B 9 8 6 4

spade icon V B 9 7 6 5

heart icon V B 8 5

diamond icon 3

club icon 5 2

spade icon 4 3

heart icon

diamond icon H B 9 8 6 5 3 2

club icon H V 3

De leider was er met 1 down af gekomen als hij erin slaagt zijn kleine club icon te troeven op tafel. De vreugde is toch van korte duur: er zit 3SA en 5diamond icon in voor NZ en de manche wordt ook door 4 paren geboden: 3 maal 5diamond icon, 1 maal 3SA. Eén paar speelt 3diamond icon, 3 OW paren spelen de manche in heart icon, waarvan 1 het contract zelfs maakt. Voor ons 6 impen in de min.

Aan het eind van de avond gaat het vooral over dit spel. Er is enorm divers geboden, ook omdat sommige oostspelers de bieding openden met 2club icon of 2diamond icon. Ik ben niet de enige die na een pas van oost 3diamond icon heeft geopend, maar ik vind dit bod achteraf toch minder geslaagd dan de alternatieven 1diamond icon en 4diamond icon. Je bent te sterk voor 3diamond icon. 4diamond icon mag dan 3SA voorbij zijn, het is wel een opmaat voor 5diamond icon.

Dit was ons enige minscore van betekenis. Als eerste geëindigd: 21 meesterpunten bijgeschreven.