Uit het clubleven (3)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Butlertoernooi op Stepbridge maandag 23 mei

Verleiding in sandwich

door Rinus de Louw

Je zit noord, Butler, (N/-) en dit is je hand: spade icon 8 3 2 heart icon A 9 8 3 diamond icon B 10 club icon A V 9 5

Volgens de regel van 20 mag je niet openen en dat doe je ook niet. Maar dan biedt oost 1diamond icon, partner past en west 1spade icon. Nu heb je nog steeds 11 punten (2 azen!) en twee vierkaarten in de overgebleven kleuren. Tijd voor een doublet? Dit is je kans. Maar oost en west hebben ongelimiteerd geboden!

Kom op, niet te bang! Als je nou kwetsbaar zou zijn……

Chrétienne (Wiessing) en ik hebben na 9 spellen 18 impen bij elkaar gespeeld. Op het 10e spel leveren we er maar liefst 10 in. Dan komt dit spel:

W

N

O

Z

spade icon A V 9 6 4

heart icon 6 4

diamond icon V 6 2

club icon H B 2

spade icon 8 3 2

heart icon A 9 8 3

diamond icon B 10

club icon A V 9 5

spade icon B

heart icon H V 5 2

diamond icon A H 9 8 5

club icon 10 7 6

spade icon H 10 7 5

heart icon B 10 7

diamond icon 7 4 3

club icon 8 4 3

Het bieden gaat als volgt:

West
Rinus

Noord
nn

Oost
Chrétienne

Zuid
nn

pas
1diamond icon
pas
1spade icon
dbl
pas
2club icon
dbl
pas
pas
2heart icon
dbl
a.p.

Toelichting: deze noord kwam wél in de bieding! Chrétienne paste beheerst. Mijn doublet was natuurlijk voor straf. Zuid vlucht nog naar harten. Ik doubleer weer voor straf: zuid heeft zeker geen vierkaart harten.

Het afspelen:

Lezers met een gevoelige natuur kunnen nu beter even naar een andere rubriek van IMP verhuizen want het werd een bloedbad:

Uitkomst uiteraard met troef 6. (altijd met troef komen tegen een gedoubleerde deelscore). Die was voor de V in oost. spade iconB via H naar A en weer troef naar de H. Oost incasseert diamond iconA en H en gaat er goed uit met heart icon5 voor de B in zuid. In west spade icon4 weg. De leider neemt club iconV en A mee en gaat er dan uit met club icon voor de H in west. West gaat verder met diamond iconV, in noord genomen met de troef A. Oost troeft de nagespeelde club icon met de laatste heart icon en haalt nog  2 diamond icon. 4 down, 11 impen terug. We stonden weer flink in de plus.

De les:  met zo’n grensgeval kun je beter direct openen.  Ook met een slecht bedeelde partner is de kans op een strafdoublet klein. Als je niet opent en beide tegenstanders bieden een ongelimiteerde hand, loop je een behoorlijk risico.