Spel van de dag (69)

Spring Nationals, New Orleans, 15 maart 2023

De schoppenkleur in twee glansrollen

Deze week worden de Spring Nationals gespeeld. Het meest prestigieuze onderdeel van dit Amerikaanse voorjaarskampioenschap is de Vanderbilt. Vanmiddag is de halve finale van start geaan. Die eindigt vannacht en morgen komt de finale. Simon de Wijs en Bauke Muller houden de Nederlandse eer hoog, tezamen met hun Italiaanse teamgenoten Giovanni Donati en Giacomo Percario, beiden nog (lang) geen 30 maar wel vaste waarden bij de Azzurri, en de Amerikanen Mike Passell en Andy Goodman.

Over de kwartfinale valt slechts te melden dat hun tegenstanders er na 45 van de geplande 60 spellen genoeg van hadden. Die stonden toen 87 imps achter en geloofden het verder wel.

De ronde voordien was boeiender. Daarin mocht team Goodman aantreden tegen team Zimmermann, beter bekend als de regerende wereldkampioenen. Het laatste kwart daarvan begon met een verschil van 1 imp in het nadeel van de Zwitsers. Dat kwam o.a. door dit spel:

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon H V 9

heart icon 9 6 2

diamond icon V B 9 6 3

club icon 9 2

spade icon 7 5 2

heart icon A 7 4

diamond icon H 7 5 2

club icon 8 7 5

spade icon B 8 4 3

heart icon H 8

diamond icon 10 8 4

club icon V B 10 4

spade icon A 10 6

heart icon V B 10 5 3

diamond icon A

club icon A H 6 3

Aan beide tafels was zuid zonder tussenbieden in 4heart icon beland. Bauke (zuid) had een Sterke Klaveren geopend. Dat bleek voldoende om Klukowski af te houden van een uitkomst met spade iconH. Hij startte troef waarna Bauke alle tijd van de wereld had om een schoppen te dumpen op diamond iconH, een klaveren af te geven en daarna zijn vierde klaveren te troeven met dummy’s aas. +620 voor team Goodman.

Aan de andere tafel boden Bas en Sjoert eenvoudiger: pas- 1 heart icon; 2heart icon – 4heart icon – einde. Daar zat Percario west en hij zag geen reden, na dit bieden, om iets anders te proberen dan spade iconH. Sjoert moest nu wel diamond iconA gebruiken als entry om snel een schoppen te lozen maar daarna kon hij niet meer de vierde klaveren troeven met dummy’s aas. Eéntje down en 12 imps voor Goodman.

Hier vierde kwart was nog spannender. Spellenlang gebeurde er niets, behalve dan dat de Italianen slechts 800 hadden gescoord waar het slem was voor hen, kwetsbaar. Aldus ging Goodman met 7 imps achterstand het voorlaatste spel in. Dat zag er zó uit:

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon A H 6 5

heart icon A 4

diamond icon 10 3

club icon A B 6 5 3

spade icon 8 2

heart icon 8 7 3 2

diamond icon V B 9 6

club icon V 9 4

spade icon V B 7

heart icon H V 10 9

diamond icon A H 5 4

club icon 8 7

spade icon 10 9 4 3

heart icon B 6 5

diamond icon 8 7 2

club icon H 10 2

Aan de andere tafel waren Gawrys en Klukowski netjes in 4SA geëindigd voor 11 slagen, +660. Slem in SA zit er ook niet in. De Italianen hadden echter andere ideeën.

West
Percario

Noord
Bas

Oost
Donati

Zuid
Sjoert

1SA
pas
2club icon
pas
2heart icon
pas
4club icon
pas
4SA
pas
5SA
pas
6spade icon
a.p.

Het bieden is natuurlijker dan het misschien lijkt. 4club icon is echt en 4SA ontkent steun. 5SA is kwantitatief en 6spade icon van oost moet nu een driekaart zijn omdat een vierkaart al eerder is ontkend. Naar deze 3-4 fit had Percario wel oren. Donati nam zijn beste kans, denk ik: klaveren 3-3 en de rest niet te krom. Dat was niet alleen +1430 waard maar ook 13 imps waardoor -7 werd omgebogen in +6. Het laatste spel was, zoals zoveel spellen in deze set, weer een push.