NBB beker ronde 2

Zonder veel inspanning bereiken we de tweede ronde van de NBB beker. We waren namelijk vrijgeloot. Zonder schaamte schrijven we deelname aan die tweede ronde bij op ons C.V voor het lopende seizoen. Vooralsnog het enige succesje dit jaar. Ronde twee brengt een oude bekende: De Vriendenkring uit Amersfoort. We spelen uit.

Een paar jaar geleden waren we al eens in Amersfoort. Ik herinner me weinig van die wedstrijd. Wat ik wel nog weet, is dat de kantine van een lokale sportvereniging, waar we toen speelden, werd bemand door een norse barkeeper die je wegkeek als je een bestelling deed.

De Vriendenkring heeft inmiddels onderdak gevonden in het denksportcentrum in Amersfoort en dat is een forse verbetering. Fraaie zaaltjes, genoeg sanitair en belangrijk: gastvrij barpersoneel.

Zo’n bekerwedstrijd lijkt op de vroegere viertallenpotjes. Met zijn zessen in de auto, vier spelers en twee kibitzers op schoot en op pad naar de speelgelegenheid van de tegenstander. Het had wel iets die decentrale wedstijden en je kwam nog eens ergens.

Er waren geen kijkers deze keer. De Vriendenkring begon goed en met enthousiasme werd na elke ronde door de wedstrijdleider de stand doorgegeven. Alles was nog mogelijk tot het moment Onstein een tussensprint plaatste en we geen stand meer horen.

De meeste spellen doe je op de automatische piloot. Op een paar spellen nam ik de tijd. Dit was de eerste:

O/Allen

W

N

O

Z

spade icon A 10

heart icon A H 10 8 2

diamond icon V 5

club icon A 9 8 6

spade icon 7 6 4 3 2

heart icon V 9 7 4

diamond icon A B 4

club icon 5

spade icon H V 8 5

heart icon 6

diamond icon 10 8 6 3 2

club icon 10 4 2

spade icon B 9

heart icon B 5 3

diamond icon H 9 7

club icon H V B 7 3

Na twee passen open ik in de derde hand met 1heart icon gevolgd door weer twee passen. Vincent Kroes houdt open met 1SA en dat is een goede keus. Avonturen in klaveren, in NZ en OW(!) zijn slechts succesvol voor west.

Na 1SA peinst Frank Vlam nog een tijdje, maar houdt het voor gezien. Ook dat is de juiste beslissing op dit spel. Zou hij transfereren naar schoppen dan is een hartenaftroever voor de verdediging snel gemaakt.

Ik begin met heart iconA en speel een kleintje na in slag twee. Geon bekent een keer en gooit de tweede keerdiamond icon8. We doen oneven aan bij de eerste discard en het lijkt erop dat hij waarden in schoppen probeert te vertellen.

Kroes neemt met heart icon9 en speelt klaveren naar zijn heer en hier begint mijn wikken en wegen. Ik zou een rondje moeten duiken, maar zie spoken als drie rondjes ruiten me een lastige discard geven. Ik neem daarom en cash heart iconA. Oost gooit nog een ruiten en ik constateer dat hij oorspronkelijk een vijfkaart had in die kleur.

Ik mijmer over zijn schoppensignaal. Met stuk vierde had ie zeker bijgeboden denk ik. Maar ook HB vierde is genoeg. Zuid heeft er dan twee en die vallen onder de aas en de heer. We hebben dan zeven slagen en zuid is down.

Maar wat heeft de leider?
Stuk van klaveren, diamond iconH en heart iconB weet ik en ook een lagere honneur in schoppen. Met spade iconB zal hij ook club iconB hebben, maar met spade iconV zit club iconB bij mijn maat. Omdat de schoppen ook 5332 kunnen zitten met HB in oost besluit ik de harten vrij te spelen en dat is mis.

Vincent wint met heart iconB, steekt over naar diamond iconH en casht nog twee klaveren. Het ruitenvervolg levert nog twee slagen op en zuid heeft +90.

Mijn aanname dat oost met HV in schoppen zonder twijfel zou bijbieden klopt niet. Met de 4-1-5-3 hand kom je in de problemen als partner na 1spade icon met Gazilli verder gaat. 2diamond icon belooft 8 punten en je kunt slechts de harten steunen. Met een singelton en onder de maat qua punten neem je dan liever een pasrondje na 1heart icon.

Het is voor het eerst in jaren dat ik niet zelf rijd en dat biedt perspectieven. De gele rakker, niet van Russische makelij, maakt het leven een stuk aangenamer aan het eind van de middag:

O/-

W

N

O

Z

spade icon A 9 6 3

heart icon B 9 7

diamond icon 10 3 2

club icon H 9 2

spade icon 10 2

heart icon H 10 2

diamond icon B 8 7

club icon V B 7 6 3

spade icon V B 8 7

heart icon A V 8 3

diamond icon 9 5 4

club icon 10 4

spade icon H 5 4

heart icon 6 5 4

diamond icon A H V 6

club icon A 8 5

Na 1club icon biedt noord 2club icon en ik wacht even op de alert van zuid, maar die komt niet. Blijkbaar spelen ze het als zwak en vlieg ik erin met een doublet.  

Zuid wacht niet af tot we een fit gevonden hebben en biedt preëmptief 3club icon. Een verrassende actie, maar geeft me een verkeerd beeld van zijn hand.

Steenbakkers begint met heart icon7 en als zuid vrij vlot klein speelt in de dummy win ik met heart iconV. Met een dubbelton harten in west kan ik hem een aftroever geven, maar hij is dan ingegooid in slag drie. Ik ga switchen.

Met spade iconH in west zou Geon snel schoppen starten en daarom plaats ik spade iconH in zuid en het aas in west. We kunnen dus twee schoppen cashen en nog een harten en wachten op de vijfde slag.

Ik ben bang dat schoppen na spade icon9 kan ontwikkelen voor de leider en daarmee onze potentiële ruitenslag verloren gaat. Ik besluit dat schoppen na geen haast heeft. Ik kom tijdig aan de beurt met heart iconA om alsnog schoppen te spelen en speel eerst ruiten.

Zuid pakt de nakomst met diamond iconA en speelt een kleine klaveren. West duikt en het spel is over. club iconA maakt slag vier en de leider casht nog drie ruiten om een schoppen om weg te gooien. Harten naar de tien is voor het aas en hij claimt negen slagen.

Niet fijn.
Ik had heart icon7 kunnen duiken. Nu west de derde is gestart, krijgen wij zelfs 3club icon down als ik klein speel. Ik had schoppen kunnen switchen in slag twee. Zuid is dan ook kansloos. Tot slot had west de eerste klaveren kunnen pakken en heart iconB naspelen, waarna we ook vlot vijf slagen maken. 

Gelukkig gaan er ook wel een paar goed en winnen we ruim. In ronde drie wacht ongetwijfeld Onstein 1. Wie wil er nou twee teams uit Vorden in de finale van vier? Spelen tegen Onstein 1 is vervelend. Ze doen wel aardig, maar dat is ook alles. Kijken of ik weer een lift kan regelen.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.