Uit het clubleven (38)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit in 6spade icon. Je hebt 11 slagen gemaakt en je bent in zuid aan slag. Het ligt nu zo:

O/OW

spade icon

heart icon

diamond icon H B

club icon

spade icon

heart icon

diamond icon 7 6

club icon

Er zijn nog 8 diamond icon in het spel, waaronder de A en de V. Je hebt het spel uitgeteld: west heeft 2 spade icon, 3 heart icon en 4 club icon laten zien. Hij begon dus met 4diamond icon. Oost begon met 5diamond icon. Oost en west hebben tijdens het bieden alleen gepast. West is uitgekomen met club iconV van V B 10 7.  heart iconH zat bij oost.  Oost heeft de eerste keer dat hij niet kon bekennen geen signaal voor diamond icon afgegeven. Er is je tenminste niets opgevallen.

Je speelt diamond icon7 voor, bij west komt de 10. En nu? De B of de H?  

IJzer met handen breken

9 januari 2023, het nieuwe seizoen begint ook bij BCG Heemstede. De voorzitter wenst ons veel voorspoed en doet zijn best bij het uitreiken van de meesterpuntencertificaten aan een aantal leden. Chrétienne en ik staan voor een enorme opgave: wij beginnen aan de laatste van een serie van 4 Butlerwedstrijden en staan op degraderen. Wat heet: er is een wonder nodig. We beginnen slecht, maar allengs gaat het beter en in de voorlaatste ronde zitten we tegenover het paar dat de beste kans maakt op degradatie als wij het vege lijf redden. Met andere woorden: dit wordt een wedstrijd met dubbele punten. Onze plus is hun min!

Er volgen 2 spellen die voor beide paren niets opleveren. Maar dan komt deze:

spade icon H 8 7 4 2 heart icon 6 diamond icon 7 6 club icon A H 8 5 3

Mijn hand. Ik zit (gedraaid) zuid bij Oost/OW. Oost past. Ik open  1spade icon volgens de regel van 20: 10 mooie punten en 10 kaarten in de 2 langste kleuren. Dan ontstaat het volgende biedverloop:

West
Westspeler

Noord
Chrétienne

Oost
Oostspeler

Zuid
Rinus

pas
1spade icon
pas
2heart icon
pas
2spade icon
pas
3spade icon
pas
4club icon
pas
4diamond icon
pas
4heart icon
pas
4SA
pas
5heart icon
pas
6spade icon
a.p

Toelichting:

Chrétienne biedt 2heart icon: echt en mancheforcing, ik 2spade icon: minimale opening. Nu biedt Chrétienne 3spade icon. Zij heeft overwaarde, anders zou ze direct 4spade icon bieden. Is dit dan de kans die we nodig hebben? Het spel van de dood of de gladiolen? Ik besluit ondanks mijn minimum een controle te bieden – 4club icon – en met 4heart icon een 2e. Meer heeft mijn partner niet nodig: Ze vraagt de azen en zet me in 6spade icon.

West komt uit met club iconV en Chrétienne legt haar hand op tafel:

O/OW

spade icon A V 9 5

heart icon A V 10 9 4

diamond icon H B

club icon 9 2

spade icon H 8 7 4 2

heart icon 6

diamond icon 7 6

club icon A H 8 5 3

Dappere partner heb ik: met 16 punten zonder singleton tegenover een minimale hand toch nog overwaarde aangeven! Maar aan mij heeft het ook niet gelegen dat we zo hoog zitten. Kortom: ik ben kansarm, maar niet kansloos. Met de troeven 2–2 en de klaveren 3–3 ben ik binnen met 5 slagen in spade icon, 4 in club icon en 1 in heart icon en 2 diamond icon introevers op tafel: dat zijn er toch mooi 12. En bovendien kan ik nog snijden op de H in heart icon of een goede beslissing in diamond icon nemen. Trouwens; het is jammer dat west niet met diamond iconA start: zou hij de tip van Zia niet kennen? Of heeft hij diamond iconA niet?

Ik neem de uitkomst met de A en trek 2 maal troef, eindigend op tafel. Beide tegenstanders bekennen. Er is nog een extra kans: heart iconH kan vallen. Dus heart iconA en heart icon in de hand getroefd. Dan club icon H en een kleine club icon op tafel getroefd. Oost bekent niet en gooit een diamond icon af. Tegenslag! Nog een kleine heart icon getroefd: H valt niet. Ik troef nog een club icon op tafel en troef een 4e heart icon. Oost legt de H, west legt een diamond icon op tafel. Ik raap de vrije club icon op en nu zijn er alleen nog diamond icon in het spel.

O/OW

spade icon

heart icon

diamond icon H B

club icon

spade icon

heart icon

diamond icon 7 6

club icon

Ik ben in de hand: op tafel ligt H B. Ik leg een kleintje, west de 10 en nu? Waar zit diamond iconA?

West heeft 2 spade icon, 4 club icon en 3 heart icon. En dus 4 diamond icon. Oost heeft 5 diamond icon. Daar is dus meer ruimte voor de A. Maar oost heeft heart iconH laten zien en ik heb bij hem geen signaal gezien voor de diamond icon. En west kent de tip van Zia niet! Hij heeft met V B 10 in club icon natuurlijk een prima alternatieve uitkomst. Wie het weet mag het zeggen en dus neem ik het goede besluit: + 980 voor ons!!

Het hele spel lag als volgt:

N/niem

W

N

O

Z

spade icon B 6

heart icon B 7 5

diamond icon A 10 5 4

club icon V B 10 7

spade icon A V 9 5

heart icon A V 10 9 4

diamond icon H B

club icon 9 2

spade icon 10 3

heart icon H 8 3 2

diamond icon V 9 8 3 2

club icon 6 4

spade icon H 8 7 4 2

heart icon 6

diamond icon 7 6

club icon A H 8 5 3

West is niet haatdragend. Hij zegt: “Ik had met een kleine diamond icon moeten komen, wedden dat je dan de B gelegd had?” Dat is een goede veronderstelling. Maar ik wijs hem op de tip van Zia. “Kom nou gewoon met diamond iconA uit en maak het mij niet zo moeilijk”.

Niemand heeft dit contract geboden: 11 impen voor ons. Als dit  de laatste tafel zou zijn, zouden we niet zijn gedegradeerd.  Maar op de laatste tafel leverden wij zoveel in, dat we ons lot niet ontliepen. Helaas. Verdriet. Wilt u na het lezen van dit stuk een minuut stilte in acht nemen om uw leedwezen te betuigen? Dank u.