Uit het clubleven (39)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Het is Z/ Allen. Je krijgt als zuid:

spade icon 10 9 3 heart icon A V 9 7 4 diamond icon B club icon A H 5 3

Je opent 1heart icon, west volgt 3club icon, partner doubleert, oost 3spade icon. Dat ziet er eigenaardig uit. Je hebt geen alert gezien. Toch maar eens aan oost vragen wat 3club icon belooft. Antwoord: west heeft een 5 – 5 in club icon en spade icon. Kijk eens aan: je hebt zelf 3spade icon, partner belooft met zijn doublet dezelfde kleur, oost mag kiezen tussen de zwarte kleuren en kiest voor spade icon, hoeveel spade icon zitten er in dit spel? Oost zal wel een singleton club icon hebben en een doubleton spade icon, maar dan heeft partner 3 spade icon. En toch doubleert hij: merkwaardig. Maar je moet bieden: wat gaat het worden?

Frustratie!

Lezers, mijn bijdragen richten zich op het kruisvlak van educatie (voor de wat mindere goden en godinnen) en amusement. U zou daaruit kunnen afleiden dat ik een leuke man ben. Mijn partners weten beter. Er is een directe relatie tussen onze successen en mijn humeur. Slechte resultaten leiden tot grote onvrede. Waarom blijven het dan toch mijn partners? Omdat ze weten dat mijn nijdasserij nooit lang duurt. En omdat ik altijd bij mezelf te rade ga in de speurtocht naar verbetering.

Op 19 januari is het Butler bij BC Josephine. Geurt en ik zijn goed bezig: we hebben minstens een imp of 30. Dan komt ronde 5. Sterke tegenstanders, nog niet lang lid van de club. Het eerste spel kost meteen 12 impen, helaas ligt dat een beetje (of een beetje veel, ik geef niet graag snel toe) aan mij. En dan het 3e spel. Ik zit zuid (Zuid/Allen) en ik krijg

spade icon 10 9 3 heart icon A V 9 7 4 diamond icon B club icon A H 5 3

Makkelijk zat: ik open 1heart icon. West volgt 3club icon. In ons systeem belooft dat een 6 kaart club icon met minder punten dan een opening. Geurt doubleert. Oost biedt 3spade icon. Ik heb geen alert gezien, maar het wordt nu toch tijd om te vragen wat de betekenis is van 3club icon. Antwoord: 5 – 5 in club icon en spade icon. Dat is raar. Geurt belooft een 4krt spade icon, ik heb er zelf 3 en oost geeft toch de voorkeur aan spade icon. Dan zal hij wel een singleton club icon hebben en een doubleton spade icon.  Wat nu? Passen lijkt me niets met mijn dubbele stop in club icon. Doubleren? Dat zou dan voor straf moeten zijn, maar 3spade icon moet 3 down, als het voor ons tenminste 3 SA is. Ik bied dus 3 SA. Geurt heeft punten en spade icon, dus dat moet een kansrijk contract zijn. West en noord passen, Oost doubleert!! Kennelijk een spel met 50 punten. Na 3 passen komt west uit met club icon7.

Dummy komt op tafel:

Z/Allen

spade iconH V 8 6 5

heart icon6 2

diamond iconA V 7 4

club icon9 4

spade icon10 9 3

heart iconA V 9 7 4

diamond iconB

club iconA H 5 3

Eerste conclusie: OW moeten hun biedsysteem nog maar eens doornemen: west heeft een 6 krt club icon. Tweede conclusie: de tegenstanders zouden gedoubleerd voor een vermogen down zijn gegaan als ik had gedoubleerd of gepast (Geurt kan doubleren als de beste). Maar 3 SA ziet er zeer haalbaar uit.

Ik leg op tafel club icon9, west heeft de 10. Die laat ik houden, want misschien moet ik binnenlopen op een dwang. Ik raak voorlopig alleen spade iconA en de 2 rode heren nog kwijt. Dat is een stomme actie, want oost heeft nu wel het tempo, geen club icon meer en komt met een kleine heart icon. Ik leg de 9 en west neemt met de H. Dat levert me in ieder geval 2 slagen op in heart icon. West speelt een kleine club icon voor mijn A. Nu een kleine spade icon via 2 en H voor de A van oost. Kleine heart icon terug voor mijn V. West bekent nog. Dan spade icon 10 via de 4 en de 5 naar de B van Oost. Die volgt weer met heart icon voor mijn A. Nu kan ik nog de snit over diamond iconH nemen. Als die goed zit, haal ik 2 slagen in club icon, diamond icon en heart icon en 3 in spade icon. Maar die snit zit natuurlijk verkeerd. Oost haalt ook heart iconB nog op en brengt mij aan slag met zijn laatste heart icon. 2 gedoubleerd down voor -500.

Het hele spel lag zo:

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon7 4 2

heart iconH 3

diamond icon10 8

club iconV B 8 7 6 2

spade iconH V 8 6 5

heart icon6 2

diamond iconA V 7 4

club icon9 4

spade iconA B

heart iconB 10 8 5

diamond iconH 9 6 5 3 2

club icon10

spade icon10 9 3

heart iconA V 9 7 4

diamond iconB

club iconA H 5 3

Na de laatste slag ben ik spinnijdig. West en Oost kennen hun systeem niet, Geurt biedt niet 3spade icon, spade iconA, spade iconB en de beide rode heren zitten allemaal verkeerd en ik denk dat ik het spel had kunnen maken als ik de eerste slag had genomen. Het spel kost maar liefst 12 impen en we hadden 2 spellen eerder ook al zoveel ingeleverd. En dan krijg ik nog te horen dat ik op 3spade icon had moeten passen of doubleren, als ik niet begrijp wat er gebeurt. “Waarom moet je nou zo nodig altijd zelf spelen?” Dat bericht komt niet meteen binnen, want er moet eerst een heleboel stoom mijn oren uit. Gelukkig is Geurt bereid het te herhalen. En dan nog eens.

Later kom ik erachter dat ik 3 SA ook niet maak als ik de eerste slag neem. Tenminste: als ik de snit op spade iconB neem. De tegenstander speelt de heart icon vrij en eindigt met 2 slagen in spade icon en heart icon en 1 in diamond icon. 1 down had 4 impen gescheeld.

Aan het eind van de avond blijkt dat we 4e zijn geworden met 14 impen. De tegenstanders aan wie wij uiteindelijk 24 impen verloren haalden er nog 48 bij en wonnen afgetekend. Na afloop was het nog lang onrustig. Uiteindelijk heb ik met iedereen de vrede getekend. Het lag tenslotte – zoals gewoonlijk – ook aan mezelf.