Uit het clubleven (26)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Eerste spel van de middag, je zit (gedraaid) zuid en je krijgt dit in handen:

spade icon H 8 heart icon H V 8 7 6 5 3 diamond icon 10 9 8 5 club icon

Het is Oost / OW. Helaas gaat jouw plan om pre-emptief te openen niet door, want Oost legt 2spade icon – Muiderberg – op tafel. Dat is lastig, maar geen nood: jij biedt 4heart icon. West komt erin met 5club icon en noord doubleert. Oost past en nu mag jij weer. Heb je al spijt van je 4heart icon? Wat bied je?

No guts, no glory!

Mijn broer Herman en ik bridgen op woensdagmiddag bij B.O.C. in Haarlem. Deze middagclub groeit als kool, teken dat de gemiddelde leeftijd van bridgend Nederland verder vordert. Bejaarden (tegenwoordig zijn dat senioren) willen immers op tijd naar bed. Voor ons geldt dat niet zo, maar wij bridgen 2 avonden per week en je wil ook wel eens thuis zijn.  Dus doen we op woensdagmiddag mee. De A – lijn is van behoorlijk hoog niveau en wordt geregeerd door Cees (Klesser). Hij is 95 jaar en heeft nog niets van zijn scherpte verloren. Maar ook veel anderen spelen niet om de tijd door te komen, maar om te winnen.

Op 12 oktober is het op het eerste spel al raak. Ik raap (gedraaid) als zuid de volgende hand op:

spade icon H 8 heart icon H V 8 7 6 5 3 diamond icon 10 9 8 5 club icon

Oost heeft gedeeld, OW kwetsbaar. Oost opent 2spade icon, Muiderberg. De bridgologie  (de wetenschap van het bridgen) hanteert als regel: “geen pre-empt over een pre-empt”. Als je nu biedt ben je sterk. Ik vind dat ik best wel sterk ben. Ik heb 8 punten en 11 lengtepunten (aantal kaarten in heart icon en diamond icon samen). Dat zijn 19 punten en volgens de regel van 20 kom ik slechts 1 punt tekort voor een opening. Geen reden om te mitsen of maren: ik bied direct 4heart icon. Hopelijk begrijpt Herman dat ik het meer van de kleur dan van de punten moet hebben. West is de stopregel even kwijt en mikt 5club icon op tafel. Herman beloont deze actie met een rood kaartje. Oost past en nu mag ik weer. Dat is vervelend. Ik heb 1 hele slag mee te nemen in de verdediging en 0 club icon. Herman rekent vast op meer. 5club icon 2 down is goed voor een top, maar dan moet Herman 3 slagen meenemen. Na enig nadenken besluit ik dat na A B moet komen. Ik bied 5heart icon. Nu biedt Herman 6heart icon, ik krijg het er benauwd van. Maar een doublet blijft uit.

West komt uit met spade iconV. De dummy komt op tafel:

O/OW

spade icon A 9 7 6

heart icon A B 4 2

diamond icon H B

club icon H V 7

spade icon H 8

heart icon H V 8 7 6 5 3

diamond icon 10 9 8 5

club icon

Mooie dummy! En een zeer kansrijk contract! Oost heeft zeker een 4 kaart club icon en is dus kort in diamond icon. En verder: hij heeft zeker spade iconB en club iconA. Dan is er geen ruimte meer voor beide honneurs in diamond icon, want dat zou hem openingskracht geven. Ik ken oost als een solide bridger, die op de eerste hand geen echt zwakke Muiderberg biedt. Dus heeft hij zeer waarschijnlijk diamond iconA.

En dat blijkt inderdaad zo te zijn. Het afspel is simpel: de uitkomst neem ik op tafel, ik trek de troeven, ga met spade icon naar de hand en zet diamond icon10 voor. Een kleine aarzeling in west brengt me niet van de wijs: ik leg op tafel de boer, en Oost blijkt inderdaad de A te hebben.

Het hele spel lag als volgt:

O/OW

W

N

O

Z

spade icon V 2

heart icon

diamond icon V 7 6 3 2

club icon B 10 6 5 3 2

spade icon A 9 7 6

heart icon A B 4 2

diamond icon H B

club icon H V 7

spade icon B 10 5 4 3

heart icon 10 9

diamond icon A 4

club icon A 9 8 4

spade icon H 8

heart icon H V 8 7 6 5 3

diamond icon 10 9 8 5

club icon

Nabeschouwing

100% voor ons. Het spel is 5 maal gespeeld, 3 maal 4heart icon +2, eenmaal 4heart icon + 1, en eenmaal  6heart icon – 1. Twee leiders namen de beslissing in diamond icon kennelijk verkeerd. Je ziet ook niet vaak 2 azen in een Muiderberg, dat zal de reden zijn geweest. 5club icon gedoubleerd zou 2 down zijn gegaan voor +500 en dan was het ook een top geweest. Maar ik vind een gemaakt slem wel zo mooi.