Uit het clubleven (27)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Oost/NZ, butler. Jij zit noord. Dit is jouw hand:

spade icon 8 6 heart icon H 10 9 4 3 2 diamond icon 10 6 3 club icon 5 4

De bieding gaat als volgt:

West

Noord

Oost

Zuid

2spade icon
2SA
3spade icon
pas
pas
dbl
pas
??

2spade icon is Muiderberg. 2 SA belooft 16 – 18 punten, evenwichtig en met stop. 3spade icon is barrage: het bod legt de lat voor NZ hoger. Doublet: partner heeft kennelijk goede spade icon. Wat bied je?

Het limbische systeem

Donderdag 20 oktober, we zijn bij Josephine, 2e avond uit een reeks van 5 butlerwedstrijden. Geurt en ik hebben naar verwachting een paar impen gewonnen en ook weer verloren. Dan komt spel 18, O/NZ. Ik zit zuid. Mijn hand:

spade icon A V B heart icon A B 8 7 diamond icon B 8 club icon V B 9 7

Oost start het bieden met 2spade icon, Muiderberg. Ik bied 2 SA en west hoogt op naar 3spade icon. Dat is om het ons moeilijk te maken. Geurt past, oost ook en ik heb in de verdediging 4 slagen, ervan uitgaande dat oost spade iconH heeft. En dan is Geurt er nog. West hoeft niet veel te hebben voor zijn bod. Ik vind mijn hand goed genoeg voor een 2e doublet. Vervolgens past iedereen, er staat dus wat op het spel!

Er moet nog een 5e slag worden ontwikkeld. Die kan uit de club icon komen dus ik start met club iconV.

Dit komt op tafel:

Geen wonder dat Geurt niet biedt. Dummy en ik hebben samen 27 punten, de leider hoogstens 10, dan blijven er voor Geurt 3 over. Maar dat zijn er altijd nog 3: keuze uit een hoge club icon, heart icon of diamond icon H. Mijn uitkomst is voor de H in west, Geurt speelt club icon 4, een afsignaal, gezien de 2 in Oost. De leider bestelt een kleine spade icon in West, die via de 6 en de 9 van de leider voor mijn V is. Het is altijd goed om zo’n slag te nemen met de V, de leider zal denken dat Noor de B heeft.

Hoe nu verder? Het lijkt erop dat oost een 4 kaart club icon heeft naast zijn 5 spade icon. Oost heeft waarschijnlijk ook  de 10, ik moet overstappen naar een andere kleur. Haast is nergens voor nodig: ik vervolg met diamond icon B. Die neemt de leider met de A in west (Geurt een kleintje, de leider ook) en hij speelt spade icon 10, noord de 8, de leider klein voor mijn B. Kennelijk heeft Geurt ook diamond icon H niet, maar geen nood, we hebben nog een kleur: ik vervolg met heart icon A. Eindelijk een positief signaal van partner: hij legt de 9. Ik kom met een kleine heart icon, Geurt de H en de leider troeft. Vervolgens speelt hij een 3e ruiten voor mijn aas, ik kom weer met harten, de leider troeft in met zijn laatste troef, speelt diamond icon H en raapt op tafel nog 3 diamond icon op, waarop 2 club icon in zijn hand verdwijnen. 3 spade icon gedoubleerd gemaakt in een butler, dat kost 11 impen!

Het hele spel lag als volgt:

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon 10 5 2

heart icon V 6

diamond icon A V 9 7 4

club icon H 8 3

spade icon 8 6

heart icon H 10 9 4 3 2

diamond icon 10 6 3

club icon 5 4

spade icon H 9 7 4 3

heart icon 5

diamond icon H 5 2

club icon A 10 6 2

spade icon A V B

heart icon A B 8 7

diamond icon B 8

club icon V B 9 7

Geurt en ik doen altijd ons best om redelijk te blijven in de conversatie, daarbij gebruik makend van de hersenen die homo sapiens ter beschikking heeft. Maar homo sapiens beschikt ook nog over het limbische systeem, zeg maar de hersens die we gebruikten toen we nog krokodillen waren. Zeer geschikt om mee te brullen bij plotseling optredende heftige frustraties. Op andere momenten kan het ook behoorlijk opspelen,  bijvoorbeeld als je van een verslaving af wil. Ik maak nu gebruik van dit systeem om af te reageren. “Waarom bied je nou geen 4heart icon met die 6 kaart, je ziet toch dat we hoogstens 1 heart icon gaan halen in de verdediging?” Boos! Maar Geurt heeft dit systeem ook:: “Jij doubleert toch 3spade icon, nota bene in een butler! Bovendien zit 4heart icon er niet in!” Ook boos!

Met  dat limbische systeem schiet het niet erg op als je samen verder moet, dus pakken we het volgende spel. Na afloop van de avond gaan we ons gelijk halen in de omgeving. We krijgen allebei een beetje. De andere resultaten op dit spel: 1 maal 4heart icon C (!!), 1 maal 3heart icon +1 (!!), 1 maal 4spade iconx -1, 2 maal 3spade icon – 1 (uitkomst heart iconA), 1 maal 3spade icon C (uitkomst club iconV), en 1 maal 3spade iconx C, dat zijn Geurt en ik.

Nou is bridgen niet alleen een kwestie van bieden, maar ook van spelen. En wat blijkt: het gaat in het begin allemaal prima: eerst de club icon en diamond icon testen en als dat is mislukt hoor ik me te realiseren dat oost inmiddels bekend is met spade iconH, club iconA en diamond iconH. Dat zijn 10 punten, het maximum voor een Muiderberg. Geurt moet heart icon H hebben! Als ik met een kleine heart icon kom, kan hij club icon terugspelen en dan ga ik club iconB als 5e slag maken.

Conclusie: prachtig 2e doublet van mij, uitstekende pas van Geurt, prima analyse van het zitsel bij het tegenspel. Jammer van mijn belabberde uitvoering. Zou dat ook aan het limbische systeem liggen, zo’n heart iconA of tafel kwakken?