Uit het clubleven (47)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit (gedraaid) west (N/–) en je krijgt deze hand in een parenwedstrijd:

spade iconV 10 9 heart iconH 5 4 diamond iconA 10 7 club iconH 8 6 3

Noord en oost passen, zuid biedt 1diamond icon precisie. Het bod belooft 12 – 16 punten bij elke verdeling zonder vijfkaart heart icon/spade icon of zeskaart club icon. Jij past. West biedt 1spade icon en belooft daarmee lengte heart icon. Oost past en zuid biedt 2heart icon. Allen passen. Je mag uit, wat wordt het?

Soms zit het tegen

Op verzoek van vereniging BC Josephine eerst de volgende mededeling: het scanderen van de naam van een conventie tijdens een verenigingsavond (zie Uit het clubleven 45) heeft in werkelijkheid niet plaats gevonden. Het is ontsproten aan mijn fantasie. BC Josephine wil bekend staan als  een serieuze bridgeclub, waar onze edele denksport op gepaste wijze wordt beoefend. Zij speelt op donderdagavond in het Denksportcentrum in Haarlem. Er is beperkt ruimte voor nieuwe leden. Desgewenst zal de voorzitter mij aan u voorstellen op de eerste avond van uw bezoek.

De Gazzilli-conventie heeft ons aan een ronde nul geholpen (Clubleven 45) en 4 spellen later is het opnieuw raak. En redelijkerwijze kunnen we er (weer) niets aan doen.

Ik raap als west de volgende hand op:

spade iconV 10 9  heart iconH 5 4 diamond iconA 10 7 club iconH 8 6 3

Het is paren. Noord gever, niemand kwetsbaar. Noord en oost passen, zuid opent 1diamond icon volgens precisie: 12 – 16 punten, elke verdeling zonder vijfkaart heart icon/spade icon of zeskaart club icon. Ik overweeg een dubbel, maar met 2 driekaarten in de hoge kleuren en slechts 12 punten zie ik daarvan af. Ik ben niet kwetsbaar, maar toch. Wellicht komt er nog een herkansing. Na mijn pas biedt noord 1spade icon: dat belooft lengte heart icon. Oost past, zuid biedt 2heart icon. Ik zie geen reden om nu iets te bieden en pas. 2heart icon wordt dan het contract en ik mag uit.

Dat is vervelend. Het voordeel van dit soort transfers is dat het contract nu in de sterke hand zit. En Geurt in oost heeft niet meer dan een punt of 8. Zonder verdere aanwijzingen over het zitsel kom ik het liefst uit vanonder mijn laagste plaatje: dat zou (1e 3e 5e) spade icon9 zijn. Maar tegen troef is een uitkomst van onder troef heer vaak goed. Dat lijkt nu ook wel wat: er is een redelijke kans dat troef aas bij de leider zit. Ik start dus met heart icon4 en dummy komt op tafel:

De dummy stemt tot tevredenheid. Ik heb troef H niet weggegeven. Als de leider diamond iconV of H heeft moet hij zelf op zoek naar de A. Verder is natuurlijk een goede kans dat de leider club iconV heeft. Gelukkig ben ik niet met club icon gestart.

De leider neemt de uitkomst met de V, Geurt legt zijn singleton (de 8) en de leider de 2. Dan een kleine heart icon van tafel voor de A van de leider. Geurt legt club icon2 en vraagt om diamond icon. Dan speelt de leider een kleine spade icon uit de hand. Wat nu? De leider heeft nog ruimte voor spade iconA H 4e in zijn hand. Ik neem de slag met de V. Als Geurt de H heeft maakt hij die nog, anders maak ik de 10. Ik kom ook met spade icon terug. Geurt heeft diamond icon geseind, maar als de leider de V in drieën heeft krijgt hij een slag cadeau. Maar de leider heeft inderdaad nog spade icon A H x. Hij neemt met de B op tafel en laat zijn hand zien: op de 4e spade icon in zijn hand verdwijnt op de tafel een kleine club icon. Hij verliest alleen nog 3 slagen in diamond icon. Resultaat: 2 heart icon gemaakt.

Het hele spel lag als volgt:

N/-

W

N

O

Z

spade icon V 10 9

heart icon H 5 4

diamond icon A 10 7

club icon H 8 6 3

spade icon B 5 2

heart icon V B 10 9 6

diamond icon B 6 2

club icon A 4

spade icon 8 7 6

heart icon 8

diamond icon H V 5 3

club icon V 10 9 5 2

spade icon A H 4 3

heart icon A 7 3 2

diamond icon 9 8 4

club icon B 7

Goed  tegenspel: een behoorlijke uitkomst en daarna heb ik mijn slag in spade icon niet laten lopen. Dat lijkt een redelijke score op te leveren. Uitkomen met club icon levert de verdediging een extra slag op, maar die uitkomst is niet de eerste keus. Maar daar zit hem de kneep. Alle andere leiders zitten in noord! Zij boden na 1club icon door zuid, als noord 1heart icon.  Vanuit oost ligt de uitkomst met club icon10 of diamond iconH voor de hand, waarna OW nog tijdig hun klaverenslag kunnen ontwikkelen. En alle andere leiders gaan dus down. Ze verliezen 3 slagen in diamond icon en 1 slag in elke andere kleur.  Weer een nul voor ons! Nu zou ik het liefst willen opschrijven dat de tegenstanders scandeerden: “Trans-fers! Trans-fers!” Maar dat deden ze niet. Het mag niet. Ze zijn wel erg tevreden over hun biedsysteem, de smiechten.