Spel van de dag (33)

Bamberg ligt ook in Bayern

Duitse Meesterklasse (1. Bundesliga), ronde 6, 29 mei 2022

De koplopers moesten tegen elkaar. De veelvuldige landskampioenen, de Bamberger Reiter, ook nu weer bovenaan halverwege de competitie en net als hun voetballende collega’s afkomstig uit Beieren, mochten tegen de no. 2, de Karlsruher Bridge Club. De competitie is eindelijk ook in Duitsland hervat; 9 ronden van 32 wedstrijden, centraal gespeeld ergens onder de rook van Frankfurt am Main en dan is er weer een kampioen bekend.

Halverwege deze wedstrijd kwam er een spel voorbij dat de aandacht vestigde op verschillen tussen het Duitse topbridge en wat we hier in Nederland resp. Zwitserland nu gewend zijn.

W/OW

W

N

O

Z

spade icon 9 8 6

heart icon

diamond icon 9 8

club icon A V 10 9 8 6 4 2

spade icon B 7 5

heart icon H V B 8 6 2

diamond icon B 10 7 6

club icon

spade icon H V 10

heart icon 10 7 3

diamond icon A H 5 3 2

club icon H 3

spade icon A 4 3 2

heart icon A 9 5 4

diamond icon V 4

club icon B 7 5

Tafel 1

West
Von Arnim

Noord
Reim

Oost
Häusler

Zuid
Hopfenheit

3club icon
pas
pas
dbl
pas
4heart icon
a.p.

Een degelijke pre-empt van west, een solide pas van zowel noord als oost en een beschermende actie van zuid leidden ertoe dat NZ een manche mochten spelen terwijl het slem op minder dan een snit was voor de buren. Karlsruhe +420.

Aan de andere tafel ging het na dezelfde degelijke pre-empt heel anders.

Tafel 2

West
Schilhart

Noord
Jagniewski

Oost
Buchlev

Zuid
Gawel

3club icon
3heart icon
4club icon
4heart icon
pas
pas
5club icon
dbl
a.p.

De Bambergse ruiters hebben een paar Poolse MK’ers geleend die een andere stijlopvatting hebben: pre-empt na pre-empt is geen bezwaar. Nadeel is wel dat maat niet weet of hij al dan niet tegenover een zeepbel zit, zeker nu oost zich ermee meende te moeten bemoeien. Anderzijds: een stripe-tailed ape doublet is altijd leuk om te zien voor de neutrale toeschouwer. Toen de leider de schoppens goed deed (niet zo lastig na het doublet), was het zes. Nog eens +950 en 16 imps voor Karlsruhe dat niettemin de wedstrijd met grote cijfers verloor: 77-34 ofwel 16.79 – 3.21 VP.