Nederland-Zwitserland op herhaling

De bridgeclub ’t Onstein is van 1999. Sinds die tijd spelen de (import) Achterhoekers een prominente rol in het vaderlandse bridge. Het aantal nationale en internationale titels is nauwelijks te tellen. Vanaf 2009 wint de club uit Vorden bijna elk jaar de Meesterklasse viertallencompetitie en niet zelden spelen twee teams van ’t Onstein de finale. Spannend is het wel. Soms gaat het om een impje.

Dit jaar spelen drie Onstein teams in de halve finale samen met de Lombard. Laatstgenoemden schakelen Onstein 2 uit, zodat een onderonsje wordt vermeden. Spanning vooraf. Een derde Nederland-Zwitserland dit seizoen.

De spanning is er gauw vanaf. Meteen in de eerste zitting neemt ’t Onstein een reuze voorsprong en bouwt deze alleen maar uit. Zelfs met de sponsor op de bank later op de dag, komt de Lombard geen imp dichterbij.

Deze is uit de eerste set:

Z/NZ

W

N

O

Z

spade icon 10 7 3

heart icon 8 5 2

diamond icon V 8 7 5

club icon 9 5 2

spade icon B 9 8 4

heart icon B 10 6 4

diamond icon B 4 2

club icon V 4

spade icon H 6 5

heart icon H V 9 7 3

diamond icon 10 9 6

club icon A B

spade icon A V 2

heart icon A

diamond icon A H 3

club icon H 10 8 7 6 3

In de open kamer bieden Danny Molenaar (zuid) en Tim Verbeek schijnbaar moeiteloos naar 3SA. Je hebt weinig anders dan 1club icon met de zuidhand en als noord er een hartenbijbod uitperst, kan zuid met 2diamond icon een sterke hand vertellen.

Met het derde bod van zuid (3club icon) wordt het handtype duidelijk en Verbeek zwaait af in 3SA. Na heart iconV voor het aas speelt de leider klaveren naar de vrouw en aas en oost casht heart iconH. Het ruitennaspel neemt de leider in de dummy waarna spade iconV mag houden.

Als kijker onderdruk je een gaap, je ziet club iconB vallen en dat doet Tim ook in de slag erna. 10 Slagen.

Aan de andere kant eenzelfde begin. Zuid kan al in de tweede biedronde vertellen dat hij een os met klaveren heeft en noord kiest ervoor om te steunen met 3club icon in plaats van SA voor te stellen.

Ook zuid laat 3SA aan zich voorbijgaan en zet met 4club icon het slemonderzoek in gang, maar respecteert de beslissing van noord om kalm aan te doen. Het eindcontract wordt hier 5club icon.

Een uitkomst in een ronde kleur laat zuid kansloos, je kunt hem dan uit de dummy houden en zuid verliest een schoppen, een ruiten en een troefslag.

Joris van Lankveld kiest echter voor spade icon3 en nu heeft zuid een kans. Hij speelt spade icon9 in noord. De eerste horde is dat oost niet mag dekken. Doet hij dat wel dan kan de leider de troeven voor een verliezer spelen en op de dertiende schoppen een ruiten dumpen.

Na een ruime denkpauze duikt Berend de eerste slag en zuid is in dummy. Het is duidelijk dat spade iconH bij oost zit en als de leider nog een snit neemt, is hij thuis. De troeven gaan voor een verliezer en met een ruiten en een troefverliezer schrijft hij +600.

Zuid mist deze kans, of gelooft niet in zoveel voorspoed, want hij speelt meteen klaveren. Oost speelt goed club iconB en komt een slag later aan de beurt met troefaas. In hogere zin is het contract down. Je moet alleen oppassen dat je niet wordt ingegooid.

Na club iconA speelt oost heart iconH en zuid raffelt al zijn troeven af. West maakt aan alle onzekerheid een eind door vier ruitens te bewaren. Als zuid dan drie keer ruiten speelt, heeft hij nummer dertien vrij en nog een harten voor partners vrouw in de laatste slag. Twee down en 13 imps voor ’t Onstein.
                       
Muller-De Wijs zijn met Onstein 2 in de halve finale uitgeschakeld door de Lombard, maar verschijnen wel aan de start in de tweede set van de finale. Ze vallen in omdat een van de spelers van het eerste op het punt staat vader te worden. Revanche!

De tactiek om het de tegenstanders lastig te maken is populair. We riskeren have en goed om de buren dwars te zitten. Dat minder soms meer is bewijst Nowosadzki op het volgende spel:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon 8 6

heart icon 9 8 5

diamond icon A H V 9 7 3

club icon 6 5

spade icon B 5 4

heart icon A 7 4

diamond icon B 6

club icon A H B 4 2

spade icon A 9 3 2

heart icon B 2

diamond icon 10 2

club icon V 10 9 8 3

spade icon H V 10 7

heart icon H V 10 6 3

diamond icon 8 5 3

club icon 7

Aan de andere kant heeft zuid zijn hand verpast en opent west met een zwakke twee in ruiten. Noord wordt na een informatiedubbel vlot leider in 4heart icon.

Na drie rondjes ruiten is de positie duidelijk. Noord moet met heart iconA troeven en hopen dat heart iconB in de knip zit. Dat lukt en Drijver noteert 10 slagen.

Simon de Wijs meent dat de zuidhand een opening is en begint het bieden met 1heart icon. West zwijgt in alle talen en na 1spade icon van noord, mancheforcing relay vinden NZ snel de weg naar 4heart icon.

West trapt af met drie rondjes ruiten en het laatste waar de leider aan denkt is dat de kleur 6-2 zit. Met een zeskaart meld je je toch wel?

De leider troeft met heart icon7 en kijkt of hij water ziet branden als oost overtroeft. Dat is slag drie voor de verdediging en met spade iconA buiten is zuid snel down.

10 Imps voor de Lombard, maar Onstein kan het hebben. Ze winnen vier van de vijf sets met vaak grote cijfers en de laatste zestien spellen eindigen in een gelijkspel. De eindstand wordt 263-109. Das veul.

Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.