Spel van de dag (75)

Have fun

European Winter Games, Tignes, 21 april 2023

Na een pandemiepauze van 3 jaar heeft initiatiefnemer Pierre Zimmermann de draad van “zijn” Winter Games weer opgepakt. Niet in Monaco deze keer maar in wintersportoord Tignes, in de Franse Alpen. Daar zijn 46 teams vandaag begonnen aan een driedaagse Swiss om een top-16 samen te stellen. Vanaf maandag a.s. gaan die telkens een hele dag op knock-outbasis spelen; de winnaars komen een ronde verder. De finale is dus a.s. donderdag 27 april. BBO is present, van begin tot eind.

Het eerste het beste spel was een geweldige binnenkomer, vond ik. Kijkt u zelf:

N/-

W

N

O

Z

spade icon 9 8 4 3 2

heart icon H 6

diamond icon A

club icon 10 9 8 7 3

spade icon H V B 10 7

heart icon 4

diamond icon 10 9 8 4

club icon A 6 4

spade icon A 6

heart icon V 10 8 7 5 3

diamond icon H V B 5 2

club icon

spade icon 5

heart icon A B 9 2

diamond icon 7 6 3

club icon H V B 5 2

In de wedstrijd tussen een met Zia versterkt Noors team en een Engels contingent was dit het biedverloop aan één van de tafels.

West
Brogeland

Noord
Dyke

Oost
Wigoder

Zuid
Byrne

1spade icon
2spade icon
dbl
3club icon
pas
3diamond icon
pas
3heart icon
pas
4heart icon
dbl
a.p.

Noord kwam met troef uit, vaak de beste start tegen dit soort biedverlopen. Ditmaal gaf het meteen de juiste speelwijze weg aan de leider maar ik twijfel er niet aan dat Boye Brogeland die zelf ook wel gevonden zou hebben. Bij bv. klaverenstart troef je af en laat meteen heart icon10 of heart icon8 razen. Als zuid dekt, neem je met de heer en deblokkeert diamond iconA. Daarna over naar spade iconA en de ruitens incasseren. Wests heart icon6 beschermt je tegen troefkort worden.

Dekt zuid niet, dan ga je naar diamond iconA en speelt heart iconK.

Ook bij spade iconH-start gaat het goed als je meteen een middenharten laat razen.

Na de troefstart voor de negen en de heer kon Brogeland niet meer troefkort worden en scoorde dus een eenvoudige +590.

Dat was maar goed ook voor zijn team want aan de neventafel had Zia, na een wat korter biedverloop, de buren al in 3heart icon meegenomen. Hij zal tevreden zijn geweest toen deze actie 2 imps bleek op te leveren voor zijn team.

In een andere wedstrijd speelde team Zimmermann (ook bekend als wereldkampioen Zwitserland) tegen een sterk Israëlisch team dat zichzelf had getooid met de teamnaam “Have Fun.” Hun +530 op het eerste spel, tegen Brink-Drijver nog wel, paste goed bij die teamnaam, helemaal gezien wat er aan de ander tafel gebeurde.

West
Klukowski

Noord
P. Saada

Oost
Gawrys

Zuid
Lengy

1spade icon
2spade icon
pas(!)
3heart icon
pas
4heart icon
dbl
a.p.

Zuid vond hier zijn naar een misfit riekende hand niet mooi genoeg voor een bod over 2spade icon. West moest nu meteen voorkeur geven en oost deed er, niet onbegrijpelijk, nog eentje bij. Noord liet zien waarom troefstart hier niet wenselijk is: hij kwam gewoon met spade iconH uit. Dit beroofde dummy van spade iconA, een nuttige entree, zoals hierboven beschreven. Omdat zuid pas in tweede instantie had gedoubleerd, was het voor Klukowski minder duidelijk wat er aan de hand was. In plaats van heart icon8 te laten razen speelde hij meteen een harten naar zijn heer en was zodoende feitelijk in slag 2 al down. Het liep af met twee down en 13 imps voor team “Have Fun.” Uiteindelijk wonnen de grappenmakers deze wedstrijd nog net met 2 imps verschil want het laatste spel kostte hun nog een slemswing: 6SA bleek net te hoog.