Uit het clubleven (44)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit (gedraaid) zuid (N/OW) en je krijgt deze hand:

spade icon H B 9 2 heart icon B 9 5 diamond icon V 8 club icon H 10 7 4.

Je partner heeft 1diamond icon geopend, oost past  en jij biedt 1spade icon. West komt erin met 3heart icon en je partner maakt het af met 4spade icon.

West komt uit met heart iconA en dummy komt op tafel:

N/OW

spade icon A 8 6 3

heart icon

diamond icon A B 10 4 3

club icon A 8 6 5

spade icon H B 9 2

heart icon B 9 5

diamond icon V 8

club icon H 10 7 4

Dapper geboden van partner, maar mooie dummy. Je troeft heart iconA af en dan ga je op je handen zitten om een speelplan te maken. Welke kaart speel je in slag 2?

Verliezers aftroeven of zijkleur ontwikkelen?

Woensdag 8 maart ’s middags bij BOC. Geurt valt in voor Herman, zit op spel 2 gedraaid noord bij N/OW en opent 1diamond icon. Oost, bruine kop van – opnieuw –  een wekenlang verblijf op de Canarische eilanden, past. Traditiegetrouw vroeg ik bij de koffie vooraf of hij nog de groeten moest doen van BN’ers als Lil Kleine of Sylvie Meis of zo, maar die zitten op Ibiza, dus dat was jammer. Ik mag graag de groeten krijgen van een BN’er. Het gebeurt nooit, maar als het zover is zeg ik zeker “groeten terug”. Ik heb er helemaal geen probleem mee dat anderen vaak naar de zon afreizen…. zeker niet met de hand die ik nu heb:

spade icon H B 9 2 heart icon B 9 5 diamond icon V 8 club icon H 10 7 4.

Het wordt tijd voor mijn bod: 1spade icon. West komt erin met 3heart icon. Dat belooft in ieder geval lange harten en gezien de kwetsbaarheid ook een aantal punten. Dan biedt Geurt 4spade icon, waarmee het bieden eindigt.

West komt uit met heart iconA en Geurt legt zijn kaarten op tafel:

N/OW

spade icon A 8 6 3

heart icon

diamond icon A B 10 4 3

club icon A 8 6 5

spade icon H B 9 2

heart icon B 9 5

diamond icon V 8

club icon H 10 7 4

De uitkomst troef ik op tafel (oost heart icon3) en dan is het tijd voor een plan. Vroeger was ik nogal geneigd om het succes te zoeken in het aftroeven van meer heart icon in de dummy. Hoe gaat dat in dit spel: club icon naar de heer, nog een heart icon getroefd, en dan begint het gegoochel in diamond icon….voor je het weet geeft oost west een introever. En bovendien: goede kans dat oost lengte in club icon heeft en 2 slagen vrij krijgt met V en B. Dat is het dus niet. Tegenwoordig denk ik meer in het vrij spelen van een zijkleur. Daar kun je dan je verliezers op kwijt. Zo’n kleur is hier aanwezig: diamond icon. Maar ook dan dreigen er introevers in west: diamond iconH zal wel bij oost zitten. Maar ik wil toch de kans meenemen dat diamond iconH bij west zit, tenslotte heeft hij de meeste punten.

Ik kan een extra entree naar mijn hand regelen door een kleine troef naar de B in mijn hand te spelen. De lengte in spade icon zit waarschijnlijk ook bij oost. Als de B houdt houd ik de introefmogelijkheden op tafel intact en kan ik de snit op diamond iconH nemen.

Dat lijkt een slim plan en zo ga ik het doen. Troef 6 van tafel via de 4 in oost naar de B en de V in west. Barst! West komt terug met club icon 3 , via de 2 en de B in dummy naar mijn H. Nu toch de diamond icon: V voor, de 2 bij west, klein bij noord en ook bij oost. Nog een keer: de 8 via de 5 naar de 10 en weer een kleintje bij oost. Het lijkt er op dat de diamond icon 3-3 zitten, maar ik trek nu eerst de troeven: kleintje naar de H in mijn hand; west bekent gelukkig nog. Nu een kleine spade icon naar de A in de dummy: oost bekent met de laatste troef. Op diamond icon A bekent oost niet, maar ik gooi een heart icon af en controleer het spel. Op een kleine diamond icon van tafel gooi ik mijn laatste heart icon weg. De slag is voor de H in west. Die komt met heart iconH voor mijn laatste troef. Dan een club icon naar de A op tafel, op de vrije diamond icon verdwijnt een club icon uit mijn hand en de laatste club icon is voor oost.

Het zat toch allemaal heel anders dan gedacht: spade iconV verkeerd en diamond iconH goed. Zelfs lengte diamond icon bij west die bij het bieden lange heart icon beloofde.

Het hele spel zat zo:

N/OW

W

N

O

Z

spade icon V 10

heart icon A H V 10 7 2

diamond icon H 9 5 2

club icon 3

spade icon A 8 6 3

heart icon

diamond icon A B 10 4 3

club icon A 8 6 5

spade icon 7 5 4

heart icon 8 6 4 3

diamond icon 7 6

club icon V B 9 2

spade icon H B 9 2

heart icon B 9 5

diamond icon V 8

club icon H 10 7 4

De A – lijn bij BOC op woensdagmiddag is klein. Dat is om de elite gescheiden te houden van het plebs. (We spelen in 3 kleine lijnen, omdat de variatie in bridgevaardigheden groot is, dat klinkt wat vriendelijker).  Dit spel is 4 maal gespeeld. Eén leider ging down in 4spade icon, 2 leiders maakten 4spade icon: de eerste was ik, en bij de tweede leider zat het contract in noord en kwam er club iconV uit. En dan is er nog 3spade icon +2, met zuid als leider.

11 slagen met spade icon troef? Bij de nacontrole blijkt dat je zelfs 12 slagen kunt maken. Dan moet je er wel vanuit gaan dat west niet alleen de lengte harten heeft, maar ook de punten. Gezien de kwetsbaarheid is dat ook wel logisch. Dan pak je het als volgt aan: uitkomst getroefd, 2 maal troef trekken, eindigend de hand en kijk: de V valt. Nu weer een heart icon op tafel getroefd en met club icon naar de H in de hand. Je trekt met spade iconB de laatste troef van oost, in dummy doe je een club icon weg. Dan diamond iconV voor, H gedoken of gedekt maakt niet uit. Je gooit op de 3e diamond icon een club icon af en je troeft de 4e. Dan met club icon naar de A op tafel en op de vrije diamond icon gooi je nog een club icon af. Oost maakt de laatste en enige slag met club iconV. Dat is pas afspelen!  Ja maar ja maar: het was butler. Ik wilde mijn contract maken.  4 impen voor ons.