Uit het clubleven (40)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit zuid, Z/OW. Je zit in 6spade icon. West komt uit met diamond iconB en dummy komt op tafel.

Z/OW

spade iconV 8 2

heart iconH V 7 5 2

diamond iconA 7 5 2

club iconH

spade iconA H 10 7 6 5

heart icon

diamond icon10 4 3

club iconA B 6 5

Ja, je zit weer erg hoog. Je kunt een punt toevoegen aan de agenda van de volgende systeembespreking. Maar nu moet je dit contract zien te maken. Heeft je plan een slagingskans van meer dan 50 %?

Hoog, hoger, te hoog?

Trouwe lezers van deze rubriek weten dat Chrétienne en ik bij BCG na de Butler serie zijn gedegradeerd  naar de B-lijn. Nu wij met enige afstand naar dit drama kunnen kijken, moet de conclusie zijn dat wij dit in zeer hoge mate aan onszelf te danken hadden. Ietsje te druistig geboden en/of slordig afgespeeld en ook wel allebei op hetzelfde spel: ziedaar de ingrediënten van het echec.

Enfin, in de B-lijn gaat het ons goed: het moet gek gaan willen wij niet promoveren. We zeggen steeds tegen elkaar dat we rustig moeten blijven bieden en geconcentreerd afspelen. Dat laatste lukt beter dan het eerste.

Ik zit (gedraaid) zuid (Zuid/OW) en ik raap deze hand op:

spade iconA H 10 7 6 5 heart icondiamond icon 10 4 3 club iconA B 6 5

Geheel volgens ons systeem leggen Chrétienne en ik dan het volgende biedverloop op tafel:

West
West

Noord
Chrétienne

Oost
Oost

Zuid
Rinus

1spade icon
pas
2heart icon
pas
2spade icon
pas
3spade icon
pas
4club icon
pas
4SA
pas
6heart icon
pas
6spade icon
a.p

Toelichting: 2heart icon is echt en mancheforcing, 2spade icon geeft een minimale opening aan, 3spade icon legt de troefkleur vast en belooft overwaarde. Zonder overwaarde biedt noord 4spade icon. Nu geef ik een controle aan met 4club icon. Chrétienne vraagt mijn tophonneurs en ik bied 6heart icon! en beloof  1 of 3 tophonneurs met een renonce heart icon. Lekker is dat: een renonce in de kleur van partner. Hierna ligt er nog maar één bod voor de hand: 5spade icon! Helaas verhinderen de spelregels dit en dus wordt het 6spade icon. Onze tegenstanders hebben het allemaal met ingehouden adem aangekeken en alle 4 vrezen we nu het ergste.

West komt uit met diamond iconB en dummy komt op tafel:

Z/OW

spade iconV 8 2

heart iconH V 7 5 2

diamond iconA 7 5 2

club iconH

spade iconA H 10 7 6 5

heart icon

diamond icon10 4 3

club iconA B 6 5

Ik kan 12 slagen halen: 2 in club icon, 1 in heart icon als de A eruit is, 1 in diamond icon, 6 slagen in spade icon en 2 ingetroefde club icon op tafel. Dat gaat lukken als heart iconA in oost zit. Dus hup: ik neem de eerste slag met diamond iconA op tafel, speel dan eerst club iconH en dan heart iconH. Oost weet dat ik geen heart icon hebt en legt een kleintje. Ik gooi een kleine diamond icon af en west pakt de slag met de A. En komt dan met spade icon3!!!  Nu zitten we wel in de B-lijn van BCG, maar west is niet achterlijk: ze heeft geen ruiten meer!

Het is verder eenvoudig: op tafel troef 2, oost de B, ik de H. Dan een kleine club icon getroefd op tafel, op heart iconV de laatste diamond icon weg, een kleine heart icon in de hand getroefd, club iconB op tafel getroefd met de V, weer een heart icon in de hand getroefd. Dan trek ik in 2 slagen de laatste troeven (beide bij W)  en claim de rest. Oost tegen haar partner: “Waarom kom je nou niet met diamond icon na?” Het antwoord kent u inmiddels. Zo lag het hele spel:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon9 4 3

heart iconA 10 8 4 3

diamond iconB

club icon10 7 4 2

spade iconV 8 2

heart iconH V 7 5 2

diamond iconA 7 5 2

club iconH

spade iconB

heart iconB 9 6

diamond iconH V 9 8 6

club iconV 9 8 3

spade iconA H 10 7 6 5

heart icon

diamond icon10 4 3

club iconA B 6 5

Uiteraard waren wij de enigen die “rustig biedend”, zoals afgesproken, dit klein slem boden. En goed afgespeeld: één leider ging zelfs 1 down in 4spade icon. En de maakkans? Meer dan 50%. Want als heart iconA verkeerd zit heb je altijd nog kans dat de uitstaande diamond icon 5–1 verdeeld zitten met de singleton bij west. Hoe groot zou die kans zijn? Op de website van Himbuv vind je het maniakaal exacte antwoord: precies 7,2671%. Kortom: dit is een zeer verantwoord slem! Bijna 60% kans!