Uit het clubleven (45)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit (gedraaid) zuid (Z/NZ) en je krijgt deze hand:

spade iconH  heart iconB 10 9 8 2 diamond iconA 5 2 club iconA B 8 6

Je opent 1heart icon, west past, noord 1spade icon, oost past en nu ben jij weer. Sinds kort speel je Gazzilli. 2club icon belooft nu een klassieke 5 – 4 in beide kleuren of een sterk spel. Als partner 8+ punten heeft, biedt hij 2diamond icon, met minder iets anders. Meestal is dat dan 2heart icon: 6 – 7 pnt en een doubleton heart icon. Als partner nu 2diamond icon biedt, bied jij 2heart icon om aan te geven dat je de 5 – 4 heart icon/club icon met een minimale opening.

Wat bied je?

Gazzilli!!

Chretienne, Geurt, Herman (mijn partners) en ik spelen min of meer hetzelfde systeem.  Recent hebben wij een bijeenkomst georganiseerd om de kleine verschillen te elimineren, zoals bijvoorbeeld Multi Landy: wel of niet in de 4e hand? Vanaf nu niet. Na anderhalf uur overleg waren we nog maar halverwege. Toen hebben we de rest van de bijeenkomst verdaagd en zijn we een koffer gaan spelen.

Ons biedsysteem is niet eenvoudig. Basis is 5 krt hoog, opgetuigd met allerlei conventies. Gazzilli is daarin belangrijk. Topspelers waarderen de conventie zeer en dat zien wij als een belangrijke plus. Onze appgroep heet  “Gazzilli fans”. 

Op donderdag 16 maart raap ik bij Josephine als (gedraaid) zuid deze hand op (Z/NZ)

spade iconheart iconB 10 9 8 2 diamond iconA 5 2 club iconA B 8 6.

Ik open met 1heart icon, Geurt biedt 1spade icon, tegenstanders passen en blijven dat doen. Veel paren spelen Gazzilli na 1 heart icon/spade icon – 1 SA, maar wij dus ook na 1heart icon – 1spade icon.  Dus ik heb geen enkel probleem: we kunnen nog  wel wat biedervaring met deze conventie gebruiken. Ik bied dus 2club icon. Geurt biedt 2heart icon. Dat belooft een hand met 6 – 7 punten en een doubleton heart icon. Drie heart icon kan ook nog. Geurt heeft immers een 4 kaart spade icon en zal eerst op zoek gaan naar een 4- 4 in spade icon, voor hij akkoord gaat met een 5 – 3 in heart icon. Ja ja, je kan bieden of je kan het niet! Ik pas. Eindcontract 2heart icon.

West komt uit met diamond iconH en ik laat meteen het hele spel zien, zodat u de verschrikking in volle omgang direct voor de kiezen krijgt:

Z/NZ

W

N

O

Z

spade icon A 9 4

heart icon 7 5 3

diamond icon H V 10 4

club icon H 4 2

spade icon V 10 5 3 2

heart icon H 4

diamond icon B 7

club icon 10 7 5 3

spade icon B 8 7 6

heart icon A V 6

diamond icon 9 8 6 3

club icon V 9

spade icon H

heart icon B 10 9 8 2

diamond icon A 5 2

club icon A B 8 6

Ik duik de uitkomst, west vervolgt met heart icon3. Ik probeer de H, oost neemt met de A en vervolgt met heart iconV en speelt dan diamond icon6 voor mijn A. Ik leg heart iconB op tafel en trek daarmee de laatste troeven. Nu club iconB, door oost genomen met de V. diamond icon terug is voor de 10 van west en die speelt ook diamond iconV, die ik troef. Dan club iconA en kleine club icon voor de H in west. Die neemt spade iconA mee waaronder mijn H valt en ik troef het spade icon-vervolg, waarna ik met de laatste slag eindelijk in de dummy kom met club icon10. Aan de late kant, zullen we maar zeggen. 2 down.

Bij Josephine is Gazzilli een tamelijk onbekende conventie. 4 NZ paren zitten in 2club icon, dat wordt gemaakt (2 maal met een overslag). 1 leider in zuid maakt 1 SA en dan is er nog een OW paar dat 3 diamond icon met een overslag maakt, voor NZ altijd nog beter dan de – 200 die wij scoren. Een nul voor ons.

Dit beroerde resultaat maakt indruk. OW beuren ons op. Zij spelen ook Gazzilli en complimenteren ons met het goede biedverloop. Er is nog wat tijd over. Die brengen wij door met het scanderen van “GAZ-ZIL-LI! GAZ-ZIL-LI! GAZ-ZIL-LI! GAZ-ZIL-LI!” De wedstrijdleider komt tot stilte manen…..