Helpende hand

Zijn er kenmerken die meerdere voor valsspel veroordeelde paren gemeenschappelijk hebben? Ik ben benieuwd naar jullie gedachten hierover.

In 2015 werden vier paren gesnapt, een kleine twee jaar na de Duitse kuchende doctoren. Over het algemeen kun je zeggen dat deze paren uitstekend tegenspeelden. Hun slembieden was vaak duidelijk minder dan gemiddeld. Ergens is dit logisch.

Cezary Balicki en Adam Zmudzinski debuteerden in het Poolse Open Team in 1988. Met uitzondering van het EK van 1999 speelden ze t/m 2001 alle EK’s, Bermuda Bowls en Olympiades voor hun land. Het eerste decennium van deze eeuw speelden ze heel veel, maar meestal in gesponsorde teams. Alleen in 2004 speelden ze voor Polen. Vanaf 2010 waren ze steeds weer van de partij in het nationale team, met uitzondering van Veldhoven 2011, waar ze in het team van Pierre Zimmermann speelden. 

In de finale van NEC Cup, Yokohama 2007, speelden Leon Jacobs en ik alle 64 spellen tegen Balicki – Zmudzinski. Aan de andere tafel waren Huub Bertens en Ton Bakkeren onze teamgenoten, die het opnamen tegen Andrey Gromov en Alexander Dubinin. We kwamen een paar keer op voorsprong, maar Polen/Rusland vocht terug. Veel van onze swings kwamen op slemspellen waar Huub en Ton het veel beter deden dan de Polen. In het tegenspel waren onze vaste tegenstanders solide: er kwam geen muisje door. Met nog zestien spellen te gaan stonden we met 78-77 voor. Op het tweede spel van de slotzitting kreeg ik 4spade icon te spelen:

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon 9 8

heart icon 8 6 5 3 2

diamond icon V

club icon A 10 9 8 2

spade icon A V B 6

heart icon A 9 7

diamond icon A H 8 3

club icon H 5

spade icon 5

heart icon H B 4

diamond icon B 10 7 6 2

club icon V B 7 6

spade icon H 10 7 4 3 2

heart icon V 10

diamond icon 9 5 4

club icon 4 3

West
Zmudzinski

Noord
Jacobs

Oost
Balicki

Zuid
Schollaardt

pas
pas
pas
1club icon
pas
1diamond icon
pas
1heart icon
pas
1SA
pas
etc
pas
4spade icon
a.p.

1club icon was sterk, 1diamond icon zwak, 1heart icon nog sterker, 1SA toonde een maximale 0-7 met schoppen en als antwoord op vraagbiedingen bood ik als eerste de schoppen. Zmudzinski kwam uit met diamond iconV. Ik nam, trok twee keer troef en besloot heart iconV te laten lopen. Volgens plan moest oost me daarna de tiende slag brengen. Balicki speelde club iconV na en Zmudzinski nam hoofdschuddend club iconA en hij sprak vaderlijk: ‘Martin, what are you doing? You are playing pairs!’ Hij speelde een hartentje na, die ik liet lopen naar mijn hand. De slag werd gewonnen door heart iconB bij Balicki, waardoor ik geen overslag haalde; op heart iconA kon ik mijn derde ruiten kwijt.

Ik kan me niet herinneren dat ik na heb gedacht over de opmerking over mijn afspel. Maar als ik het spel nu bekijk, lijkt het erop dat ik een veiligere speelwijze over het hoofd heb gezien.

Zie je hoe ik had moeten afspelen? Is er een 100% speelwijze en zo niet, wat is het enige zitsel waarmee ik down kan gaan als ik correct afspeel?

Bonusvraag: hoe had west dit allemaal zo snel in de gaten?

In 2017 werden Balicki – Zmudzinski door de EBL vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Een paar maanden later komt de Poolse bond tot een andere uitspraak. De heren zouden elkaar tijdens het EK van 2014 met handsignalen hebben geholpen in de verdediging.